Чи насправді у "Спілці генералів" усі генерали?

У 2008 році закарпатці мали можливість прочитати видану до друку книгу "Спілка генералів". Відгуки читачів на видання неоднозначні. З цього приводу ми вирішили поспілкуватись і поділитися думками з відомим в області правоохоронцем юристом-правознавцем у сфері управління полковником у відставці Федурця Лукою Степановичем.

Чи насправді у "Спілці генералів" усі генерали?

— Які ваші враження від змісту виданої книги? Чи всі герої художньо-документальних оповідей-мемуарів є у званні генералів?

— Ініціатором видання книги є знана людина в області і за її межами, справжній генерал із вченим ступенем Ухаль Арсен Михайлович. Це надзвичайно талановита і яскрава особистість. Майже протягом року на той час як виконуючому обов’язки начальника УМВС в Закарпатській області доводилося спілкуватися у службових справах із Арсеном Михайловичем. Він тоді працював начальником УСБУ в Закарпатській області. З цим керівником досить авторитетного відомства приємно було спілкуватися і отримувати поради. Генерал Ухаль – людина з багатою біографією, об’єднав генералів земляків у Спілку генералів. Безумовно у спілку ввійшли знані особи в області, котрі не мають генеральських звань. Там, насправді, тільки 7 генералів, решта службовців із відповідними рангами своїх колишніх відомств. Зрештою, спілку генералів не можна сприймати, як якусь закриту установу або організацію. Щодо статусу, то один з пунктів гласить: індивідуальним членом Спілки можуть бути громадяни України, іноземні громадяни й особи без громадянства, які мають генеральське звання, незалежно від того, в якій країні така особа мешкає, коли їй було присвоєно генеральське звання і під час служби в якому органі, які визнають Статут Спілки... Отже тут мова саме про генералів. Але гадаю, що виходячи із показаних персонажів – членом спілки генералів може бути кожен бажаючий, що має певні заслуги перед державою і рідним краєм, що і вдалося показати автору в книзі.

— Внесіть роз’яснення, чому члени "спілки генералів", маю на увазі службовців із відповідними рангами, іменують себе генералами? Вони що, теж прирівнюються до генеральського звання?

— Законодавець чітко розподілив законодавчо, які повинні мати звання чи ранги співробітники відомств. Звання генералів є тільки у збройних силах, інших військових формуваннях і органах, де діє бойовий статут і у разі військових дій ці генерали повинні мобілізувати особовий склад для виконання бойових завдань. Я не хотів би нікого ображати або когось принизити, але у нас іменують себе генералами і полковниками, представники лісової охорони, залізниці, митної служби, екологи, податківці, ветеринари, дипломати, одним словом у миролюбивій Україні повна "мілітаризація". Всі у погонах з великими зірками, окрім скромних податківців, у кого знаки розміщені на рукавах і петлицях.

Зауважу, ніхто з керівників згаданих відомств не прирівнюється до генеральського або іншого офіцерського звання, бо й у природі: яблуня є яблуня, а груша є груша. Кожен, хто полюбляє іменувати себе генералом, може знайти відповідь у військкоматі, де т.зв. "генералу" скажуть товариш сержант чи капітан згідно військового обліку.  У радянський час сторожі великих баз іменували себе "нічними директорами" теж прирівнювали себе до директорів, як зараз службовці до генералів. Співробітники названих відомств є службовцями із відповідними рангами чи іншими знаками розпізнання. До речі, співробітники прокуратури мають класні чини і в разі військового стану призваних у військову прокуратуру переатестовують на військові звання в залежності від займаних посад. Прокуратура, як вищий наглядовий орган у державі має повноваження такої ваги, яких немає жоден наглядовий орган державної влади, тому їх прирівнювати до військових звань немає сенсу, це було б заниженням цінностей класного чину.

— Хто із генералів, офіцерів, а також інших відомств державної служби може одягати форменний одяг після звільнення з роботи, служби?

— Генерали і офіцери, котрі виходять на пенсію, мають право носіння форменного одягу, це вказано у наказі при звільненні. Решта службовців, що мають відповідні ранги, не мають право одягати форму навіть у державні свята.

— Які Ваші побажання автору книги?

— Здоров’я, добра, удачі. Ця книга дійсно носить виховний характер, враховуючи високу працездатність Арсена Михайловича Ухаля доцільно би видати ще один том книги, де були б висвітлені постаті всіх справжніх генералів закарпатців, починаючи від коркусу. Л.Свободи і завершуючи теперішнім часом.

Іван Ладжун, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
29 березня 2010р.

Теги: генерали, кига, Федурець

НОВИНИ: Соціо

21:41
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 14
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 8
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини