Закарпатські Часлівці святкували День села

В Ужгородському районі Закарпаття чимало гарних традицій. Одна з них - святкування дня села. У неділю таке торжество проходило в Часлівцях. Загалом слід відзначити, що тут звертають значну увагу на відродження й примноження духовних надбань. Щороку проводять виноградний та народні бали, чимало інших цікавих заходів.

Закарпатські Часлівці святкували День села

Так було і цього разу. В селі зібралися молодь і представники старшого покоління, численні гості, щоб разом вшанувати цю гарну традицію. Учасників та присутніх гостей вітала сільський голова Марія Рояк. Розділити радість свята до часлівчан приїхали заступники голів обласної та районної рад - Василь Брензович та Степан Мацко, в.о. голови Ужгородської РДА Анатолій Черниченко. Останній, крім вітальних слів та побажань, повідомив і радісну новину - жителям Часлівець затвердили проектно-кошторисну документацію на водопостачання та водовідведення. Промовець підкреслив, що село впевнено крокує дорогою дальшого соціально-економічного розвитку, слугує хорошим прикладом для інших, а найкращим свідченням цього є відкриття найближчим часом у Часлівцях сучасного дитсадка.

Концертна програма розпочалась виступом місцевого жіночого ансамблю "Чічергев чайок", які добре відомі й за межами нашої країни. Нещодавно вони повернулись зі Словаччини, де брали участь у "Днях Тиси", а незабаром виступатимуть в Угорщині. У їхньому виконанні прозвучали відомі пісні та мелодії, як на угорській, так і на українській мовах. Наступним після них на сцену вийшов місцевий аматорський танцювальний гурт. Присутні, крім традиційних танцювально-пісенних композицій, мали змогу подивитись і гумористичні сценки, які додавали хорошого настрою. З цікавими розважальними програмами до часлівчан приїхали голови сусідніх сіл Салівки - Олександр Біро та Холмців - Марія Хамник.

Приємно вразив уродженець Холмців, нині студент Київського Державного університету культури Віктор Товт; який майстерно втілив на сцені образ відомої Вєрки Сердючки, а юнаки та дівчата Салівки подарували господарям запальні танці та пісні. Ведучі свята Дора Неце та Тімеа Кіш вели програми на угорській та українській мовах, аби всі розуміли, що відбувається на сцені. Не відпочивали й учасники ансамблю "Чічергев чайок", які протягом дня не один раз поверталися на подіум. Задоволеною залишилася малеча, яка з радістю "експлуатувала" надувний замок.

Голодним теж не залишився ніхто. Адже знайшлись "добровільні кухарі", які взяли на себе приготування смачного бограча. Із закінченням концертної програми свято не завершувалось, а навпаки набувало розмаху. Користувались успіхом змагання силачів, інші конкурси. А як сонечко пішло на спочинок, стартувала традиційна дискотека, яка тривала майже до ранку.

Звичайно, для проведення солідного свята в першу чергу потрібні особистості, які не шкодуючи часу, енергії та певних матеріальних витрат готові брати участь в організації таких заходів. Відрадно, що такі люди в Часлівцях є. Левову частку проведення свята взяли на себе первинна організація КМКС та сільська рада, але велика заслуга тут і спонсорів, зокрема благодійної організації "Доркас", підприємства "Євродизайн", партії "Єдиний центр", численних підприємців тощо.

А насамкінець хотілося б відмітити, що села, де зберігають і примножують народні традиції, живуть вічно. Сказане в повній мірі стосується Часлівців, і в цьому значна заслуга сільського голови Марії Рояк та її команди.

Маріанна Шелестак
06 серпня 2009р.

Теги: Ужгородський район, Часлівці, День села, свято, пісні, танці

НОВИНИ: Соціо

11:04
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
» Всі новини