В Ужгороді відзначили 60-річчя насильницької ліквідації Греко-Католицької Церкви на Закарпатті та 20-річчя її виходу з підпілля

В Ужгороді відзначили 60-річчя насильницької ліквідації Греко-Католицької Церкви на Закарпатті та 20-річчя її виходу з підпілляЗАКАРПАТТЯ — Низка заходів, присвячених 60-річчю насильницької ліквідації Греко-Католицької Церкви в Закарпатті, а також — 20-річчю її виходу з підпілля та перенесенню мощей блаженного Теодора Ромжі, відбулася 26-28 червня в Ужгороді. Очолив святкування Секретар Конгрегації Східних Церков архиєпископ Василь (Цириль).

В Ужгороді відзначили 60-річчя насильницької ліквідації Греко-Католицької Церкви на Закарпатті та 20-річчя її виходу з підпілля

З цього приводу Предстоятель УГКЦ Патріарх Любомир, який особисто не зміг взяти участь в урочистостях, написав владиці Мілану (Шашіку), Апостольському адміністратору Мукачівської греко-католицької єпархії, листа, у якому наголосив на важливості як самого святкування, так і події, яку святкували.

В Ужгороді УГКЦ представляли владики Петро (Стасюк), єпарх для українців-католиків в Австралії, Новій Зеландії та Океанії, Тарас (Сеньків), єпископ-помічник Стрийської єпархії, та Йосиф (Мілян), єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Розпочалися святкування Міжнародною науковою конференцією "Переслідувана Церква", яка відбулася 26 червня у приміщенні Ужгородської духовної семінарії. Літургійні відправи того дня розпочалися з вечірні, після якої до сьомої ранку тривали молитовні чування монаших чинів.

Головні урочистості відбулися у суботу, 27 червня. Того дня на території Ужгородської духовної семінарії о 10.00 розпочалася Архиєрейська Літургія, яку очолив архиєпископ Василь (Цириль), Секретар Конгрегації для Східних Церков. Після Літургії від храму Перенесення мощей блаженного Теодора до пам’ятника репресованому духовенству перед єпископською резиденцією відбувся хресний хід з мощами блаженного священномученика Теодора Ромжі. Того ж дня у храмі Перенесення мощей блаженного Теодора відслужили Велику вечірню з литією, а відтак розпочалися молитовні чування.

"Ті, яких ми тут сьогодні згадуємо, які залишилися вірними під час ліквідациї Греко-Католицької Церкви і які зуміли відважно вивести її із підпілля, – стали для нас прикладом у боротьбі за свободу духа. Вони вчинили так, як вчинили, не тому, щоб їм поставити пам’ятник. І якраз через те вони його й заслужили. Тому що своїм прикладом кожний із них уподібнився до апостола Павла, який у листі до коринтян говорить: "Нехай, отже, кожний уважає нас як слуг Христових і завідувачів таїн Божих. Тим-то вимагається від завідувачів, щоб кожний з них був вірний. Для мене то найменша річ, щоб ви мене судили чи якийсь суд людський; ба й сам себе я не суджу. Бо я не почуваю себе винним ні в чому, але я тим не виправданий. Хто мене судить – це Господь. Тож не судіть нічого перед часом, поки Господь не прийде і не освітить те, що скрите в темряві, та виявить задуми сердець, і тоді кожному хвала буде від Бога." (1 Кор 4, 1-5)", — зазначив у своїй проповіді Секретар Конгрегації для Східних Церков.

Урочистості з приводу 60-річчя насильницької ліквідації греко-католицької Церкви на Закарпатті та 20-річчя виходу з підпілля завершилися у неділю, в день празника перенесення мощей блаженного Теодора Ромжі, єпископа Мукачівського.

"Важливість цих урочистостей полягає в тому, що цим ми засвідчуємо свою пам’ять про тих, котрі терпіли за свою віру і віддали своє життя за єдність Христової Церкви. Учасниками свята були багато парафіяльних спільнот, численна молодь. Цим ми встановили певний зв’язок з тим складним часом, який Церква пережила, і її воскресінням, яке Церква зараз переживає. Упродовж хресного ходу семінаристи співали Канон Пасхи, що, на мою думку, стало дуже символічним актом: Церква святкувала своє воскресіння", — зазначив у коментарі для департаменту інформації УГКЦ владика Йосиф (Мілян).

Вітання від Папи Римського Бенедикта XVI учасникам святкувань перетав у листі державний секретар Ватикану Кардинал Тарсіціо Бертоне. Він зокрема зазначив: "Вселенський Архиєрей заохочує залишитися добре вкоріненими в цій Католицькій вірі, яка була певною і твердою підтримкою в таких трагічних часах для вашої історії і заохочує, щоб ці святкування помогли поглибити вірність візантійській церковній традиції і зробили би вас в тому самому часі чутливими на сучасні пасторальні вимоги. Активна присутність Вашої Церкви буде дорогоцінним внеском для утримання молодих у християнській вірі в Європі і щоб протистояти викликам секуляризації та релятивізму".

Як інформує прес-служба УГКЦ, Мукачівська греко-католицька єпархія була утворена після Ужгородської унії, укладеної 24 квітня 1646 року. На початках вона не була юридично-церковно визнана. Юридичне визнання було надане в часах правління імператриці Марії Терези буллою Папи Климента XIV 19 вересня 1771 року. За правління владики Андрія Бачинського єпископську резиденцію було перенесено з Мукачева до Ужгорода. Сама єпархія, коли була визнана Папою, була суфраганною єпархією Естерґомського примаса, оскільки знаходилася на території великої Угорщини. Під пануванням Чехословаччини єпархія отримала статус "sui iuris".

Після легалізації Церкви Святий Престол залишив для Мукачівської греко-католицької єпархії статус "sui iuris". Це означає, що вона безпосередньо підпорядкована Апостольському Престолу, а не Главі УГКЦ.

На світлині: Пам’ятник Виходу з підпілля Мукачівської греко-католицької єпархії, встановлений в м. Ужгороді, де вперше після довгих років переслідування була публічно відслужена Літургія (джерело: www.mgce.uz.ua)

РІСУ
30 червня 2009р.

Теги: Ужгород, вихід із підпілля, греко-католицька церква, Теодор Ромжа, УКГЦ, Мукачівська єпархія

НОВИНИ: Соціо

11:04
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
» Всі новини