Мобільна група з моніторингу забезпечення прав і свобод людини порушень прав затриманих на Закарпатті не виявила

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, присвячене Міжнародному дню підтримки жертв катувань, яке світова громадськість відзначає 26 червня.

Мобільна група з моніторингу забезпечення прав і свобод людини порушень прав затриманих на Закарпатті не виявила

Степан Кіяк, помічник Міністра відділу регіонального контролю управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ Апарату Міністра (представник в Закарпатській області) розповів, що Громадська рада при ГУ МВС України у Закарпатській області перевіряє дотримання правоохоронцями прав затриманих.

У рамках діяльності Управління в сфері протидії катуванням та жорстокому поводженню Степан Кіяк особисто цього року здійснив 12 раптових перевірок територіальних підрозділів органів внутрішніх справ області, 6 ізоляторів тимчасового тримання. Протягом року в складі мобільної групи з представниками громадських організацій перевірено 4 райвідділи міліції. Проведено 26 прийомів  громадян, в т.ч. 5 виїзних: в Рахівському, Виноградівському, Хустському, Міжгірському та Тячівському районах.

"Під час перевірок та особистих зустрічей з громадянами  фактів катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження з боку працівників ОВС області встановлено не було", — констатував С. Кіяк.

"Наші перевірки раптові і ніхто не попереджає про них керівництво ізоляторів, — розповів член мобільної групи з моніторингу забезпечення прав і свобод людини в діяльності ГУ МВС України в Закарпатській області Федір Шандор. — Темою дотримання прав затриманих я зацікавився ще під час журналістської діяльності через поширення туберкульозу серед засуджених. Наразі ми перевіряємо дотримання санітарних норм в ізоляторах. Порушень прав людей, яких затримала міліція, на щастя, на Закарпатті не зафіксовано. Багато ізоляторів у нас просто пустують, тоді коли в інших областях — переповнені. Закарпатцям пощастило жити у спокійному регіоні із сильними традиціями".

"Серед зафіксованих мобільними групами порушень збоку міліціонерів — хіба відсутність бейджиків на чергових,-- каже ще один член Громадської ради Олександр Коваль. — Ми також спілкувалися із затриманими в ізоляторах і не отримали від них жодної скарги на дії правоохоронних органів".

Загалом на Західній Україні (крім Львова) протягом останнього року практично відсутні факти порушення прав затриманих, на відміну від східних областей.

26 червня - Міжнародний день у підтримку жертв катувань. Цей день обраний тому, що саме 26 червня 1987 року набрала сили Конвенція ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання, яка була затверджена Генеральною асамблеєю ООН в 1984 року. Цей день проводиться з метою викорінювання катувань і забезпечення ефективного функціонування механізму їх попередження.

До основних складових національного механізму попередження катувань в Україні відноситься і МВС України (в частині формування та розвитку внутрішньовідомчого контролю за дотриманням прав людини та недопущенням катувань).

В січні 2008 року в МВС України було створено Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ, яке стало справжнім центром та каталізатором позитивних змін, дійсним виявом невідворотності процесів реформування української міліції. Здійснення моніторингу дотримання прав людини в діяльності територіальних управлінь внутрішніх справ покладено на помічників Міністра, які підпорядковуються Міністрові внутрішніх справ України та керівництву Апарату Міністра та Управління.                  

Новостворене Управління моніторингу дотримання прав людини, громадські ради з питань забезпечення прав людини та мобільні групи з моніторингу дотримання конституційних прав та свобод громадян утворюють єдину систему відомчого та громадського контролю за дотриманням прав людини в діяльності органів внутрішніх справ України.                  

Відповідно до Положення про управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ запобігання катуванням та жорстокому поводженню є одним з пріоритетних напрямків роботи Управління.

29 червня 2009р.

Теги: моніторинг, затриманий., золятор, катування, жорстокий

НОВИНИ: Кримінал

23:33
В Ужгороді вслід за підрядником з Харкова про підозру в розтрата майже 3 млн грн на ремонті доріг повідомлено спеціалісту з технагляду
23:08
Cуд у Тячеві звільнив від покарання підприємця, який п'яним вдарив поліцейського
14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
» Всі новини