В Угорщині закарпатські водники переймали досвід будівництва водогосподарських об'єктів

15-16 червня 2010 р. група у складі 16 експертів проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна "Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса" взяла участь в ознайомчій поїздці з обміну досвідом проектування та будівництва водогосподарських об'єктів на території діяльності Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля і водних справ - основного партнера проекту від Угорщини.

В Угорщині закарпатські водники переймали досвід будівництва водогосподарських об'єктів

Як повідомили Закарпаття онлайн у Закарпатському  облводгоспі, основна мета поїздки полягала в ознайомленні зі станом будівництва протипаводкових споруд та інших водогосподарських об'єктів, що втілюються у сусідній країні відповідно до протипаводкової Програми Угорщини - Плану Вашаргелі .

Учасниками української делегації були експерти проекту від Закарпатського облводгоспу, зокрема відділу комплексного проектування, Ужгородського і Берегівського міжрайонних управлінь водного господарства, ГІП ВАТ "Укрводпроект" м.Київ, Міжвідомчої лабораторії УжНУ.

Візит розпочався ознайомленням з Центром протипаводкового захисту Верхнє-Тисайської Дирекції у с. Тисосолко та насосною станцією поблизу. Тут же угорські партнери ознайомили членів делегації з паводковою ситуацією, що склалась цієї весни на території Угорщини та заходами, які були впроваджені для запобігання підтоплення території. Угорські партнери ознайомили українських колег і з проектом протипаводкових заходів в регіоні Берег, які впроваджуються на угорській території. На сьогоднішній день проекти закінчено, планується здійснити будівництво двох польдерів Берег та Лоня до 2012 р. Для обводнення заплавних територій в період межені запроектовані відповідні затвори на впускній споруді та водовипуски, на кругових дамбах польдерів передбачено обладнання шлагбаумів, які дозволяють проїзд на велосипедах.

Члени делегації ознайомились з ділянкою реконструйованої дамби між с. Янд та Тіводор, в с. Шонкад делегація ознайомилась зі складом аварійного запасу матеріалів та отримали змістовну інформацію про роботу інформаційної системи на р. Тур, оглянули автоматичний шлюз, обладнаний автоматизованою системою вимірювання витрат води.

На прикладі водосховища біля с. Нодьсекереш, яке створене для обводнення боліт, угорські партнери розповіли про екологічні заходи, що запроваджуються Угорщиною з метою збереження та відтворення первісного природного стану заплавних території та збереження екосистем.

Делегація відвідала проектну організацію Viziterv Environ ТОВ, де директор компанії Іллеш Лайош розповів про структуру та напрямки діяльності і детально зупинився на спільному українсько-угорському проекті "Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса".

Польову програму продовжив огляд побудованого польдера поблизу с. Ціганд експлуатаційний об'єм якого 92 млн. м3. та вражаючої впускної споруди, яка розрахована на витрату 600 м3/с, що дозволяє знизити рівень води в р. Тиса на 25 см. Довжина дамби польдера 24 км, середня глибина польдера 4,5 м, площа 2400 га. Делегація ознайомилась з іншими гідротехнічними спорудами польдерної системи. Експерти обговорили складності та проблеми, що виникли в процесі будівництва, особлива увага була приділена шляхам вирішення земельного питання, яке виникло з землевласниками на території польдера.


Поїздка була проведена на високому рівні. Українська делегація отримала змістовні та вичерпні відповіді на поставлені запитання, в першу чергу щодо будівництва акумулюючих польдерів .

Під час поїздки делегація відвідала також водяний млин у с. Туріштванді та мала нагоду ознайомитись з історією його будівництва та роботою споруди, а на завершення українських водників угорські колеги пригостили тисайською рибною юшкою.
 

02 липня 2010р.

Теги: поїздка, досвід, польдерна, водники, Угорщина, будівництво, водогосподарчі

НОВИНИ: Соціо

13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
» Всі новини