Голова облради Михайло Кічковський прийняв поважну делегацію з Верхньої Австрії

Учора, 30 липня ц.р., группа представників компанії Enerqie AG Oberosterreich (Верхня Австрія), а це – генеральний директор Гельмут Бургер, його заступник Єже Віттенберг та радник Пауль Томабл, а також представник підприємства „АВЕ–Угорщина“ Петер Морожак, зустрілися з головою облради Михайлом Кічковським.

Очільник облради щиро подякував за увагу до нашого краю та за плідну співпрацю. Водночас поділився теплими враженнями від перебування закарпатської делегації весною ц.р. з робочим візитом у Верхній Австрії, яку він очолював. Тоді й вивчалось питання участі громад та об’єднань у збереженні екології навколишнього середовища, починаючи від збирання і утилізації відходів до їх глибокої переробки, з подальшим виробництвом власної електроенергії. „Мене по доброму вразило те, що ця австрійська компанія із 100 млн. дол. інвестицій, вкладених у її розвиток, 70 млн. – направляє на збереження здорового довкілля, – зазначив М.Кічковський. – Ми також бажаємо жити у чистоті і порядку, пориваємося, щоб кожна садиба, кожна вулиця були чистими, у квітах, як то є в Європі“.

Гості з цікавістю сприйняли інформацію про поїздку закарпатської делегації, у складі якої були голови районних рад області, депутати обласної ради, працівники відповідних управлінь ОДА. Вони провели виїзне засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради в м. Мішкольц (Угорщина), де вивчали досвід співпраці представницької та виконавчої влади у питаннях збереження чистого, здорового довкілля. Як результат, на теренах нашого краю організувалося перше в Україні підприємство з утилізації твердих побутових відходів – „AVE - Виноградів“. Згодом подібне підприємство „Вертикаль“ було створено в м. Берегові. Іншими словами, тою поїздкою в м. Мішкольц, по суті, зроблено перший крок в питаннях боротьби за чисте довкілля. Ідея спрацювала. Сьогодні органи місцевого самоврядування, територіальні громади краю сприймають її як першорядну, як справу, від якої залежить і екологія людської душі.

Гельмут Бургер схвально сприйняв розуміння депутатами облради важливості справи охорони здорового довкілля, високо оцінив „Концепцію комплексної системи поводження з побутовими відходами для Закарпатського регіону“, ухвалену депутатами облради 2 серпня 2007 р., що розрахована на 25 років. Це, наголосив він, стало рушійним імпульсом в організації цієї справи на Закарпатті. Підтвердженням цього став запроваджений пілотний проект компанії з утилізації твердих побутових відходів „ AVE – Виноградів“, який працює успішно. Такий підхід і таке розуміння справи вселяє оптимізм.

Сьогодні компанія має намір розширити співробітництво на теренах Закарпаття на близьку і далеку перспективи. Серед найближчих планів – питання будівництва полігону у с.Широке Виноградівського району та налагодження партнерських стосунків із самоврядними громадами області.
Підбиваючи підсумки зустрічі, голова облради запевнив австрійських гостей, що обласні парламентарі налаштовані на активний розвиток подальшої співпраці у такій важливій справі, як збереження екологічного і санітарного стану навколишнього середовища. Особливе значення цьому питанню надає і те, що у жовтні 2008 р. на засіданні Комітету сталого розвитку КМРВ Ради Європи буде заслухано питання „Про екологічну ситуацію в Карпатах та шляхи її поліпшення“.

Сайт Закарпатської обласної ради
31 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
» Всі новини