У закарпатському Рахові річку перетворили у звалище побутового сміття (ФОТО)

Перебуваючи влітку у м. Рахів, я випадково пройшовся до підвісного пішохідного мосту через р. Тиса (в районі колишньої сільгоспхімії). Тут, де колись була зона масового відпочинку рахівців, де влітку купалися сотні і сотні мешканців міста, особливо дітей, нині все захаращено сміттям.

У закарпатському Рахові річку перетворили у звалище побутового сміття (ФОТО)

Причому, напрошувалося враження, що сміття (побутове, комунальне тощо) скидається на берег річки та безпосередньо в річку не лише окремими громадянами, а й відкрито зсипається вантажівками. Ті, хто зсипає, мабуть розраховує, що річка понесе сміття аж до Угорщини (яка, до речі. справедливо виставляє за це Закарпаттю штрафні санкції).

Вражений побаченим, на останню сесію Закарпатської обласної ради, я вніс депутатський запит на адресу рахівського міського голови п. Я. Думена та Закарпатської обласної природоохоронної прокуратури, в якому пропонувалося ліквідувати неподобство, здійснити рекультивацію та притягнути винних до відповідальності за порушення природоохоронного законодавства (запит був опублікований рахівською районною газетою "Зоря Рахівщини"). Підтримало його понад 70 депутатів обласної ради.  

Яким же було моє здивування, коли отримав на запит відповіді, витяги із яких цитую: "...У районі підвісного моста не виявлено стихійного сміттєзвалища..." (від міського голови Рахова Я. Думена) та "...У ході проведеної перевірки із залученням спеціалістів державної екологічної інспекції в Закарпатській області стихійні сміттєзвалища у руслі річки Тиса та на її березі у м. Рахів поблизу підвісного мосту та в районі Рахівської районної сільгоспхімії не виявлені..." (від в. о. Закарпатського міжрайонного прокурора М. Погоріляка).  

На мій погляд, це були не просто відписки, а й те що називають "окозамилюванням". Тож, спеціально, повторно побував у цьому місці, прихопивши фотоапарата. Виявилося, що найбільші завали нашвидкуруч присипали грунтом, завезеним кількома автомобілями. Однак сміття приглядає і з під грунту, котрий, вірогідніше за все незабаром змиє річка. Менші завали залишилися, тож дивно, що відповідальні особи їх теж не помітили. Є і "свіжий" непотріб. Фотографії подаю без коментарів.  

Зазначене вище прошу розглядати як депутатське звернення до Прокуратури Закарпатської області, з пропозицією проаналізувати дії "відписантів" посадових осіб. 

Володимир Піпаш, депутат Закарпатської обласної ради 
 

06 жовтня 2010р.

Теги: сміття, річка, Тиса

Коментарі

Житель Рахівщини 2014-04-26 / 00:08:11
Пане Піпаш, ви так красиво коментуєте про те, що Закарпатська річка Тиса, особливо на території Рахівського району забруднена сміттям, однак можливо не всім відомо про те, що у Вас також в одному із сіл Рахівщини, а саме в с. Луг є будинок який невідомо як вам дістався, та лише хочу зазначити про те, що потрібно спочатку прибрати сміття біля себе, а потім розповідати іншим про те, що як потрібно доглядати береги річки, і ви як науковий співробітник, та голова обласного об"єднання маєте показувати особистим прикладом та повагою до інших громадян, а не поплюжити місце де ви народились та приїзджаєте іноді відпочити від міського шуму.

маша 2010-10-13 / 08:20:00
міг Піпаш не фоткати тото сміття, а зібрати у міщук, тай ся з ним сфоткати і у газету - для піару, і трошки би очистив Рахів

2010-10-13 / 08:17:00
Випадково побував Піпаш у Рахові якраз перед виборами в облраду, куди він йде від Рахова. Де ви були 5 років, пан Піпаш?

mia 2010-10-06 / 16:57:00
v raxovi postojano bardak.tam byv i byde.tam daze firmu nemae kotrab zvozula smitja.a ce hanjba dlja takoho rajony,de prujizdzajytj tusjaci tyrustiv.

Андрій 2010-10-06 / 12:46:00
Піпаш мабутьдуже поважає обласну прокуратуру. Цитата: " прошу розглядати як депутатське звернення до Прокуратури Закарпатської області". Чому прокуратура з великої букви? Пан депутат не вчив граматики?

НОВИНИ: Соціо

20:25
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 2
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
» Всі новини