Закарпаття: Роми з ужгородських Ратівців у небо не збираються

Споконвіку несолодким було життя ромів. Всюди їх завжди переслідували, принижували, використовували як дешеву робочу силу. У часи лихоліть молодих ромів «посилали на рудники, вугільні шахти. Звідти до табору живими поверталися рідко. Та й мертвих також ніхто не привозив.

Закарпаття: Роми з ужгородських Ратівців у небо не збираютьсяЯк тільки не ламала їх доля! І досі роми не можуть скинути з себе тавро злочинців та правопорушників. Негативні риси окремих людей міцно закріпилися за всією нацменшиною.

Донедавна і до ратівецьких ромів ставилися не то щоб зневажливо, а просто байдуже. Живуть вони у селі на двох вулицях — Шумній та Веселій — у 63 будинках. Скільки тут всіх ромів, достеменно ніхто не знає. На виборах голосували 250 осіб. Дітей є 100. 64 з них ходять до місцевої школи. Тривалий час на цих вулицях була проблема зі світлом. Спочатку був єдиний лічильник на всю ромську громаду. Плату за спожиту електроенергію збирали абияк, гроші до РЕМу начебто й не доходили. Там довго не панькалися - виключали світло. Були випадки, що й по два місяці його на цих вулицях не було. Під таку екзекуцію потрапляли й жителі вул.Яноша Араня, яка розташована поряд з ромськими вулицями. З приходом до влади нового сільського голови, молодої, енергійної Тетяни Андрусь все докорінно змінилася.

— Я вже не могла дивитися, — розповідає Тетяна Михайлівна, - як мучилися роми. Була тут, звичайно, і їх вина, але допомогти їм ніхто не хотів. Та вони вже й не вірили, що якось зміниться їх життя. Уявити собі навіть важко, як сто дітей, я вже не кажу про дорослих, сиділи вечорами без світла.

І вирішила сільський голова, що в кожній ромській хаті має бути індивідуальний електролічильник. Тому, якщо хтось не плататиме за світло, йому відключать електроенергію, а не всій вулиці. Але де взяти кошти на виготовлення техумов, електролічильники? Світ не без добрих людей. Знайшла Тетяна Михайлівна спонсорів.

І ось цими днями у ратівецьких ромів було справжнє свято. На кожному їхньому будинку висів модерний електролічильник. А сільський голова розповідала, як вона вдячна за допомогу голові Закарпатської ОДА Олегу Гаваші, генеральному директору "Закарпаттяобленерго" Василю Ковачу, районній владі. В.о. головного інженера Ужгородського РЕМу Василь Яцина ретельно перевірив усі лічильники, а технічний директор «Закарпаттяобленерго» Олександр Білак побажав, щоб роми мали роботу, гідну зарплату, щоб могли регулярно платити за товар — електроенергію, яку їм доставляють додому. Побував на урочистостях з нагоди електрофікації табору заступник голови Ужгородської РДА Анатолій Салай. Він щиро порадів, що ратівецькі роми починають жити, як цивілізовані люди.

Роми у Ратівцях відчули себе людьми, доля яких небайдужа владі До речі, коли у Ратівцях проводили газифікацію, районна влада купила ромам трубу. Ратівець-кий ромський баро Карло Бадей не міг нахвалитися новим сільським головою.
— Так по-людськи до нас, ромів, ще ніхто не ставився, — розповідає. — На наступних виборах голові Тетяні Михайлівні гарантовані 400 голосів ромів.

А сільський голова вже думає про те, щоб в таборі не було безробітних Поки що більшість з працездатних зайняті скупкою по селах горіхів, лущінням їх, а потім збутом. Дбає голова, щоб кожен дорослий член ромських сімей мав паспорт. У цьому їй активно допомагає Карло Бадей, секретар сільради Марія Іллар.

...Виїжджаємо з Ратівців. Вітер грається святковими надувними, кольоровими кульками, розвішаними на початку вулиці Шумної. Назустріч нам зі школи повертаються діти, серед них і з ромських вулиць. Сььогодні вони вчитимуть уроки при електричному світлі.
Марія ПІДГОРНА, "Вісті Ужгородщини"
19 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:00
/ 3
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 28
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 13
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
» Всі новини