У Калинах на Тячівщині недобросовісний бізнес знову намагається знищити Тересву мініГЕСами (ФОТО, ВІДЕО)

Під крики "Геть з села!" свідома громада вкотре висловилася категорично проти ГЕС. Наразі йдеться про одну із 5 міні-ГЕС на "заповідній" річці Тересва в селі Калини, що на Тячівщині, яку намагаються знову проштовхнути недобросовісний бізнес у змові з так само недобросовісною місцевою владою

У Калинах на Тячівщині недобросовісний бізнес знову намагається знищити Тересву  мініГЕСами (ФОТО, ВІДЕО)

22 травня в режимі відеоконференції відбулися громадські слухання в процедурі громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності «Нове будівництво і експлуатація мініГЕС №1 в с. Калини Тячівського району Закарпатської області на р. Тересва загальною встановленою потужністю до 999 кВт». Організатором слухань визначено Департамент екологічної оцінки, контролю та екологічних фінансів Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Оголошено, що процедура громадського обговорення звіту з ОВД цієї планованої діяльності триватиме до 4 червня 2024 року.

Для участі в громадських слуханнях мешканці сіл Калини, Красна та селища Дубове зібралися у сесійній залі Дубівської селищної ради.

До відеоконференції від імені органу місцевого самоврядування Дубівської громади під’єднався заступник селищного голови Іван Меклеш. Натомість голова громади Денис Каганець, обраний від партії "Рідне Закарпаття", ховався в дворі сільради та участі в слуханнях не брав, і викликав поліцейських "для громадського порядку".

Як і сім років до того, мешканці, що взяли участь у громадських слуханнях і виражали позицію своїх односельців, висловилися категорично проти будівництва мініГЕС та  «заковування» в бетон норовливої гірської річки Тересва. Бо переконані, що відстоюють не лише своє право на користування природним ресурсом, але й природну спадщину своєї землі та право на безпечне для життя та здоров’я свого та своїх родин довкілля.

Таким чином, мешканці громади, ставши на захист об’єкта Смарагдової мережі – річки Тересва, виконують, фактично, функції органу державної влади та місцевого самоврядування. Оскільки ці органи по суті бездіють, хоча саме до їх повноважень віднесено контроль за дотриманням екологічного законодавства при здійсненні суб’єктами господарювання планованої діяльності,  охорони і використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду, збереження їх природних комплексів та захист територій та об’єкту, що має особливу екологічну, наукову, естетичну та господарську цінність та охороняється міжнародними актами.

Йшлося про те, що у звіті з ОВД не досліджений належним чином вплив на довкілля планованої діяльності з будівництва та експлуатації МГЕС №1 на екосистему річки Тересва, що є об’єктом Смарагдової мережі (UA0000259) та обов’язок охорони якої покладено на український уряд, органи державної влади і місцевого самоврядування Конвенцією про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція). Учасники від громади наголошували на невідповідності планованої діяльності, вплив на довкілля якої підлягає оцінці, містобудівній документації на місцевому рівні, а також неузгодженість із вихідними даними для її провадження.

Голова громадського об'єднання "Форум екологічного порятунку Закарпаття" Олег Лукша, що взяв участь у відеоконференції, вказав на невідповідність проєкту МГЕС урядовій концепції розподіленої електрогенерації в громадах. Оскільки вона покликана замінити окремі крупні об’єкти електрогенерації на багато локальних меншої потужності,  що є більш захищеними з точки зору ймовірних обстрілів і руйнувань, а також більш безпечними для довкілля. Будівництво таких об’єктів посильне для реалізації самими громадами та не має на меті «паразитування» на схемі викачки бюджетних коштів через «зелений тариф».

Учасниця громадських слухань екологиня ГО «Екосфера» Оксана Станкевич-Волосянчук звернула увагу організатора слухань на особливий статус річки Тересва та міжнародні зобов’язання України щодо охорони об’єкта Смарагдової мережі, зокрема в світлі умов для вступу України до Європейського Союзу, для чого залучаються кошти європейських партнерів.

Окремі доповідачі зауважили, шо громада ще в 2017 році недвозначно висловилася проти будівництва мініГЕС на річці Тересва, підтримала свою незгоду також в 2019 та в 2022  роках. З огляду на це було висловлене здивування, що забудовник в надії «протиснути» свій проєкт знаходить все нові й нові приводи для започаткування повторних процедур ОВД, які, по суті, нічого не змінюють ні для громади, ні для довкілля, та не сприяють збереженню річки, її прибережних територій, екосистеми долини.

Від імені мешканців села Калини було подано звернення до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів про зупинення процедури ОВД через розгляд судом їх позову про визнання незаконною містобудівної документації.

«Річка Тересва ще й сьогодні є вільнотекучою, тут живуть й відтворюються популяції 9 видів риб і круглоротих, занесених до Червоної книги України. За своїми гідроморфологічними, гідробіологічними, хімічними і хіміко-фізичними показниками р. Тересва вважається еталоном гірської річкової екосистеми для усієї Європи. Ця річка заповідна і охороняється Бернською конвенцією та ЗУ «Про природно-заповідний фонд України». Саме цю річку недобросовісний бізнес у змові з недобросовісною місцевою владою задумали вбити каскадом із 5 ГЕС. Протягом 24 км від с. Бедевля до с. Калини річку мали сегментувати греблями 5 разів, не даючи шансу рідкісним видам риби піднятись на нерест у притоки р. Тересва», – інформувала екологиня Оксана Станкевич-Волосянчук.

Як повідомляло Закарпаття онлайн раніше, закарпатську Тересву хочуть знищити каскадом ГЕС – окрім Нересниці, ще й у Калинах і Бедевлі.

У березні у сусідній Нересниці на Тячівщині заборонили будівництво міні-ГЕС на Тересві в межах території громади. Цьому передувало колективне звернення з понад 2500 підписами та недопущення жителями повторних «владних» псевдослухань.

У жовтні 2018 року Калини на Тячівщині повністю відмовились від міні-ГЕС, зібравши понад 2 200 підписів та проголосувавши одностайно категорично проти будь-якого гідробудівництва на їх річці

У березні 2023 року Дубівська селищна громада також прийняла рішення №638 про заборону прийняття будь-яких рішень щодо будівництва мінігідроелектростанцій на річці Тересва в селищі Дубове та в селі Красна. Однак не полишає спроби реалізації будівництва в Калинах цієї ж громади.

23 травня 2024р.

Теги: Калини, Тересва, мініГЕС, слухання, відеоконференція, довкілля

Коментарі

Баба Параска 2024-05-30 / 23:51:35
Не мали люди хлопоту- вибрали голову села!)))
Тепер хлопоту хоч лопатою гриби!

Марія 2024-05-30 / 21:19:08
Горе вам , всім тим хто зловживає своїм становищем! До чого світ котиться? Взялися за простих людей? Ганьба!Срам!Ваш час пройде і все вам вернеться! Затямте це шановне панство - сьогодні ви а завтра вас!!! І повірьте що у народа памʼять довга як життя!!! А пана Олега хочу спитати- звільняти чи не брати людину на роботу чия родина проти ГЕС це що? Ваши пухнасті колеги вже настільки опустилися що вже скоро будуть нище людських колін!

Тімур 2024-05-30 / 21:15:00
Керівництво Дубів.ОТГ-одні брехачі і боягузи,що там говорити! Питання: Хто їх так заставив поступати з своїми виборцями? Думаю-жадібність і відсутність совісті! Бо так себе вести з людьми і йти проти односельчан можуть тільки абсолютно безпринципні особи! А пан Олег напевно теж належить до цієї когорти? Я правий?

Сергій 2024-05-30 / 19:10:52
Гесовці уже декілька місяців переводять ОТГ кошти за арендовану землю і річку,хтож їх буде повертати? Ліпше вони Калинчанам зроблять ГЕС і ще більше наб’ють свої кармани.В голові не вкладається кого вибрали люди і що вони творять,але є одне НО за все колись прийдеться відповідати.

Павло 2024-05-30 / 18:18:35
Пане Олег, ви так гарно всіх захистили… , що приходить в голову одне- що ви або Каганець або меклиш або поліщук! Так, людей переповнила брехня яку на нас либть ті кого ви тільки що захистили. Ніхто не давав їм право робити те що вони зробили. Вони брехачі, яких як ви кажете вибрав народ-«перша інстанція», а тепер ви кажете що вони мають мовчки дивитися як ті керують ОТГ? Ви теж тоді брехач — бо хочете щоб люди в суді давали докази і бігали толпами і збирали підписи за власний рахунок - легку ви дорогу вибрали для народа?! Сами одним підписом в теплому кабінеті приймаєте нишком рішення , а людей в суд женете! Така ваша справедливість?який ви хитрий і розумник! Приходіть к нам і зробіть збори для села, а не онлайн і тоді я сам к вам прийду і пожму руку! А так я в праві казати Що всі в ОТГ ТРУСИ! Починаючи від голови до самого низчого працівника- тому що їм теж наказали продвігати будівництво . Я можу вічно перечисляти як влада тисне на народ, але вам насправді пофіг! Бо якщо би ви були в курсі всіх справ то не коментували би тут від чужого імені;)

Наталка Майстренко 2024-05-30 / 14:38:05
Пане "Олег", Ви публічку дивилися, що так безапеляційно стверджуєте про передачу земельної ділянки без водного дзеркала річки? Рекомендую, можете скористатися відкритим заново ресурсом kadastr.live, щоб усвідомити, який об'єкт насправді селищна рада передала в користування Гідроресурсу. Різницю між дефініціями "демельна ділянка" і "водний об'єкт" я буду мати можливість пояснити вашому представнику в судовому засіданні. Приєднуйтесь послухати, бо Ви ж керуєте в громаді і повинні усвідомлювати наслідки голосування "за", зокрема і з питань оренди спільного ресурсу. До зустрічі.
І так, Іван Меклеш не ховався, а був на робочому місці, брав участь у гром.обговоренні звіту з ОВД. А от, Роман Олександрович, мотиви Вашої відпустки не так однозначні

Олег 2024-05-30 / 08:32:11
Злістьі брехня переповнює людей...Ви праві Миколою влада робити все добре не може і ніколи не зможе хто би при ній не був.
На зборах різного рівня був і не раз і на сесії приходив хоч не депутат річку в оренду ніхто не давав а дали земельну ділянку для будівлі за рішенням сесії .для того народ делегував депутатів щоб представляли ваші інтереси..Поліщук рішень не приймає бо немає таких повноважень і воду мутять там усі з гесовцями як ви кажете
То били не слухання громадські їх сесійов відмінили .то Міністерство екології зробило і відношень до того ні Каганець ні Меклеш Ні Поліщук немає Меклиш був і з вами і у кабінеті Каганець уже був на кордоні зі Сумською обл. Поліщук у відпуску..чого пишете неправду.а вчителів то заслуга Метелешка і Василя Йосиповича..до них претензії..про підписи то були зібрані під керівництвом Метелешка у 2017році.цими тоді і не пахло..чому брешете.Каганецт не ділить села всі однакові..а площадка робилася за гроші грантів тільки роботи виконували наші люди оплачувало ООН
Дуже би хотілося аби ви Василю публічно з доказами довели що Поліщук вщяточник.і гнилий .а не лиш з дивана коментували майте сміливість і на сільраду в очи тогди вип'ю з вами каву.ще такого не било аби з людьми керівники не говорили понераз так як би ходили на роботу..ко би не бив на посаді буде людям недобрий аж не буде ГЕС то найдут друге так било так і буде.бо ми такі.і не лийте грязь а розбирайтеся цивілізовано ніко нікого не виганяє в якщо повишают голос то про Поліщука..то там і камінь би кричав вас 100а їх два три.можете мені писати що хочете..но не обоивайте брудом людей не рахуйте чужі гроші..всьо доказуйте офіційно і тогди будете праві.

Микола 2024-05-29 / 21:54:22
Доброго дня. Слухаю тут і дивуюся… де ви бачили щоб влада робила щось для народа? Це або в сказці або не в Україні

Вася 2024-05-29 / 21:51:25
Золоті слова! Умнічка!

Коментар для МаріЇ 2024-05-29 / 21:49:44
Пані Марія, ви хоч раз були на зборах де люди зустрічаються з Каганцем,ви хоть раз чули що були збори по рішенню чи давати річку в аренду?Як взагалі вони могли дати річку в аренду без людей це мають рішати люди,а не п’ять чоловік за закритими дверима не законо.За Поліщука знають всі Калини,що той має діло з Гесовцями.Ви бачили як достойно пройшли збори у Нересниці не онлайн,був Голова,депутати,,а вони і тут постаралися зробили онлайн,щоб менше людей змогло відстояти наше село,а де були наші Голова,дипутати,Меклеш який ховався там від людей,Поліщук?А що ви скажете про залякування наших вчителів,вихователів,що якщо вони будуть проти ГЕС политять з роботи?А то що 3000 голосів підробили що люди за ГЕС,хоча голоса за ГЕС ніхто не збирав,лише хто проти ГЕС робили свої підписи.І це таке честне наше ОТГ по відношенню до Калинчан?Ми би раді зняти з посад Каганця,Меклеша,Поліщука і поставити достойних людей котрі відстоюють права людей всіх сел,а не лише Дубового,коли постав вопрос постройки ГЕС у Дубовому,Каганець відразу сказав що ні,чому так не зробив у Калинах бо то не його село,а ми з Калин і також хочемо жити спокійно без ГЕС.Так що не лежіть тут жопу як вам уже написали,а включайте голову і думайте логічно.

Вася 2024-05-29 / 21:46:02
Ви Поліщука захищаєте??? То взяточник якого світ не бачив! Хоч завтра його на взятці піймаю! Гнила людина! Якщо такі сидять в ОТГ то ця система проти народа! Ми вже всі побачили як то бидло говорить з людьми, так що не захищайте ні кого

Вася 2024-05-29 / 21:40:51
Шановна пані Марія розкажіть нами не досвідченим що такого зробив Каганець? Він напевно у вас в рамочці стоїть!? Цікаво просто послухати.
До нього достучатися неможливо! Про які ви кажете розмови з народом? Брихня в кожному слові! Каже що на ньооо тиснуть! Ясно! А хто його просив іти на голову? Я? Чи ви? Він сам того хотів! А що тепер робить? Ви нам про майданчики розкажете за 100000, а про річку ? Про надання в аренду землі в Калинах задніми числами? Про то що люди їдуть з ним на зустріч а він прячеться , боїться камер! Що чесній людині боятися???????? А то що він вже по вуха в гівні! І не треба тут ляля якій він хорошій! Так про кожного говорять його саратники! Ви така сама як і він і щебечете в його захист! Напевно з вами поділився?!
Ви скажіть яке право він має дати річку в аренду маючи більше 3000 голосів проти?чи ви тупі і сліпі? Чи гівно вам очі заліпило ? Так ідіть і помийтеся! В не чешіть нам чуш . Ідіть на збори і послухайте що там говорять? Труси там всі! Пришли до кормушки і мусять співати під чиюсь дудку! Якщо людина чесна і справедлива вона або їде проти системи або звільняється! Якщо ні то вона по вуха в багні і окружають їх такі як ви!

Геть корупцію з рад! 2024-05-29 / 09:17:00
Слухайте Марія, чи як вас там, не лижіть тут привселюдно задницю Каганцю і не брешіть громаді. Обгорнулися всі у тій раді, як і в інших, брехнею як плащаницею і ширите тут хрєнь. Селищна рада жодного рішення не ухвалила в інтересах громади, кожне з них - лише у власних інтересах посадовців або проплачених бізнесом. Тому йдіть на фронт розповідати москалям через дві смвги розмежування про відсутність корупції в Дубівській ТГ. Так би якісь там гідроресурси з статутним капіталом в 100 тис. зайшли в Калини, в Мінінфраструктури чи в Міндовкілля для просування своїх проектів. Ви з якого плану нам тут чешете?! Згадали, бач, про презумпцію невинуватості у воєнний стан. Мародери! Всі до одного. І так по всій вертикалі. З вами б, як і прийнято у воєнний стан, без суду і слідства, такой на місці. Бо ви - патологія у процесі еволюції людської цивілізації

Марія 2024-05-29 / 08:32:06
Читаю і дивуюся. Злість переповнює людей. Ви що всі білі та пушисті?! То якщо все знаєте то йдіть на їх місце..якщо звинувачуєте у взятці то доведіть публічно. Що за вигон людей?! Куди Поліщук втече він дома тут живе. Що він має набрати?! Якби хоч один із писарчуків робив ту роботу...стільки скільки зробив Денис Каганець для громади більшк ніхто і незробить. Чому ви брешите ?? Денис Васильович у той момент вдк був на кордоні зі Сумською обл.передав машини і все що треба для перемоги?!вклике бажання перевірити роботу тих вчителів які щаймаються виливанням бруду. Як їх робота??!ви навчіться працювати словесно з проблемами та керівниками..знаходьте спільний знаменник..наоборот підказуйте і допомагайте виправляйте помилки цевилізовано.бо лиття брулу нідочого не приведе..бр бігати з телефонами та знімати розуму нетреба. Влада завжди йде на спілкування. Вислуховуєщо може то робить..але не все у їх руках отямтесь бо бридко читати..ідіть еа їз місце попробуйте того хліба..і не рахуйте чужі гроші бо ви невправі.

Наталка Майстренко 2024-05-28 / 07:45:39
На Каганця тисне вся обласна вертикаль - від ОДА, РДА, райради до Метелешка, що разом із секретарем накрутив в 2017 році з протоколом. Чого не повідомли йому про підозру і тахенько закрили кримінальне провадження за ст.366 КК України? Бо адмінресурс. І поліція з тим Колєсніком та й прокуратура з тимчасовим керівником не будуть мутити микиті воду. Заходять ці проросійські львочкіни, єфімови з посіпаками через голову ОДА, бо той "рішає". А вже потім включається адмінресурс по всій горизонталі - поліція, прокуратура, представники уповноваженого ВРУ з прав людини, РТЦК, СБУ, а нижче по іншій (наступній) горизонталі - голови РДА, райрад. І далі нижче. Раби! Готові служити

Валя 2024-05-26 / 14:43:29
Голова продажна шкура- якщоб не він був хоч трошки з людьми то цього вже б не було!

007 2024-05-25 / 21:33:25
Доброго дня.Це все виглядає так - що «чужий дядя» прийшов в ОТГ і дав не малий хабар голові, якій закриває очі на всю документацію і моральні принципи , ігнорує народ якій його вибрав і продвігає те що йому вигодно! А піпл хаває ,поки хаває- а потім терпець урветься і пустять голову дулу рікою…

Вова 2024-05-25 / 18:48:10
Денис батькович тобі гроший мало? Чи ти думаш що люди всі як ти - за 3 рубля готові продати рідне село? Чи то діло в тому що ти великий ґазда на три села і можеш то собі позволити?
Цікаво виходить, ти пан а люди жибраки, мало того що дома полишали, так ти ще і річку рішив забрати???

Іван 2024-05-25 / 18:40:18
Вони просто хочуть довести людей до того- що їх там всіх в ОТГ зберуть і спалять як зрадників і мародерів!

Марія 2024-05-24 / 23:51:49
Поліщука женіть з ОТГ! Той взяточник там воду мутить. Всіх підставить і звалить до себе додому, як взагалі він туда попав? У вас своїх хлопців нема? Такі п… приходять і у ходять - а після них хоч трава не рости! Кого ви обрали? Чого вас ніхто не захищає? Беріть приклад з Нересницької ОТГ. Наїв всіх дідо , вот на місто і поклали. Ви теж чекаєте що порядок сам прийде? Беріть їх за шею і ВОООН!

НОВИНИ: Соціо

22:37
/ 2
У суботу у Верхніх Воротах на Мукачівщині зустрічатимуть полеглого Героя Івана Вотьканича
22:22
/ 1
"Щасливі діти" запрошують дітей із соціально вразливих родин в "УжТур"
20:57
/ 1
В Ужгороді сьогодні попрощалися із захисником Олегом Ващенком
16:39
/ 1
У Ясінянську громаду на Рахівщині надійшла звістка про загибель Ярослава Бузака, що вважався зниклим безвісти від січня 2023 року
11:06
/ 1
В Ужгороді в п'ятницю попрощаються з Олегом Ващенком
16:10
ТОП 10 вакансій: на Закарпатті є 46 вакансій водіїв і 53 – швачок
15:28
/ 1
У Міжгір’ї відкрили Алею Слави Героїв-Захисників
20:39
/ 4
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 3
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
16:53
/ 9
Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
20:35
/ 2
Африканець намагався незаконно потрапити в Україну зі Словаччини "щоби полікуватися"
11:23
На війні з росією поліг Федір Янчик з Берегова
» Всі новини