Солотвинський солерудник на Закарпатті покинули на напризволяще

Найбільшій в світі українській алергологічній лікарні в Закарпатській області загрожує затоплення. Причина тому - в обласному бюджеті на 2009 р. не передбачили ні копійки на порятунок Солотвинського солерудника, на території якого знаходиться лікарня.
Хоча в минулому році було виділено 15 млн грн для проведення аварійно-відновлювальних робіт.

Солотвинський солерудник на Закарпатті покинули на напризволяще

«У бюджеті немає коштів для вирішення нагальних проблем. У районі Солотвинського солерудника вироблені шахти заповнюються водою, на поверхні вже утворюються провали, але ж там живуть тисячі колишніх працівників копальні. Їх будинки в будь-який момент можуть піти під землю. Державні інститути навіть не можуть провести дослідження для з'ясування причин підтоплення через відсутність фінансування», - повідомив "Новую" начальник головного управління економіки Закарпатської ОДА Віктор Погорєлов.

За його словами, ОДА розраховувала на 18 млн грн, хоча реально необхідно близько 200 млн грн, щоб законсервувати вироблені шахти. «Ці гроші дуже потрібні. Адже легше запобігти катаклізмам, ніж потім займатися їх ліквідацією», - заявив Погорєлов. У Солотвинської алергологічної лікарні, крім проблеми підтоплення, є й інші.

«Ми готові приймати хворих, але наші пацієнти стали заручниками ситуації. Солерудник ніяк не може підписати договір з рятувальниками, через що страждають хворі», - говорить головний лікар лікарні Ярослав Чонка.

З 2002 р. кабмін видав понад 60 доручень для порятунку Солотвинського солерудника у відповідь на численні листи Закарпатської облради, але більшість з них так і залишилися на папері через відсутністьі фінансування.

Унікальність лікарні полягає в основному методі лікування - спелеотерапії, яка проводиться в побудованому в товщі соляного пласта підземному відділенні на глибині 300 метрів. За своїми лікувальними можливостями даний об'єкт не має аналогів у світі. Тут проводиться комплексна діагностика і лікування бронхіальної астми, інших захворювань органів дихання та ряду алергічних захворювань. За рік проходять оздоровлення близько чотирьох тисяч хворих, з яких півтори тисячі - діти.

«Крім Солотвинського солерудника страждають від недофінансування практично всі санаторії в Криму і Західній Україні. Багато з них закриваються, їх землі розкрадають. Так, на межі закриття «Кришталевий палац» у Трускавці, а також кілька санаторіїв туберкульозного профілю. Наш комітет дуже занепокоєний такою ситуацією, адже закриття санаторіїв призведе до масового погіршення здоров'я населення», - заявила "Новой" голова комітету ВРУ з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва.

Анна Цяцько, Анна Нечипуренко, газета "Новая"
10 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, солерудник, Солотвино, алергологічний, лікарня, рятувальники

Коментарі

читач 2009-02-11 / 07:41:00
Іване високоосвічений, солерудник має фінансувати - Закарпатська обласна рада, принаймні певну суму вона б мала надати, це ж в інтересах області - це ж такий туристичний об"єкт. а наші депутатики гроші виділяють на святкування карпатської України. так, дата важлива - 70 років, але ж не потрібо тепер цілий рік гуляти і пропивати гроші з обласного бюджету, тим часом,як солерудник занепадає

Іван (лікнеп для ділетантів) 2009-02-10 / 23:14:00
Як вже набридлі нефахові ділетантські статті.

По-перше, солерудник належить державі і є у відомстві агропромполітики і обласна рада немає жодного юридичного права фінансувати об'єкт, який є державною власністю статегічного значення. Це "головний біль" уряду і безпосердньо п. Тимошенко.

По-друге, шахту де знаходилась лікарня п. Чонки вже благополучно затопило. Тепер залишилась шахта, де розташована обласна лікарня (не плутати з українською!!!)і там разом з обласною лікарнею, ніби-то Чонка теж влаштувава собі відділення. Проте, через бюрократичні рогатки поки не працює ані обласна алегологічна, ані українська алергологічна.

По-третє. Вся проблема криється в тому, що солерудник виживає тільки за рахунок лікарень, проте передавати на баланс шахту, де розташовані відділення лікарень мінагропромполітики поки не поспішає,а мінохорони здоров'я і не особливо наполягає...

Люди без лікування, а урядовцям все до одного місця...


що ж "маємо,що маємо"...

НОВИНИ: Соціо

21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 6
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
» Всі новини