Що має Ужгород від парковок?

Понад два місяці ужгородці паркуються по-європейськи. Подбала про це ізраїльська фірма «Мед Парк Україна ЛТД», яка відповідно до договору з Ужгородською міськрадою обладнала місця для стоянки спеціальними апаратами. Година стоянки – 2 гривні. Для бажаючих є денні (15 грн.) та місячні (250 грн.) парковочні абонементи. Хто ж вирішив залишити авто на парковці без талона - ризикує знайти своє авто з блокіратором на колесі. Послуга з розблокування обійдеться у 60 грн.

Що має Ужгород від парковок?

Як зазначив  виконавчий директор «Мед Парк» Валерій Штракс, наші водії не хочуть платити, тому доводиться частенько вдаватися до таких крайнощів. Пан Штракс зауважив, що є випадки, коли водії через встановлені на їхні автівки блокіратори били працівників фірми. «Чим автомобіль крутіший, тим більш по-хамськи поводяться його власники. Окрім того, протягом двох місяців ми нічого не робимо - лише займаємося відписками у різні контролюючі інстанції. Кожен день у нас з ранку до вечора приходять перевірки – з прокуратури, ВБЕЗу, податкової. Не розумію, чому нас всі трусять, наче грушу, адже ми нові інвестори, можливо, й робимо певні помилки, але замість того, щоб допомогти, нам всі ставлять палки в колеса», - говорить Штракс. Керівник парковок скаржився і на пошкодження блокіраторів. Каже, це все через низьку культуру наших громадян. За його словами, компанія наразі працює на збитках, прибутки розраховують отримувати лише через 5 років.
 В той же час у коментарі начальник ДПІ в м.Ужгород Марія Бадида зазначила: «ТОВ «Мед Парк Україна» стало на облік три місяці тому і зареєструвало себе як філію. Тим не менш підприємство зареєстровано таким чином, що сплачує усі види податків і зборів до місцевого бюджету. Всі 24 паркомати, які нині стоять у місті, пов’язані з центральним паркоматом в офісі та зареєстрованим на обліку контрольно-касовим апаратом». Як повідомила Марія Петрівна, за два місяці роботи підприємства податки за парковку в Ужгороді зросли на 100%. Якщо до цього часу (поки не було паркоматів) за місяць бюджет отримував 2,5 тис. грн., то зараз – 5 тисяч гривень. Більше того, як стверджує головний податківець міста, коли система паркоматів запрацює на повну потужність, то очікують на збільшення податків до 20 тисяч у місяць лише за парковку. Окрім того, буде йти сплата податку на прибуток та податок з фізичних осіб (із зарплати працівників фірми). За попередньою інформацією, лише у серпні місяці «Мед Парк» отримав 40 тисяч гривень прибутку. Як стверджує п. Бадида, це стільки, скільки колишні паркувальники збирали упродовж цілого року.
 В свою чергу юристи кажуть, що блокування коліс автомобілів, з одного боку, – ефективна європейська практика, бо дає можливість врегулювати процедуру паркування у великих містах. Та з іншого боку такі дії є незаконними, бо порушуються права громадян. Тож власники заблокованих авто цілком логічно можуть захищати свої порушені права у судовому порядку або ж звертатися до прокуратури. А ще краще звернутися до міськради з вимогою скасувати подібні рішення, аби не змушувати людей ходити по судах. Правники рекомендують цю проблему врегулювати на загальнодержавному рівні - прийняти відповідні закони щодо роботи подібних парковок.
 P.S. До речі, цікава деталь. Аби власнику авто розблокували колесо, той повинен сплатити 60 гривень. Офіційно це звучить не як штраф, а як «надання послуг з розблокування та заблокування автомобілів». Причому «Мед Парк» лише ставить блокіратори, а розблоковує авто вже інша приватна структура. Тож 60 гривень йдуть не в міський бюджет (як це має бути при сплаті штрафу), а в чиїсь кишені.

Роман Сенишин, газета «НЕДІЛЯ»
18 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:00
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 28
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
» Всі новини