В Ужгороді відбулося засідання Світової федерації українських лемківських об'єднань (ФОТО)

Днями Ужгород став місцем зібрання лемків з усього світу. 20-21 березня в приміщенні Закарпатської організації Спілки письменників України відбулося дев'яте засідання Президії Світової федерації українських лемківських об'єднань (СФУЛО).

В Ужгороді відбулося засідання Світової федерації українських лемківських об'єднань (ФОТО)

Це утворення об’єднує культурно-громадські організації лемків (русинів-українців) восьми країн світк: Канади, Польщі, Сербії, Словаччини, США, України, Хорватії та  Чорногорії.

Лемки Закарпаття вперше удостоїлися  честі прийняти у себе побратимів не тільки з України, але й з інших держав. До міста з’їхалися представники лемківських осередків Європи, серед яких Петро Сокол зі Словаччини, Петро Шафран   із Польщі,    Богдан Віславський з Сербії, представники Всеукраїнського товариства "Лемківщина" (ВУТЛ). На жаль, побратими із-за океану не змогли приїхати. 

Федерація підбила підсумки роботи  за минулий рік та окреслили план заходів на 2010 рік. Результатом засідання також стало рішення про створення "Інформаційного бюлетню СФУЛО" та альбому про історію Федерації "Світ СФУЛО".  Йшлося на нараді і про проблеми лемківського руху, якими поділилися  словаки, поляки та серби. Є вони і у нас.                                      

"Наше завдання, - каже голова Закарпатської обласної організації Всеукраїнського товариства "Лемківщина" та редактор газети "Лемки Карпат" Василь Мулеса, - відтворити лемківські традиції, залучити молодь до вивчення своїх коренів, історії, звичаїв. На  Закарпатті  свідомих лемків налічується близько 200 тисяч і проживають вони здебільшого у Великоберезнянському, Перечинському, Іршавському, Ужгородському, Свалявському та  Мукачівському районах. За радянських часів через заборону всього "націоналістичного" багато лемків асимілювалося. Тепер намагаємося по можливості відтворювати лемківську бесіду, звичаї.

Щоб згуртувати  лемків краю, ми  створили Закарпатську обласну організація ВУТЛ. Вже діють Перечинська і Великоберезнянська районні та Ужгородська міська організації та обласна молодіжна організація  "Молодіжна Лемківщина", яку очолила молода вчителька Ольга Йолич. Первинні осередки товариства створені по селах Перечинщини, Великоберезнянщини,  Ужгородщини. Успішно  працює музей "Лемківська садиба" в селі Зарічово Перечинського району. Діє  легендарний ансамбль "Лемківчанка" та дитячий "Лемчатко".  Закарпатські лемки є учасниками фестивалів, які проходять у Словаччині, Польщі, Сербії та у нас  на Україні (наприклад, Всеукраїнський фестиваль лемківської культури в м. Монастириську). Разом  із композитором Йосипом Вайдою ми видали збірник пісень, вийшов вже і перший диск. Крім естетичного задоволення, це приносить відчуття виконаного обов’язку перед своїм народом", - продовжує пан Василь.

Лемки Закарпаття ніколи не мали свого друкованого органу, тож минулого року створено часопис "Лемки Карпат", проведено декілька масових заходів: у столиці лемківського краю - селі Зарічово відзначили 600-річчя села, видали книжку про історію  села "Заричово. Два береги" (автор Василь Мулеса),  йде підготовка до Світового конгресу лемків, який має відбутися через 2 роки".

Крім Ужгороду, учасники та гості засідання Президії (загалом 50 чоловік) проїхалися Ужанською долиною, відвідали Перечин, Перечинську гору Гурку, на якій знаходиться пам’ятник, де поховані стрільці Української галицької армії Першої світової війни, пройшли "Хресною дорогою". Взяли  участь в акції "Посади дерево" Павла Чучки та посадили молоді саджанці дуба в пам’ять про січових стрільців.

Оксана Чужа, для Закарпаття онлайн (фото автора)
25 березня 2010р.

Теги: лемки, Ужгород, засідання

НОВИНИ: Соціо

23:45
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 30
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
» Всі новини