Найкращі чотирилапі закарпатці поїдуть на всеукраїнську виставку

Минулої неділі в Лалові, на Мукачівшині, на місцевому футбольному стадіоні пройшли незвичайні змагання. Суворе й неупереджене журі (приїхали навіть спеціалісти з Києва) обирало найкращих й найдостойніших закарпатських мисливських псів. Не лиш для того, аби їхні господарі пораділи за успіхи своїх улюбленців, а й аби ці улюбленці зрештою гідно представили наш мисливський регіон на всеукраїнському рівні. Подивитися на собак-красенів прийшло чимало місцевого люду.

Найкращі чотирилапі закарпатці поїдуть на всеукраїнську виставку

Голова Закарпатського осередку Федерації мисливського собаківництва України Людвіг Потіш каже, що Лалово для виставки обрали невипадково: учасникам ближче й простіше вибиратися сюди з районів, а, крім того, поле тут у доброму стані. Це важливо і для псів, і для людей. Сам Людвіг Адальбертович заледве мав коли присісти, бо на рингах (саме так називається демонстраційний майданчик, на якому журі оцінює тварин) було й справді гаряче, незважаючи на непевну погоду.

Організатори XII обласної виставки мисливських собак (Закарпатський осередок ФМСУ) особливо переймалися дощиком, який час од часу накрапав. Не хотілося, звичайно, аби люди в болоті грузли. Та найголовніше – собаки. Вимиті, розчесані, ледь не напудрені, як дівчата на конкурсах краси, вони, раз уже перетерпіли такі муки, мали право на заслужені захоплені погляди. На щастя, хоч зранку й моросило, дощу відтак не було. Тож і тваринам, і людям було комфортно працювати.

А попрацювати довелося як тим, так  і іншим. Адже судді час від часу просили власників давати вихованцям команди, оцінювали, як ті їх слухаються, просили показати собаку і так, і сяк, іноді навіть обмацували їх та задивлялися псам у пащеки.

Господарі тих тварин, що лише чекали своєї черги вийти на ринг, перемовлялися й спостерігали, як виступають суперники. Зрозуміло, що всі бесіди були як не про чотирилапих, то про полювання. Навіть діти з серйозним виразом обличчя наставляли своїх улюбленців.

 Людям такі паузи давалися простіше, а от собаки час од часу задиралися одна до одної, показуючи характер, або й просто влягалися відпочити. Адже нудно отак нічого не робити. Проте вже в ринзі намагалися показати себе якнайкраще. Хоча зрозуміло, що будь-який диплом – це втіха для господаря, а не для його вихованця. Бачили б ви, з яким задоволенням ґазди отримували нагороди!

Зважаючи на таку велику кількість собак в одному місці (привезли майже три сотні різнопородних), перейнятися духом змагання було дуже легко, і, підходячи до рингу, глядачі не тільки вболівали за своїх, а й вибирали собі фаворитів. Бо "ти глянь, які в нього білі лапки і хвіст кільцем" – так тішилися переважно дітлахи. Але ніде правди діти, і я час од часу не могла приховати захоплення від таких красенів.

Та конкурс краси – він і в Лалові конкурс краси. Тож журі врешті мало вибрати найкращого представника з кожної породи. Серед гончаків цього року нагороду не присудили нікому. Серед західносибірських лайок найгарнішою визнали Джину (власник В. Слиган з села Концова), між русько-європейськими лайками першість виборола Пума (власник Ю. Турянчик із Мукачева), з-поміж гладкошерстних фокстер’єрів журі вибрало Норку (власник О. Назаренко з Сасова), а з курцхаарів – Чейсі (власник Т.Федак із Баранинців). Найкрасивішим дратхааром назвали Ivo Dropia Luka (власник С.Буглина з Ужгорода), а ягдтер’єром – Art Helza (власник М. Павлик із Минаю).

Конкурси краси – справа жіноча, тож і на цьому більше переможниць, ніж переможців. А коли серйозно, то обласні змагання – це можливість відібрати найкращих до "збірної області" на участь у цьогорічній всеукраїнській виставці мисливських собак, яка відбудеться вже на початку липня.

Лариса Романюк, "Старий Замок "Паланок", для "Закарпаття онлайн"
15 квітня 2010р.

Теги: чотирилапі, подіум, конкурс, змагання

НОВИНИ: Соціо

23:45
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 31
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
» Всі новини