На Закарпатті за будівництво гідроелектростанцій взялися французи

У найближчі 5-6 років на Великоберезнянщині запрацюють три міні-гідроелектростанції.Кошти на реалізацію даного проекту інвестує Франція.

На Закарпатті за будівництво гідроелектростанцій взялися французи

Як повідомили Закарпаття онлайн у Прес-службі Великоберезнянської РДА, таку перспективу отримав цей гірський район за підсумками дводенної зустрічі представників обласної влади та французьких компаній з проектування, будівництва й експлуатації малих гідроелектростанцій. Захід відбувся у рамках меморандуму, підписаного у травні минулого року головним управлінням з питань європейської інтеграції і зовнішньоекономічних зв’язків Закарпатської ОДА французькою фірмою "Бетен Інтернешел", Закарпатським обласним агентством із залучення інвестицій та Карпатським регіонональним центром інноваційного розвитку. Інтерес щодо здійснення проектів зумовлюється передусім природоохоронними спонуками, оскільки гідростанції є екологічно безпечними, та перспективами соціального розвитку регіону. Важливо також, що іноземні компанії вкладуть у справу власні інвестиції. Така потрійна доцільність і вигідність знайшла і зацікавленість, і одностайну підтримку владних структур району.

Звичайно, гідроелектростанції – не остання новинка сучасної енергетичної техніки. Адже лише на Закарпатті до 1955 року діяли 30 невеличких ГЕС, які великою мірою задовільняли попит краю у електроенергії. За підрахукнами фахівців, сотня таких станції могла б і сьогодні справитися із таким завданням стосовно усього господарського та побутового комплексу області. До того ж, Україна має у своєму розпорядженні значний парк міні-ГЕС потужністю від декількох КВт до 20 МВт. Велика кількість їх простоює через недостатнє технічне обслуговування та застаріле обладнання.

Зацікавленість повороту у минуле виробництва електроенергії зумовлене екологічними міркуваннями, загостренням проблем видобутку газу і ін. У розвинутих країнах у другій половині минулого століття зроблено багато щодо зміни напрямку виробництва електроенергії з залученням можливостей річок та потоків. Тепер доцільним вважають таку орієнтацію і в Україні.

Закарпаття, окрім перерахованих переваг, має ще й потужний потенціал гірських річок, який дозволяє з мінімальними ресурсами споруджувати невеличкі гідростанції. Тому у 2006 році регіоном зацікавилися іноземні інвестори з пропозицією спроектувати і спорудити каскад з чотирьох міні-ГЕС на Тересві. Станом на сьогодні усі підготовчі справи завершено перший об’єкт біля Добрянського на Тячівщині уже будуватимуть найближчим часом. А діє гідроелектростанція у селі Білин на Рахівщині.

До речі, запроваджується згадана електродобувна інновація не без участі різних наукових інституцій та громадськості, які висловлюють свої побажання, пропозиції, побоювання. Усе зводиться не лише до технічної та екологічної вигідності. Але й конкретних соціальних перспектив територій поблизу міні-ГЕС.

Ще минулого року обласне агентство, яке займається реалізацією проектів із залучення інвестицій у будівництво міні-ГЕС направило матеріали на погодження щодо розміщення на території нашого району трьох малих гідроелектростанцій у смт. Великий Березний на річці Уж та на річці Лютянка за межами сіл Люта і Чорноголова.

Матеріали було винесено на обговорення районної комісії з розгляду матеріалів попереднього погодження розміщення на території району нових, реконструкції та розширення діючих об’єктів усіх форм власності, яку очолює перший заступник голови РДА Юрій Костик.

Беручи до уваги, що прямі інвестиції щодо цих об’єктів складають до 18 млн. доларів США і гарантовано буде створено не менше 15-ти робочих місць вищезгадана комісія прийняла позитивне рішення щодо попереднього погодження місць розташування міні-ГЕС.

Окрім всього, водосховища створять великі запаси питної води, а прилеглі до них території відкриють нові можливості для рекреації, що сприятиме туристичній привабливості району. Йдеться також про можливе використання електроенергії, виробленої цими електростанціями, для населення та підприємств району.

Словом, усі попередні висновки та підрахунки доводять, що повертатися у минуле з виробництва електроенергії означає сьогодні - розумно проектувати майбутнє.

10 березня 2010р.

Теги: ГЕС, будівництво, французи, інвестори

НОВИНИ: Соціо

23:45
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 30
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
» Всі новини