Ярмарок вакансій в Ужгородському ПАДІЮНі зібрав працедавців та школярів

Міський палац для дітей та юнацтва „Падіюн” 16 жовтня був переповнений молоддю – старшокласники багатьох ужгородських шкіл та учні профтехучилищ прийшли на ярмарок робітничих професій, який влаштував для них Ужгородський міський центр зайнятості зі своїми соціальними партнерами: міським професійним ліцеєм, машинобудівним заводом, вищим комерційним училищем Київського національного торгово-економічного університету та професійним училищем торгівлі та технологій харчування, супермаркетами „Нова лінія”, „Дастор”, „Епіцентр”, заводом „Єврокар”, швейними підприємствами „Гроклін-Карпати” та фабрикою торгової марки „Парада”.

Організатори заходу ставили собі за мету надати інформацію щодо особливостей працевлаштування молоді на регіональному ринку праці; допомогти учням якнайбільше дізнатись про робітничі професії, які зараз актуальні на ринку праці, ознайомити учнів із минулим і сучасним розвитком професій кухар-кондитер, швачка, продавець, перукар та багатьох інших.
До відкриття профорієнтаційного шоу-конкурсу "Світ робітничих професій" у святково прикрашеному залі звучала музика і панував піднесений та доброзичливий настрій. Представник Падіюну проводив вікторину між безробітними та трьома роботодавцями – представниками „Єврокар”, „Гроклін-Карпати”, „Приватбанк”. На зустріч із молоддю завітали керівники підприємств, організацій та установ міста і району, представники різних засобів інформації.
З теплими вітальними словами звернувся до молодих людей Сергій Олексіюк, директор міського центру зайнятості. Він сказав, що зустріч організована не задля агітації і нав’язування професії, а для дружнього інформування, орієнтації на ринку праці. Він переконаний, що розбудова України – за молоддю. Юнаки і дівчата повинні успішно працювати на благо людей, отримуючи за це пристойну заробітну плату, і мати змогу продовжити навчання у вищому навчальному закладі, постійно удосконалюватися і досягати високих посад.
Перший заступник директора обласного центру зайнятості Зоя Катрич розповіла про нові послуги служби зайнятості школярам. Зокрема, про встановлення терміналу „Живи і працюй в Україні!”, який є дієвим інструментом профорієнтаційної роботи зі школярами та їхніми батьками, а також зорієнтований на допомогу педагогічним працівникам.
Термінал – це молодіжний профорієнтаційний Інтернет-портал, доступ до якого здійснюється через спеціальні електронні пристрої (татч-скріни), що розташовуються безпосередньо в навчальних закладах у місцях з максимальною доступністю користувачів.
Термінал передбачає знайомство школярів зі змістом конкретних професій і шляхами їх набуття, містить поради батькам щодо вибору професій їхніми дітьми та інформацію із профорієнтації і психології для вчителів.
Термінал розроблено Державним центром зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України за участю Міністерства освіти і науки України.
Цей термінал є частиною широкої інформаційно-роз'яснювальної та профорієнтаційної роботи серед молоді та школярів, що провадиться державною службою зайнятості з метою зацікавлення молоді в опануванні професій, затребуваних на національному ринку праці.
Значна кількість підприємств сьогодні відчуває потребу у кваліфікованих працівниках, передусім представниках робітничих професій – токарях, верстатниках, будівельниках, слюсарях-інструментальниках, фрезерувальниках, електрогазозварниках тощо. В Україні не вистачає лікарів, медсестер, вчителів, інженерів, фахівців високої кваліфікації. Це викликано дисбалансом між ринком праці і ринком освітніх послуг. Подолання такого дисбалансу можливе, зокрема, за умов проведення системної профорієнтаційної роботи.
До кінця цього року першим у Закарпатті термінал буде розміщено у спеціалізованій школі-інтернаті для глухих дітей, а  з початку наступного року ще у кількох школах Ужгорода.
Заступник міського голови Володимир Симулик подякував обласній службі зайнятості за турботу про майбутнє молоді ще з її шкільних років. Він зазначив, що існує значна кількість робітничих професій різних напрямків, за якими готують фахівців у нашій області. І закликав молодь бути прагматиками і зробити правильний вибір професії, щоб сповна реалізувати себе. Якщо за результатами сьогоднішнього заходу хоча б 20 школярів визначаться зі своїм професійним та трудовим майбутнім правильно – значить ефективність його доведено. Очільник навів приклад багатьох дипломованих юристів, економістів бухгалтерів, психологів та інших „престижних” професій, які вимушені були після вузів навчатися робітничим професіям, щоб заробити собі на життя. Молодь повинна себе відстоювати у праві отримувати гідну заробітну плату за свою роботу.
Перед кожним випускником стоїть нелегке завдання у виборі професії. Як знайти головну справу свого життя, щоб почувати себе задоволеним матеріально й морально, щоб приносити найбільшу користь людям, державі? Зробити вірний вибір означає знайти професію, яка подобається, відповідає здібностям, стану здоров’я, має попит на ринку праці, тобто урівноважує три складові: хочу, можу, треба.
Для школярів демонструвалися відеофільми, слайд-шоу з презентацією робітничих професій.
Профорієнтаційне шоу "Світ будівельних професій" майстерно вели представники училищ. А презентації професій кухаря-кондитера, офіціанта-бармена-буфетника, продавця продовольчих та непродовольчих товарів проводили першокусники Євгенія Пийтер та Мирослав Гуляш, а також майстер виробничого навчання Оксана Барч, які продемонстували страви виконані власноруч.
У фойє “Падіюну” демонструвалися чудові художні вироби із дерева, та інших матеріалів, а також справжні моделі суконь, виготовлені руками студентів вищого комерційного училища КНТЕУ, які продемонстрували учасники Театру мод. Тут було чим помилуватися!
Представники міського центру зайнятості розповідали про можливості працевлаштування у місті над Ужем, консультували щодо ризиків нелегальної трудової міграції та запобігання торгівлі людьми, організували постійно діючий консультаційний пункт „Вибір професії – крок за кроком”, де надавали профконсультаційні послуги та допомагали у виборі професії засобами сучасних діагностичних методик.
Ярмарок робітничих професій проходив під гаслом „Живи та працюй в Україні” у дуже доброзичливій і дружній атмосфері. Заводу „Конвектор” за десятилітню співпрацю зі службою зайнятості було оголошено подяку від міського центру зайнятості.

Ольга Синкулич,
заступник начальника відділу оргроботи ОЦЗ

17 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 21
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 9
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини