Чи треба державний для державної?

"Замок" поцікавився цим у студентів та науковців.

Чи треба державний для державної?

Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник наприкінці березня скасував наказ свого попередника Івана Вакарчука про обов’язковий державний іспит з української мови у вишах країни.

Тож тепер студенти негуманітарних факультетів складатимуть лише звичайний екзамен із ділової україн­ської. Зрозуміло, що для студентів-філологів держіспит із цього предмету однаково залишиться. А от чи потрібен він хімікам, математикам, інженерам та іншим негуманітаріям, кореспондент поцікавився власне у закарпатських спудеїв та науковців.

Природньо, що серед тих, хто навчається точним наукам, прихильників держіспиту із державної мови знайти важкувато. На думку студента ІІІ курсу інженерно-технічного факультету УжНУ Максима Абакумова, державний екзамен з україн­ської мови не потрібен. Насамперед тому, що для його професії знання граматики має набагато менше значення, ніж інші, профільні, дисципліни. Студентка-магістр Львівського банківського університету НБУ з Ужгорода Таїса Криворучко вважає, що українську мову обов’язково треба здавати (як це зараз і є) при вступі на будь-яку спеціальність, але при випуску з університету потреби у держіспиті з даної дисципліни не бачить. Зокрема і тому, що викладання ведеться державною мовою, тож необхідну мовну стилістику зі своєї спеціальності студент засвоює протягом усьо­го навчального процесу.
"Питання щодо мови, на жаль, розглядається більше у політичному, ніж освітньому аспекті, – каже декан географіч­ного факультету УжНУ, доктор фізико-математичних наук Степан Поп. – В ідеалі людина мала би володіти українською вже тоді, коли поступає до університету, адже предмет вчать у школі з початкових і аж до випускних класів".

Студенти-природники, за словами Степана Степановича, як майбутні випускники вишу, звичайно, повинні вчити і неприродничі науки, що формують світогляд. Крім української мови, це має бути історія, релігі­єзнавство, філософія, економіка тощо. Щодо ділової української, то, зазначає Степан Поп, із цієї дисципліни достатньо і простого іспиту. Водночас кожний студент, додає науковець, повинен розуміти, що державну мову треба знати обов’язково.

Декан хімічного факультету УжНУ, доктор хімічних наук, Василь Лендєл у коментарі "Замку" також зазначив, що для студентів природничих наук не потрібна саме державна форма екзамену з ділової української. Хоча б тому, що при вступі абітурієнти мають сертифікат із цього предмету, який засвідчує, що необхідні знання у них є. Крім того, додає пан Лендєл, для проведення державного іспиту треба запрошувати представників з інших вишів. А це додаткові зусилля на організацію та й, власне, зайве навантаження на студентів. Вони й без того мають свої профільні екзамени. А от звичайний іспит, каже Василь Георгійович, студентам-хімікам не завадить. Зокрема і тому, що із нинішнього року представники національних меншин мають право складати ЗНО своєю рідною мовою.

Василь Лендєл, зокрема, додав, що нині випускники хімфаку УжНУ складають не лише екзамен із ділової української, а й з ділової англій­ської або німецької – це робить їх на ринку праці більш привабливішими для майбутнього роботодавця.

А от на думку доцента кафедри української мови філологічного факультету УжНУ, кандидата філологічних наук Тамари Розумик, держіспит з української мови для студентів усіх спеціальностей був би далеко не зайвим.

"Те, що екзамену з україн­ської мови за професійним спрямуванням Міносвіти надало статус державного, насамперед підвищувало мотивацію студентів вивчити мову на професій­ному рівні, – зазначає Тамара Матвіївна. – Це сприяло би тому, що студент навчився би грамотно писати наукові роботи, володів би науковим стилем мовлення, уміннями і навичками самостійно формулювати і висловлювати власні думки".

Тамара Розумик додає, що програма ділової української для кожної спеціальності вчить студента ще й навичкам із риторики, котрі вкрай необхідні для виголошення державною мовою наукових доповідей, виступів, написання наукових публікацій тощо. І якби екзамен із цієї дисципліни був державним, студенти до предмету ставилися б набагато серйозніше.

На думку Тамари Матвіївни, економія витрат, якою міністр освіти і науки насамперед аргументував відміну державного іспиту з української, насправді буде мізерною. Водночас це може призвести до віддалення української мови з науково-освіт­ньої сфери.

Ярослав Гулан, "Старий Замок Паланок"
15 квітня 2010р.

Теги: державна, студенти, науковці

НОВИНИ: Соціо

23:45
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 30
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
» Всі новини