У Карпатському регіональному навчальному центрі навчатимуть лісівників з 4 областей

18 березня в Івано-Франківську відбулося урочисте відкриття Карпатського регіонального навчального центру (КРНЦ), створеного в рамках Швейцарсько-українського проекту FORZA спільними зусиллями Держкомлісгоспу та проекту FORZA за активної підтримки Укрцентркадриліс, УкрНДІГірліс та Івано-Франківського ОУЛМГ.

У Карпатському регіональному навчальному центрі навчатимуть лісівників з 4 областей

Захід проходив у відремонтованих і обладнаних приміщеннях новоствореного навчального центру за адресою м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського, 31.

Заступник голови Держкомлісгоспу України Олексій Пристая розпочав зібрання з вітального слова, у якому зазначив значимість КРНЦ у системі професійного вдосконалення кваліфікації лісівників Карпатського регіону, оскільки підходи і матеріали центру враховуватимуть специфіку гірського лісівництва та базуватимуться на передовому міжнародному досвіді і засадах сталого ведення лісового господарства.
 
Директор Швейцарського бюро з співробітництва в Україні Мануель Еттер зауважив, що відкриття центру має надзвичайно важливе значення у розбудові конкурентоспроможної і сучасної системи ведення лісового господарства в Україні, складовою якої є високопрофесійні кадри. Він також висловив сподівання, що підтримка Швейцарської Конфедерації у створенні центру стане одною із складових сталості якісних змін, які відбуваються в галузі в останні роки.
 
Директор Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства „Укрцентркадриліс” Сергій Ірклієнко зазначив актуальність створення КРНЦ у Карпатському регіоні і його функціонування у системі фахової перепідготовки лісівників України. Центр створено, як структурний підрозділ Укрцентркадрилісу, де підвищуватимуть кваліфікацію лісівники з 4 областей Карпатського регіону: Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької. Крім цієї регіональної особливості роботи центру, його особливість полягає в тому, що програма перепідготовки кадрів включатиме такі теми, як наближене до природи лісівництво, ГІС-технології, співпраця та консультаційні процеси з громадами, розробка дорожньої мережі.

Директор КРНЦ Михайло Гошовський поінформував присутніх про завдання, поставлені перед Центром, які полягають у підвищенні професійного рівня лісівників саме з гірських – Карпатських областей України. Гірське лісівництво має свої особливості у порівнянні з рівнинним, тому  для України важливою є підготовка спеціалістів, які добре знаються на цих особливостях. Тим більше, що програми навчання включатимуть нові підходи, актуальні для гірських територій всього світу, і України в тому числі,– підходи наближеного до природи лісівництва. Як розповів Михайло Гошовський, протягом 2010 року планується проведення двотижневих курсів перепідготовки і підвищення кваліфікації майстрів лісу - основної ланки працівників лісового господарства. Очікується, що за  рік на базі центру пройдуть навчання 200 осіб. Крім цього, між плановими курсами, проводитимуться 2-3-денні навчальні семінари з питань будівництва лісових доріг та охорони і захисту лісу. Навчання в КРНЦ проводитимуть викладачі Національного лісотехнічного університету України (м. Львів), Івано-Франківського університету ім. Стефаника та Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва ім. П. С. Пастернака (м. Івано-Франківськ), а також спеціалісти-практики з Івано-Франківського обласного управління лісового і мисливського господарства. Крім теоретичної частини, на курсах буде зроблено наголос і на практичних прикладах, знайомстві з досвідом роботи лісгоспів, лісонасінневих станцій тощо.

Менеджер Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA, Леся Лойко зазначила, що починаючи з 2004 року, проект FORZA спільно з українськими партнерами працює над впровадженням в Карпатському регіоні нових підходів ведення лісового господарства, - це і наближене до природи лісівництво, планування лісового господарства з залученням місцевих громад, застосування ГІС-технологій, невиснажливі методи лісозаготівлі, багатофункціональність лісового господарства, розробка оптимальних мереж лісових доріг, вдосконалення процесу лісовпорядкування. Проект FORZA продовжуватиме підтримку КРНЦ в поточному році, спрямовану на те, щоб Центр став не тільки закладом підвищення кваліфікації лісівників, а й і потужним центром просування в Карпатському регіоні передових лісогосподарських практик і підходів, в тому числі і напрацювань Швейцарсько-українського проекту FORZA.

Після виступів учасників присутні мали змогу оглянути приміщення новоствореного Центру, розташованого на першому поверсі будівлі, де розміщені УкрНДІГірліс та Івано-Франківське обласне управління лісового і мисливського господарства, загальною площею біля 200 м2. В рамках проекту FORZA за фінансування Швейцарської Конфедерації КРНЦ було облаштовано меблями, комп’ютерною та оргтехнікою, навчальною та методичною літературою, наочними посібниками, обладнано комп’ютерний клас з мережевим ГІС-програмним забезпеченням на 25 робочих місць.
 
За більш детальною інформацією звертайтеся до Швейцарсько-українського проекту FORZA за тел. +3 8 0312619950/51, email: pcu@forza-ic.com.ua або до КРНЦ за тел. +3 8 0342556552, email:krnc@i.ua.

21 березня 2010р.

Теги: лісівник, FORZA, Карпати, лісовий

НОВИНИ: Соціо

21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 6
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
» Всі новини