Основні показники якості води

Вода є невід’ємною складовою людської життєдіяльності, роботи різних підприємств та промислових об’єктів. Крім цього, без неї неможливо уявити вирощування сільськогосподарських культур. Вона необхідна як для транспортування поживних речовин, так і вироблення кисню.

Саме тому якість води – це один з ключових показників, які потрібно періодично перевіряти аграріям. Потреба перевірки може виникати перед зрошенням та меліорацією, замішуванням спеціальних розчинів, а також відновленням земель. В кожному з цих випадків актуальним є аналіз якості води, який виконується експертами в спеціальній лабораторії.

Загальні критерії якості води. Фізичні, хімічні, бактеріологічні та біологічні показники. Способи досліджень води для меліорації та зрошування

Вплив якості води на рослини

Ця рідина є життєво важливою для розвитку кожної рослини. Вона є важливою складовою наступних процесів:

  • транспортування необхідних для росту речовин по стеблу до всіх частин;
  • утворення певних органічних сполук, які потрібні рослинам.

Крім цього, достатній вміст рідини забезпечує пружність всіх частин рослин. Якщо ж до них потрапляє недостатній обсяг, або ж в складі містяться забруднення, тоді порушується обмін речовин та виникають різні проблеми.

Критерії якості води

Рідина використовується для багатьох цілей. Зокрема, для пиття, для промислових та сільськогосподарських потреб. В кожному випадку виставляються різні вимоги до якості води, оскільки запит є різним. Якщо розглядати процес зрошування сільськогосподарських культур, то в цьому випадку використовується системний підхід, в контексті з рослинами та ґрунтом.

Це означає, що перевіряються показники якості води одразу кількох груп. За ними визначають 3 класи придатності. Перший означає повну придатність, до другого відносять обмежено придатну рідину, а третій –- це непридатність.

Загальні критерії якості води. Фізичні, хімічні, бактеріологічні та біологічні показники. Способи досліджень води для меліорації та зрошування

Основні показники якості води

Зрозуміти, чи є придатною рідина для зрошення та інших сільськогосподарських процедур, необхідна перевірка якості води. Вона проводиться в спеціалізованій лабораторії та передбачає визначення різних видів показників. Розглянемо основні з них.

Хімічні показники якості води

До цієї категорії варто віднести вміст іонів, загальні параметри жорсткості, обсяги сухих залишків, а також рівень кислотності. Перевірка цих характеристик дозволяє визначити, чи підходить рідина для меліорації, приготування бакових сумішей, створення розчинів та інших процедур.

Фізичні показники якості води

Виконуючи аналіз за цими параметрами, фахівці визначають сухий залишок. В цьому випадку, це нелеткі речовини, які містяться в рідині. Сюди відносять компоненти мінерального походження – солі різних елементів. Зокрема, натрію, калію, кальцію, бікарбонатів та магнію. Крім цього, в рамках аналізу визначають кількість сульфатів, хлоридів та органіки.

Біологічні показники якості води

З самої назви зрозуміло, що йдеться про виявлення певних живих мікроорганізмів. Це означає, що експерти лабораторії перевіряють вміст паразитів, вірусів та бактерій. Це відбувається за допомогою високоточного обладнання та сучасних інструментів.

Бактеріологічні характеристики якості води

Щоб визначити ступінь придатності рідини для певних цілей, проводиться також аналіз на бактеріологічні показники. Він дозволяє визначити рівень забруднення патогенними мікроорганізмами. В першу чергу йдеться про кількість кишкової палички, а також інші хвороботворні мікроорганізми.

Загальні критерії якості води. Фізичні, хімічні, бактеріологічні та біологічні показники. Способи досліджень води для меліорації та зрошування

Методи аналізу якості води

Визначити параметри якості води можна різними способами. Якщо ж виділити 2 основних методи, то це фізичний та хімічний. Суть першого варіанту полягає у виявленні показників сухого залишку, який зазвичай представлений у вигляді мінеральних компонентів. Хімічний аналіз проводиться для визначення загального показника іонів (кальцію, калію та магнію).

Як перевірити якість води для меліорації та зрошення?

Самостійно дослідити характеристики не вдасться, адже потрібне спеціалізоване обладнання та відповідні знання. Цю справу потрібно довірити фахівцям, які знають норми якості води та мають відповідну кваліфікацію. Наприклад, ви можете звернутися в лабораторію МікроБіо Лаба, в якій використовується сучасна техніка, а фахівці є справжніми професіоналами.

“Джерело: microbiolaba.com”

29 червня 2024р.

Теги: вода, якість, аналіз, лабораторія

НОВИНИ: Різне

04:06
орбан приїде до Києва у вівторок - ЗМІ
21:32
угорщина почала головування у Раді ЄС
15:04
Вплив сучасних технологій на час і точність доставки піци у Львові
21:07
Літо – пора кліщів: як захистити собаку?
21:01
Готові фасади будинків: ваш шлях до ідеального дому
19:37
/ 4
Стефанішина: Уряд орбана – специфічна група людей, але ми бачимо успіх
14:47
орбан може зустрітися з Зеленським наступного тижня, можливо – в Україні
14:16
Саміт з українським акцентом: як у ЄС "мирили" Орбана із Зеленським і ділили посади
03:35
орбан на полях саміту ЄС підійшов до Зеленського, щоби потиснути руку
03:16
Лідери ЄС узгодили нове керівництво Євросоюзу на наступні 5 років
22:30
Освоєння нової професії: з чого почати і які інструменти можуть допомогти
22:25
Проєкти одноповерхових будинків до 100м2: ідеальні рішення для сучасного життя
21:57
"Плідна добросусідська дискусія": Новий президент Словаччини вперше зустрівся із Зеленським
21:35
/ 9
Угорщина вимагає визнати все Закарпаття "традиційно угорським"
18:33
Чим відрізняється приватна хмара від колективної?
13:42
Новим генсеком НАТО затверджено прем'єра Нідерландів Марка Рютте
01:39
/ 1
Україна виконає 11 вимог угорщини стосовно захисту прав національних меншин у межах вступу в ЄС
21:26
Для чого потрібні сертифікати відповідності
21:21
Використання фрилансу як кроку до постійної роботи
21:17
Робота в Бельгії: Перспективи та як знайти роботу
14:28
Де обрати найкращий тент з ПВХ онлайн
10:01
Нардепу Тищенку повідомили про підозру за позбавлення волі ексвійськового
06:01
Зеленський замінив командувача Об’єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля на Андрія Гнатова
05:51
сійярто заявив, що угорщина оскаржить рішення ЄС про €1,4 млрд з росактивів на зброю Україні
16:12
ЄС схвалив виділення до €1,4 млрд з активів рф на зброю для України, угорщина не могла блокувати і розлючена
» Всі новини