Голова Закарпатської ОДА зустрівся з кращими випускниками 2008 року

За даними Українського центру оцінки якості освіти, із 210 українських випускників, що за результатами незалежного оцінювання знань показали найвищі результати, 10 відсотків навчалися і закінчили школу в Закарпатті. Цієї середи, 25 червня, голова облдержадміністрації Олег Гаваші зустрівся з кращими випускниками, які з 2-3 предметів набрали 198-200 балів. Із 21-го випускника (шістнадцять дівчат та п’ятеро юнаків) дев’ятеро закінчили школи в м. Ужгород, шестеро – із Мукачева, четверо – із Хуста, і по одному – із Перечина, Воловця, Руськополівської ЗОШ Тячівського району та Золотаревської ЗОШ Хустського району.

Голова Закарпатської ОДА зустрівся з кращими випускниками 2008 року

Вітаючи випускників з таким успішним завершенням шкільного навчання, Олег Гаваші наголосив: „Ви стали свого роду першопрохідцями на шляху реформування української освітянської системи, а ваші результати довели, що рівень закарпатської освіти є на високому рівні”. Голова облдержадміністрації відзначив важливість запровадження незалежного оцінювання знань, адже це один із кроків якісного реформування системи освіти в Україні. „Це необхідна справа. Реформа галузі розпочалася ще 1991-ому році, але конкретні кроки запроваджені були лише цьогоріч”. Керівник області переконаний, що введення незалежного оцінювання знань допоможе в боротьбі з корупцією при вступі до вищих навчальних закладів.
Відтак Олег Гаваші запропонував молоді перейти до діалогу. Майже дві години невимушеного спілкування засвідчили, що юнаки і дівчата – зрілі особистості, які мають своє бачення і цікаві думки щодо розвитку освітньої галузі зокрема і українського суспільства загалом. Так, цікава дискусія розгорілася навколо питання статусу української мови як державної та забезпечення умов її вивчення у школах з національними мовами навчання.  Загалом всі присутні зійшлися на думці, що незалежне оцінювання знань – необхідне і пройшло вдало. При цьому колишні школярі висловили низку зауважень. Випускник Ужгородської гімназії Михайло Сливка запропонував, щоб підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання знань в школах розпочиналася ще з вересня, а пробне тестування учні мали змогу проходити протягом року. Висловлювалась думка і про те, що тестові випробування доцільно проводити на різних рівнях шкільної підготовки, тоді випускникам легше буде складати випускні випробування. Випускниця АНВК м. Ужгород Христина Щубелка зауважила, що деякі вузи, в тому числі й закарпатські, почали вводити систему додаткових іспитів при вступі, хоча зарахування повинно проводитися за результатами тестування. З нею погодився і голова облдержадміністрації: „Жодних додаткових умов для вступу не повинно бути. Кожен заклад починає вигадувати нові умови при вступі. Я впевнений, що такі рішення керівників вузів будуть скасовані”, – заявив Олег Гаваші.
Голова облдержадміністрації вважає, що доцільно переглянути систему державних замовлень у вузах. До прикладу, на Закарпатті гостро не вистачає фахівців із земельних питань, спеціалістів лісової галузі.
Більшість випускників, присутніх на зустрічі, планують продовжити навчання за межами області. Серед професій, які вони обрали, – медичні працівники, юристи, педагоги, економісти, політологи тощо. Голова обласної державної адміністрації побажав молоді не забувати свій рідний край і по можливості повернутися в область по закінченні навчання. „Я хочу, щоб на першому місці у вас було добре ставлення до рідного краю. Ми завжди пишалися тим, що наш край має чудову природу, прекрасних людей і гарні можливості. Тепер пишаємось і тим, що у нас стільки розумних дітей. У вас є великий потенціал. Збережіть, розвивайте його і не втрачайте ентузіазму, адже вам, молодим, робити наше суспільство кращим”. Керівник краю висловив впевненість, що і у вищих учбових закладах юні закарпатці покажуть достойні результати у навчанні.
Наприкінці зустрічі Олег Гаваші вручив юнакам та дівчатам пам’ятні подарунки – листи-вітання та годинники від швейцарської фірми `Adrialica`. `Нехай ці годинники показують лише щасливі хвилини вашого життя`, – побажав на прощання випускникам Олег Гаваші.  
Довідково: запровадження зовнішнього незалежного тестування як об’єктивної системи оцінювання знань учнів здійснюється за ініціативи Президента України Віктора Ющенка та передбачене Указом від 4 липня 2007 року „Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні”. В Закарпатській області було створено 40 пунктів тестування. 1954 педагогічних працівників краю пройшли підготовку в Українському центрі оцінювання якості освіти. Для складання тестів із визначених Міністерством освіти і науки України 11 шкільних предметів зареєструвалося 10358 осіб, взяли участь – 9855. Основна сесія з тестування проходила з 22 квітня до 4 червня.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
25 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 20
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 9
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини