Закарпатська Свалява переймала угорський досвід утилізації сміття

У ході конференції з проблем утилізації твердих побутових відходів, що відбулася в конференц-залі готельного комплексу „Фортуна” (с. Поляна), обговорювалися перспективи українсько-угорського співробітництва у сфері переробки твердих побутових відходів.

Закарпатська Свалява переймала угорський досвід утилізації сміття

Проведення цієї конференції стало можливим завдяки особистій ініціативі Свалявського міського голови Івана Ревтія, який запросив із Угорщини представників органів держуправління, а також ділових кіл, чий бізнес пов’язаний із вивезенням, утилізацією та переробкою ТПВ (твердих побутових відходів). Угорці детально розповіли присутнім на конференції міським і сільським головам із населених пунктів Закарпаття, представникам місцевих органів виконавчої влади про збір та переробку ТПВ в їхній країні, зокрема, наголосили, що поштовхом до ефективного селективного (роздільного) методу збирання твердих побутових відходів став вступ Угорщини до ЄС, коли зросли вимоги до екологічної та санітарно-епідеміологічної ситуації в населених пунктах. До того ж Європейський Союз виділив кошти на модернізацію системи збору ТПВ в Угорщині. За словами представників тамтешніх організацій, що відповідають за поводження з відходами, - пані Естер Шароші (голова Угорського об’єднання з утилізації твердих відходів), пані Ангели Браун, пана Шандора Габорні, - усі мешканці як у багатоповерховій забудові, так і у приватному секторі в обов’язковому порядку мають оплачувати вивіз сміття. Тверді побутові відходи угорці повинні розсортувати перед тим, як винести в контейнери для сміття: окремо ПЕТ-пляшки, окремо папір, окремо харчові відходи тощо. Забирають сміття теж „селективно”: в один день – макулатуру, наступного дня – пластикову тару і т.п. Чимала частка відходів шляхом переробки отримує друге життя. Крім цього, угорці із впровадженням роздільного збору твердих побутових відходів домоглися зменшення використання природних ресурсів за рахунок повернення в цикл виробництва вторинних матеріалів, а також продовження терміну дії існуючих полігонів ТПВ.

 

Окрім інформації, що стосувалася поводження з твердими побутовими відходами, учасники конференції зі сторони України отримали важливу інформацію від консула Угорщини в Ужгороді пана Ференца Абрагама, від представників угорських підприємств та фінансових установ. З ґрунтовною доповіддю на тему „Угорсько-українське співробітництво та економічні зв’язки із Закарпаттям” виступив виконувач обов’язків начальника управління Міністерства економіки та транспорту Угорщини Габор Герні. Пан Габор Герні наголосив у своєму виступі: завдання, які ставить перед собою на подібних конференціях угорська сторона (такий же захід угорці запланували провести в Тячеві), є невідкладними. Не тільки тому, що недосконале поводження з відходами в Закарпатті обмежує розвиток сільського туризму тут, а головно – через потрапляння після сильних дощів сміття в Тису з водами річок, що в неї впадають. Таким чином непотріб з річковими водами долає кордон і опиняється на території Угорщини. Тож зрозуміло, що представники угорських організацій теж неабияк зацікавлені в тому, аби в Закарпатті чимскоріше удосконалили систему збору й утилізацією твердих побутових відходів, і готові ділитися з нами і досвідом, а в майбутньому - й інвестиціями.

Свалявська міська рада
26 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 24
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини