Заборгованість Закарпаття за використаний газ сформульована "Нафтогазом" як "значна"

Заява НАК "Нафтогаз України"

Заборгованість Закарпаття за використаний газ сформульована "Нафтогазом"  як "значна"

НАК "Нафтогаз України" попереджає підприємства теплокомуненерго та їхніх керівників про відповідальність за ігнорування або зрив роботи із погашення існуючої заборгованості за спожитий природний газ.

Станом на липень 2009 року заборгованість підприємств ТКЕ за газ, спожитий з 01.10.2008 р., становить близько 3,2 млрд. грн (рівень оплати — 64%).

Компанія занепокоєна пасивною позицією щодо погашення боргів за паливо, яку після завершення опалювального сезону 2008-2009 рр. демонструють підприємства теплокомуненерго.

НАК "Нафтогаз України" неодноразово заявляла про неприйнятність політики вичікування зі сторони ТКЕ-боржників, які вочевидь сподіваються на чудо і вірять у те, що їхні борги у майбутньому будуть списані. Компанія переконливо заявляє, що такого "чуда" не буде і не може бути в принципі. За природний газ, який спожили ТКЕ, потрібно буде заплатити до останньої копійки.

НАК "Нафтогаз України" завжди вела і веде відкритий діалог з усіма учасниками газового ринку держави. Проте, сьогодні Компанія вимушена вдатися до подібної жорсткої риторики. Адже нахабство і зверхність, яке проявляють боржники-ТКЕ стосовно НАК "Нафтогаз України", вже давно вийшли за рамки здорового глузду.

Компанія виступає проти систематичного розповсюдження представниками ТКЕ-боржників неправдивої інформації про нібито відсутність у них боргів. Подібні твердження сміливо можна розцінювати як намагання навмисно створити напругу серед населення України та спотворити імідж НАК "Нафтогаз України".

Компанія неодноразово апелювала до керівництва проблемних ТКЕ з метою викликати розуміння ситуації, зокрема необхідності здійснювати закачування природного газу у ПСГ. Для цього НАК "Нафтогаз України" слід вчасно розраховуватися з постачальником газу ВАТ "Газпром".

Компанія також вважає, що подібна практика нарощування боргів із боку ТКЕ є ляпасом місцевій громаді, яку обслуговує ТКЕ-боржник. Адже населення розраховується за комунальні послуги в межах 95-97% (у тому числі і за газ), а підприємства ТКЕ оплачують перед НАК "Нафтогаз України" у середньому лише 60% вартості спожитого палива. Тому Компанія буде вітати активну позицію і місцевої громади у питанні вирішення боргів.

НАК "Нафтогаз України" попереджає керівництво теплокомуненерго-боржників, що відмова не затримувати оплату поточного споживання газу і боргів матиме негативні наслідки для громадян. Під час опалювального сезону 2009-2010 рр. вони можуть опинитися у холодних помешканнях, якщо ТКЕ не погасять свої борги.

НАК "Нафтогаз України" не займається політикою у своїй діяльності, а тому не керується принципом поділу на "правильні" і "неправильні" регіони. Для Компанії немає значення, у якій області знаходяться ТКЕ-боржники. НАК "Нафтогаз України" працює згідно укладених договорів і якщо існує борг, то він має бути погашений у максимально стислий термін.

НАК "Нафтогаз України" нагадує керівникам теплокомуненерго-боржників, що Кабінет Міністрів України прийняв 28 квітня 2009 року постанову №402 "Деякі питання фінансування розрахунків за природний газ суб’єктів господарювання, що виробляють теплову енергію, яка споживається населенням". Згідно з постановою боржники отримують можливість взяти кредит у ВАТ "Державний ощадний банк України" (Ощадбанк) для погашення існуючої заборгованості за газ. Проте, боржники не поспішають скористатися своїм правом, а вважають за доцільне і далі нарощувати борги перед НАК "Нафтогаз України".

Найбільшу заборгованість за газ, спожитий з 01.10.08 р., накопичили підприємства ТКЕ Дніпропетровської, Донецької, Харківської, Луганської, Одеської, Запорізької, Київської областей, а також АР Крим (борг кожної з перерахованих областей перевищує 100 млн. грн).

Значною є заборгованість перед ДК "Газ України" підприємств ТКЕ Львівської, Черкаської, Полтавської, Чернігівської, Житомирської, Вінницької, Рівненської, Херсонської, Сумської, Хмельницької, Івано-Франківської, Волинської, Кіровоградської, Тернопільської, Закарпатської, Миколаївської, Чернівецької областей та м. Севастополь.

Заборгованість АЕК "Київенерго" перед ДК "Газ України" за спожитий у 2008-2009 рр. природний газ — понад 580,5 млн. грн. (рівень оплати у 2009 р. — 59%).

Серед підприємств-тепло-виробників найбільшими боржниками за спожитий у період з 01.10.08 р. природний газ (заборгованість яких перевищує 100 млн. грн) є також Комунальне підприємство "Теплопостачання міста Одеси", "Донецькміськ-тепломережа", Запорізький концерн "Міські теплові мережі", "Харківські теплові мережі", "Донецьктеплокомуненерго", "Криворіжтепломережа", "Криворізька ТЕЦ", ЗАТ "ТЕЦ-3" (м. Харків).

Сума заборгованості АЕК "Київенерго" і цих 8 підприємств становить майже половину заборгованості усіх підприємств ТКЕ України за газ, спожитий з 01.10.08 р.

Сьогодні НАК "Нафтогаз України" увійшла у важливий період щорічної роботи: заповнення вітчизняних газосховищ необхідного обсягом природного газу, який буде використовуватися споживачами України під час опалювального сезону 2009-2010 рр. І першими у черзі за цим же газом вишикуються підприємства теплокомуненерго, зокрема і нинішні ТКЕ-боржники. Можливо, керівникам теплокомуненерго-боржників слід нагадати відому українську приказку: "Готуй сани влітку, а воза взимку"?

Тому якщо сьогодні ТКЕ-боржники не скерують зусилля на подолання проблеми своїх боргів, то це матиме катастрофічні наслідки для газової галузі держави і для населення напередодні опалювального сезону 2009-2010 рр.

13 серпня 2009р.

Теги: Нафтогаз, заборгованість, теплокомуненерго, природний газ

Коментарі

Василь 2009-08-13 / 18:21:00
Через суд забрати майно компаній-боржників,а заодно "чесно" зароблені капітали їх керівників.А тих в тюрьму.Можна давати навіть по 1 року за 1 вкрадений мільйон.Багатьом з них прийшлось би вікувати за гратами.Якщо простий чоловік заборгував,бо нічим платити з жебрацької пенсії або зарплати-опишуть все майно і знімуть останні кальсони з пенсіонера.Щоб ви вже подавилися.Зла не вистачає.Взяв би кулемет і стріляв.Жаль нема.

НОВИНИ: Соціо

17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
» Всі новини