На Закарпатті цьогоріч зафіксовано 111 фактів корупції

Як правило, ведучи мову про корупцію у нашій державі оперують десятками, сотнями тисяч, або й мільйонами гривень чи доларів США хабарів, забуваючи, що вона починається з малого. Тобто, корупційні злочини, це уже вершина протизаконних дій, за які передбачена кримінальна відповідальність. Однак вони, на моє глибоке переконання, починаються з малого правопорушення.

На Закарпатті цьогоріч зафіксовано 111 фактів корупції

Наприклад, хтось і державних посадовців „забув", що цю службу не можна суміщати з іншими видами діяльності. Скажімо, як один з головних бухгалтерів на Іршавщині, держслужбовець 12 рангу, яка за сумісництвом вирішила попрацювати у складі дільничної виборчої комісії від одного з кандидатів у президенти на минулих виборах.  Ще хтось надав переваги комусь, звичайно, не за красиві очі.

Інший держслужбовець  розпорядився собі „трудоголіку" чи комусь із наближених виписати і виплатити премію, не маючи на те жодних підстав. Саме так зробив один із сільських голів на тій же Ірщавщині. Або  один із сільських голів Ужгородського району надав до кримінально–виконавчої інспекції завідомо недостовірну інформацію про те, що громадянин Н. відпрацював на громадських роботах, хоч він таке адмінстягнення не відбував. Словом, у чинному Законі України „Про боротьбу з корупцією" названо немало дій, за які настає адміністративна відповідальність. Це свого роду попередження: схаменіться, бо від таких корупційних дій недалеко й до злочинних.
         
Нагадаю, що за перше півріччя цього року лише органами прокуратури області  було складено 28 протоколів про вчинення корупційних  діянь, або інших правопорушень, пов'язаних із корупцією.  До них ще необхідно додати 52 і 26 та п'ять протоколів, складених відповідно органами МВС і СБУ та податковою міліцією.

Загалом із розглянутих судами  56 протоколів оштрафовано на різні суми 50 осіб. На жаль, незважаючи на те, що прокурорами на місцях ставилося питання про припинення державної служби тими держслужбовцями, яких судами визнано винними у вчиненні корупційних діянь, жодної особи протягом першого півріччя не звільнено із займаної посади. Не у повному обсязі відшкодовуються і збитки, завдані корупційними діями. Поки що великий відсоток, особливо матеріалів органів МВС і СБУ про адміністративну корупцію, судами закривається за відсутністю події і складу правопорушення.

Прокурорами внесено на незаконні постанови про закриття судами таких справ 9 протестів, за наслідками перевірок скасовано 8 неправомірних нормативно-правових актів та рішень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, внесено 11 документів прокурорського реагування на усунення причин і умов, що сприяють корупційним проявам, ставиться питання про притягнення винних осіб і до дисциплінарної відповідальності.
 
Звичайно, ми розуміємо, що ці заходи недостатні, аби приборкати корупційні правопорушення. Тому на розширеному засіданні колегії  прокурор області поставив перед кожним прокурорсько-слідчим працівником жорстку вимогу - адекватно реагувати   на найменше порушення антикорупційного законодавства. Додаткові  конкретні заходи для протидії корупції, особливо в податкових і митних органах, системі управління та місцевого самоврядування, вживаються й за рішення координаційної наради керівників правоохоронних органів області. Якщо спільними зусиллями вдасться присікати її на, так би мовити, первинному, тобто, адміністративному рівні, то менше у нас буде злочинних корупційних діянь, які наносять величезну не тільки матеріальну, але й моральну  шкоду законослухняним людям.

Микола Мокрянин, старший помічник прокурора Закарпатської області з питань нагляду за додержанням законів про адміністративні правопорушення

04 серпня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Кримінал

15:58
На Закарпатті передали ЗСУ автомобілі, які керівник ГО ввіз як гуманітарну допомогу та продавав
15:41
Справу закарпатця, який видурив у дружини військового $10,5 тис. за "звільнення з полону", передали до суду
15:31
Через Закарпаття без декларування намагалися везти з Німеччини побутової хімії на понад мільйон гривень
14:22
Жителя Велятина на Хустщині, який п'яним зарубав свого гостя сокирою, засудили до 8 років ув’язнення
11:20
/ 3
Через контрабандні сигарети 25-річний студент позбувся на кордоні з Угорщиною свого "Мерседеса"
13:12
/ 1
Злодій із Собатина протягом кількох днів виніс із магазина в Іршаві товару на 10 тис. грн
23:16
/ 3
На Берегівщині керівник одного з підрозділів Управління ДСНС на Закарпатті системно приторговував метамфетаміном
15:04
У Ганичах на Тячівщині затримали місцевого наркоторговця
10:48
/ 1
Директору та головному бухгалтеру Карпатського біосферного заповідника повідомлено про підозру
10:44
"Безправному" водієві "під кайфом", що порушив ПДР на трасі біля Середнього на Ужгородщині, виписали штрафів на 90 тис. грн
19:29
/ 2
80-річному жителю Пилипця, що застрелив собаку, "світять" до 3 років тюрми
23:33
/ 4
В Ужгороді вслід за підрядником з Харкова про підозру в розтраті майже 3 млн грн на ремонті доріг повідомлено спеціалісту з технагляду
23:08
Cуд у Тячеві звільнив від покарання підприємця, який п'яним вдарив поліцейського
14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
» Всі новини