Програма "Ліси України" втрачає економічний, екологічний та соціальний зміст

Державна програма "Ліси України" (далі - Програма), затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2002 року, визначає основні напрями та джерела забезпечення збалансованого розвитку лісового господарства країни, спрямованого на посилення екологічних, соціальних та економічних функцій лісів.

Програма "Ліси України" втрачає економічний, екологічний та соціальний зміст

Колегія Рахункової палати за результатами аудиту виконання Програми зробила висновок, що вона не відповідає вимогам Закону України "Про державні цільові програми", оскільки в ній відсутні, як поетапні строки виконання заходів, так і розрахунки обсягів та джерел фінансування другого етапу її виконання, зокрема, на 2006-2010 роки.

Як зазначили аудитори, організаційна система виконання Програми є неефективною та не забезпечує збалансованого розвитку лісового господарства. Державним комітетом лісового господарства, відповідальним за організаційне забезпечення її виконання, у 2006 - 2008 роках не вжито достатніх заходів щодо посилення координації діяльності виконавців Програми. Як наслідок, Державна програма "Ліси України" в планових обсягах не виконується, а очікувані результати не досягаються.

Аудитом встановлено, що постанова Кабінету Міністрів України від 20 червня 2007 року щодо ведення державного лісового кадастру та обліку лісів не виконується. Документація з чергового державного обліку лісів востаннє була поновлена у 2001 році, і лише на підприємствах, установах і організаціях, підпорядкованих Держкомлісгоспу. Єдина достовірна інформація про фактичні площі лісів відсутня, що створює надзвичайно сприятливе середовище для маніпуляцій з землями лісового фонду, у тому числі і через прийняття суперечливих судових рішень. Зокрема, фахівці Рахункової палати встановили, що у 2008 році з постійного користування Данилівського дослідного державного лісгоспу (Харківська область) за рішенням суду, всупереч законодавству, вилучено зі зміною цільового використання та надано у власність юридичній особі 70 гектарів земель лісового фонду.

Загальна площа лісів та інших земель укритих рослинністю, на яких здійснюється ведення лісового і мисливського господарств - зменшується. Із 7,5 мільйона гектарів земель лісового фонду, що перебувають у користуванні підприємств та організацій, які знаходяться в управлінні Держкомлісгоспу, станом на 31 грудня 2008 року оформлено право постійного землекористування на площі 2 мільйона гектарів або 27,1 відсотка. По підприємствах та організаціях, що знаходяться в управлінні Мінагрополітики, з загальної площі земель лісового фонду (1,8 мільйона гектарів), на цю ж дату, правовстановлюючі документи оформлено на площу менш ніж 685 тисяч гектарів або 38 відсотків.

Невиконання заходів Програми у планових обсягах на сьогодні призводить до негативних наслідків. Держкомлісгоспом майже зупинено створення захисних лісонасаджень у високогір´ї Карпатського регіону. З початку реалізації Програми виконані роботи на площі 155 гектарів при необхідних 610 гектарах або 25,4 відсотка. Як наслідок, лісовий покрив майже не вплинув на зменшення стихії, що сталася 23-27 липня 2008 року в Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях.

За висновками фахівців Рахункової палати, невиконання заходів Програми "Ліси України" та відсутність дієвого контролю за її реалізацією призводять до того, що економічний, екологічний та соціальний зміст Програми втрачається.

Прес-служба Рахункової палати
01 квітня 2009р.

Теги: Закарпаття, Карпати, ліси, Рахункова палата

НОВИНИ: Соціо

21:41
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 18
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 9
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини