В Ужгороді вийшов подвійний Науковий вісник УУБА та КаУ

В обласному центрі закарпаття вийшов друком черговий 6-7 номер (2010 рік) Наукового вісника Ужгородської Української Богословської Академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина.

В Ужгороді вийшов подвійний Науковий вісник УУБА та КаУ
Як повідомили Закарпаття онлайн в прес-службі УУБА, новий номер схвалений богословсько-видавничою комісією УУБА та рекомендований до друку Вченими Радами академії та університету.
 
Науковий вісник складається з двох розділів: "Богословські науки" та "Світські науки".
 
До розділу "Богословські науки" увійшли статті науковців із професорсько-викладацького складу Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія, докторантів академії, науковців богословів з України та за її межами, а саме:
 
Догматичне богослов'я
 
Читець Ростислав Воробій, кандидат богослов"я, співробітник відділу зовнішніх Церковних зв"язків Української Православної Церкви. – "Епоха та богослов"я мужів апостольських".
Читець Cергій Урста, доктор богослов"я, доцент, проректор з навчальної та виховної роботи (інспектор) УУБА та КаУ – "Містицизм та його прояви в світлі святоотцівського вчення".
 
Літургійне богослов'я
 
Епископ Зарайський Меркурий (Иванов), доктор богословия, Председатель Синодального отдела религиозного образования и катехизации РПЦ. – "Богослужебная молитва и ее формы по трудам блаженного Августина Иппонийского".
 
Пастирське богослов'я
 
Диякон Віталій Апшай, кандидат богослов"я, доцент УУБА та КаУ – "Обов'язки священнослужителя (за твором святителя Івана Золотоустого "Шість слів про священство")".
 
Історія Церкви
 
Архімандрит Гавриїл (Кризина), доктор богослов"я, професор, проректор з представницької роботи УУБА, заступник голови Синодального відділу в справах молоді УПЦ – "Результати перемоги ісихазму для православної ойкумени".
 
Архімандрит Іоанніс Тассіас, доктор богослов"я, Елладська Православна Церква – "Шанування святих Кирила і Мефодія впродовж останніх п"ятидесяти років в Салоніках – на їх Батьківщині".
 
Ігумен Августин (Морозов), магістр богослов"я, старший викладач кафедри бібліїстики і теоретичного богослов"я УУБА та КаУ – "Католицьке обґрунтування "святої" інквізиції".
 
Протоієрей Сергій Скубченко, доктор богослов"я, в.о. доцента УУБА та КаУ, викладач Харківської духовної семінарії – "Хрещення Русі – джерело України як нації".
 
Протоієрей Петро Грига, доктор богослов"я, в.о. доцента УУБА та КаУ – "Духовна символіка християнського храму і зв"язки Древньої Русі зі Святою Землею і Візантією".
Канонічне право
 
Протоієрей Віктор Бедь, доктор філософії, кандидат юридичних наук, магістр богослов"я, професор, ректор УУБА та КаУ – "Політичні та канонічні суперечки щодо так званої анафеми гетьману України Івану Мазепі".
 
Сектознавство
 
Ігумен Арсеній (Бочкарь), кандидат богослов"я, в.о. доцента, проректор з науково-дослідної роботи УУБА та КаУ – "Перші "видіння" Джозефа Сміта".
 
Церковне і музичне мистецтво
 
Надія Товтин, магістр мистецтвознавства, старший викладач кафедри історії Церкви, практичного богослов"я та церковного музичного мистецтва УУБА та КаУ – "Феномен християнства та візантійських джерел в українській православній музиці".
 
До другого розділу "Наукового вісника" –"Світського" увійшли статті професорсько-викладацького складу Карпатського університету імені Августина Волошина, Ужгородського національного університету та науковців України, а саме:
 
Філософія
 
Валерій Бебик, доктор політичних наук, професор, проректор з політичних комунікацій університету "Україна" – "Філософія аріїв – Аристокл і Аристотель".
 
Галина Сагач, доктор педагогічних наук, професор, академік, кавалер ордена Святої Варвари – "Християнсько-державницьке служіння словом: феномен серця і слова Миколи Гоголя".
 
Історія
 
Галина Гринчишин, магістр біології, старший викладач КаУ – "Апостол Правди і Свободи (до 195-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка)".
 
Юрій Мателешко, кандидат історичних наук, доцент УУБА та КаУ – "Руська Правда: становлення, редакції, дискусійні питання".
 
Політологія
 
Валерій Бебик, доктор політичних наук, професор, проректор з політичних комунікацій університету "Україна". Володимир Пелипчик, доктор юридичних наук, професор, Національний педагогічний університет імені Драгоманова. Любов Янюк, кореспондент газети "Україна молода" – "Якою повинна бути політична влада в Україні?".
 
Психологія
 
Олена Ярема, старший викладач КаУ – "Основні вимоги до професійної етики практичного психолога"
 
Мовознавство
 
Людмила Устюгова, доктор филологических наук, професор Ужгородского національного університета. Елена Шимко, докто философии, кандидат филологических наук, професор УУба и КаУ, проректор по представительской работе КаУ, – "Никоновская "книжная справа" и проблема реформы церковно-словянского язика".
 
Інна Яворська, магістр філології, викладач КаУ – "Родинні архетипи в творчості Василя Симоненка".
 
Природознавство
 
Катерина Воткальчук, Ужгородський національний університет – "Флора лісів лісового заказника "Урочище "Анталовська поляна""
 
Олександр Гринь, завідувач міжвідомчою науково-дослідною лабораторією охорони природних екосистем УжНУ. Василь Комендар, доктор біологічних наук, професор, Ужгородський національний університет – "Причини катастрофічних повеней в Карпатах та заходи по їх запобіганню"
 
З усіма даними матеріалами можна ознайомитися в електронному виді на Офіційних сайтах Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина.
 
Наразі готується наступний номер Наукового вісника Ужгородської Української Богословської Академії імені святих Кирила і Мефодія.
13 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

21:58
/ 3
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини