Відновлювальні роботи — на контролі в обласної влади Закарпаття

7 серпня в Закарпатській облдержадміністрації відбувся брифінг за участі начальника головного управління економіки Віктора Погорєлова та начальника головного фінансового управління Петра Лазаря, під якого йшлося про ліквідацію наслідків паводку на Закарпатті.

 Віктор Погорєлов розповів про наслідки стихії на Закарпатті. Попередня сума завданих збитків становить 163,7 млн. гривень. Найбільше постраждали мешканці Тячівського та Рахівського районів. Загалом було підтоплено 27 населених пунктів, у воді опинились 2443 дворогосподарства, 1576 будинків, 4555 гектарів сільгоспугідь. Зруйновано 19 будинків, капітального ремонту потребують 57. Зруйновано і пошкоджено 129 мостів, знищено 26,12 км берегоукріплень, пошкоджено близько 66 км автодоріг тощо.
Закарпатська область постраждала від стихії менше, ніж сусідні регіони країни. Начальник головного управління економіки відзначив, що комплексні заходи, що здійснювалися на Закарпатті в рамках виконання державної протипаводкової програми „Тиса”, дозволили уникнути виникнення значних руйнувань та підтоплень, незважаючи на те, що подекуди рівень води в Тисі перевищував історичний максимум. „Якщо б уряд фінансував прийняту у 2006 році державну протипаводкову програму стовідсотково, то сьогодні Закарпатська область мала б ще менше збитків від паводку”, – зазначив Віктор Погорєлов. Начальник управління економіки повідомив, що в повному обсязі кошти на виконання програми надходили лише у 2006-му році. Цьогоріч уряд запланував виділити на її реалізацію лише 40% необхідної суми.
Щодо ліквідації наслідків стихійного лиха, то на Закарпатті цей процес відбувся у стислі терміни. Наразі в краї тривають відновлювальні роботи, – констатував Віктор Погорєлов. „Відбудовуються дамби, мости, ремонтуються дороги, розробляються проекти будинків для тих закарпатців, чиї оселі було зруйновано стихією”, – каже він. 
– Наразі урядом прийнято рішення про те, що власники зруйнованих будників отримають компенсацію від держави в розмірі 50-ти тисяч гривень, – повідомив начальник головного фінансового управління Петро Лазар. – 57 громадянам, чиї помешкання внаслідок підтоплення потребують капітального ремонту, держава надасть по 15 тисяч гривень. 1500 власників житлових будинків, які частково пошкоджені, отримають по 5 тисяч гривень.
 В області відкрито три благодійні рахунки у національній та один – в іноземній валюті на отримання допомоги постраждалому населенню. На   6 серпня на ці рахунки вже надійшло 327,5 тисячі гривень. Із місцевих бюджетів на ліквідацію стихійного лиха надійшло понад 1,3 млн. гривень.  Загалом область на ліквідацію наслідків стихійного лиха, згідно зі змінами до Закону про державний бюджет на 2008 рік, отримає 26,6 млн. гривень. „Цих коштів недостатньо, адже на відновлювальні роботи потрібно як мінімум 300 мільйонів гривень”, – констатує Віктор Погорєлов. Також він вважає, що уряд виділяє недостатньо грошей тим людям, хто залишився без даху над головою. „Кабінет Міністрів має намір надати по 120 тисяч гривень на будівництво житла цій категорії населення. При цьому розрахункова вартість одного квадратного метра житла закладається у сумі 2 тисячі гривень. Але на Закарпатті вартість одного метра житла коштує удвічі більше. За ці гроші люди не зможуть самотужки звести собі житло. Саме тому людям надаватиметься посильна допомога місцевою владою: для постраждалих громадян будинки зводитимуться всіма районами області`, – повідомив начальник головного управління економіки.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
07 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:52
/ 5
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
» Всі новини