На закарпатській Міжгірщині взялися за ремонт електромережі

Минулого тижня на черговій нараді-семінарі з керівниками місцевих рад району вкотре обговорювались питання забезпечення проплати за спожиті енергоносії. На ній перший заступник голови РДА Василь Радовецький піддав гострій критиці діяльність тих органів місцевого самоврядування, які не спромоглись своєчасно розрахуватись за спожиті енергоносії.

На  закарпатській Міжгірщині взялися за ремонт електромережі

Веду про це розмову з головним інженером Міжгірського РЕМ Віктором Френісом. Вважаю, що ці та інші питання є особливо актуальними за втілення в життя ряду робочих наміток з будівництва та ремонту електрогосподарства районної електромережі у весняно-осінній період.

 — Вікторе Романовичу, тож які роботи щонайперше буде розгорнуто в цілому по району?

  — Практично ми їх уже розпочали. Це, зокрема, проведення прорубки дерев у лісових масивах, прорідження садів на обійстях громадян, а також зелених насаджень обабіч вулиць, провулків тощо. Бо ж за ураганних вітрів, налипання мокрого снігу, злив вони призводять до перебоїв з постачанням електроенергії нашим споживачам. У цьому ми мали змогу пересвідчитись на свято Покрови Пресвятої Богородиці у 2009 році, коли налипання мокрого снігу призвело до аварійної ситуації на багатьох ділянках електроліній.

Сьогодні особливо важливо, щоби керівники місцевих рад, суб’єкти підприємництва, керівники закладів, установ, підприємств та організацій ознайомили весь верховинський загал із графіком проведення вищеназваних робіт. А їх необхідно буде здійснити для ПЛ—04 КВ протяжністю понад 150 км. Це практично у кожному населеному пункті. Ось чому важливо, аби газди подекуди допомогли нам. Особливо там, де електролінії проходять садами, городами, у вузьких провулках тощо.

Крім цього, плануємо у теперішній гарячий час провести ремонтні роботи електролінії ПЛ—04 КВ протяжністю понад 50 км. Ці роботи здійснюватимуться на території Торуна, Майдану, Репинного, Синевирської Поляни, Негрівця, Тюшки, Буківця, Новоселиці, а також на окремих вулицях Міжгір’я. Тож і тут важливо забезпечити обережне поводження населення при проведенні даних робіт в охоронних зонах районної електричної мережі. Адже подекуди за виконання ремонтних робіт часто виникають спірні питання. Особливо, якщо ці роботи проводяться на власних обійстях громадян або ж електролінії проходять через їх земельні наділи. За розгляду таких спірних питань ми сподіваємось на посильну допомогу керівників місцевих рад. Такими ми знаємо, наприклад, сільських голів Юрія Горвата, Василя Криванича, Олексія Галая, селищного голову Василя Щура та багатьох інших. Вони по-справжньому вболівають за якісне забезпечення горян енергоносіями.

— Вікторе Романовичу, але ж це, мабуть, не весь перелік робіт, які належить здійснити у вищеназваний період?

 — Звичайно, ні. Робочими намітками поточного року передбачено провести капремонт електролінії 10—КВ протяжністю більше 35 км на території Торуна, Вучкового, Голятина, Колочави, Подобівця та Н. Студеного. Це, зазначу, незважаючи на нинішню фінансову скруту, яку ми всі відчуваємо. Тож сподіваємось, що у цих населених пунктах енергоспоживачі з усією серйозністю проймуться нашими проблемами і своєчасно, в повному обсязі розраховуватимуться за спожиту електрику. Це в однаковій мірі стосується як фізичних, так і юридичних осіб, суб’єктів підприємництва та керівників місцевих рад і бюджетної сфери.

Належну увагу, як і в попередні роки, приділятимемо забезпеченню якісного обслуговування електрогосподарства РЕМ. Зокрема, намічено провести заміну вузлів на підстанції 110/ 35/10 — КВ у Міжгір’ї, тут же заміну секцій масляного вимикача 110—КВ і здійснити заміну старого обладнання на нове, сучасне устаткування на підстанціях 110/10 — КВ у Майдані та Пилипці. На все це необхідно буде віднайти понад 2 млн. грн.

  — Тож за цього, Вікторе Романовичу, знову постає питання посилення боротьби з фактами понаднормативних витрат електроенергії...

 — Це дійсно так. Ми робимо все можливе, щоби їх скоротити до мінімуму, але в нас не вистачає людей, щоби за всіма прослідкувати. Часто на порушення йдуть заробітчани. Вони у цій справі підставляють рідних і близьких, яким за це дістається, як кажуть, на горіхи від наших контролерів. Свавільними діями енергокрадіїв наноситься значна шкода електрогосподарству Міжгірщини.

 Не менш гострою проблемою залишається попередження нещасних випадків від ураження електричним струмом серед населення. Батькам і вчителям слід постійно роз’яснювати дітям про небезпеку електричного струму, порядок поведінки поблизу електроустановок, не допускати ігор, які можуть призвести до трагічних наслідків поблизу діючих електроліній та трансформаторних підстанцій. 

З метою уникнення ураження електричним струмом забороняється в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або призвести до нещасних випадків. 

При виявленні випадків необережного поводження населення при проведенні будь-яких робіт в охоронних зонах електричних мереж просимо Вас наші енергокористувачі, звертатись або повідомляти нашу диспетчерську групу за контактними телефонами: 2-13-80 та 2-15-09.

Василь Белень, "Верховина"
29 березня 2010р.

Теги: електромережа, ремонт, РЕМ

НОВИНИ: Соціо

17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
» Всі новини