"Карпатська Січ" фігурує у кримінальному провадженні про виведення 164 млн грн зі спецрахунку Мінсоцполітики під виглядом допомоги переселенцям

Конкретно через закарпатських «січовиків» трьом сумнівним юридичним особам перерахували близько 10,1 млн грн. Наприклад, керівниця однієї з цих фірм, яка отримала 930 тис. грн, каже, що не знала про управління компанією.

"Карпатська Січ" фігурує у кримінальному провадженні про виведення 164 млн грн зі спецрахунку Мінсоцполітики під виглядом допомоги переселенцям

Як повідомляють журналісти «Слідство.Інфо» у своєму розслідуванні «Мільйони не для вас: як Мінсоцполітики розподілило гуманітарні кошти між сумнівними організаціями», керівниця однієї з цих трьох юридичних осіб ТОВ «Релакс Інвест» Олена Стучек у телефонній розмові розповіла, що її особисті дані могли використали для оформлення компанії. Ця компанія отримала від ГО «ЗВПО «Карпатська Січ» 930 тисяч гривень гуманітарних коштів, які Міністерство соціальної політики збирало на потреби вимушено переміщених осіб.

Журналістам стало відомо, що жінка не знала про свій дійсний статус керівниці.

«Я би вам сказала, як там співпрацювали. На мене компанію оформили, а потім звідти телефонували: щоб звідти знятися, треба поїхати і заплатити немаленьку суму», — говорить Стучек.

Від Стучек журналісти також отримали копію довіреності, на ім’я Кирила Бендерського про право бути представником жінки з питань, що будуть стосуватися компанії. «Слідство.Інфо» зв’язалося з цим чоловіком і він теж нічого не знає ні про цю фірму, ні про Олену Стучек.

«Є ймовірність, що моє ім’я методом «наукового тику» обрали і я став щасливим володарем якоїсь довіреності», — пише в одному з месенджерів Бендерський.

Крім ТОВ «Релакс Інвест», ГО «ЗВПО «Карпатська Січ» перераховувало гроші ТОВ «Інпавелресурс» та ТОВ «Дастріал ЛТД» (з вересня 2023 року «Іві Онт Плюс»). Усього близько 10,1 мільйонів гривень.

Що відомо про гуманітарні гроші зі спецрахунку Мінсоцполітики?

На початку березня 2022 року Міністерство соціальної політики відкрило гуманітарний рахунок для допомоги українцям, які через війну залишились без власного дому та засобів для існування. За перші місяці повномасштабної війни на гуманітарний спецрахунок надійшло понад 625 мільйонів гривень. Їх мали витратити, зокрема, на потреби вимушено переміщених людей — закупівлю їжі, засобів гігієни, медикаментів тощо.

У березні 2022-го Мінсоцполітики створює Комісію з питань розподілу коштів для надання допомоги в умовах воєнного стану, яка мала розподілити ці 625 мільйонів гривень та контролювати їх витрату. Далі Комісія отримувала прохання про надання допомоги від, наприклад, міської ради — але не напряму, а через різні фонди та спілки.

У матеріаліх офіційного слідства, які журналісти отримали у своє розпорядження, йдеться про п’ять юридичних осіб, які отримали від Мінсоцполітики майже 164 мільйони гривень. Йдеться про благодійні фонди «Владиславій» (попередня назва «Добра-Справа») та «Воля та гідність» (попередня назва «Кіри Денисівни»), громадську спілку «Національна асоціація паливного рітейлу», всеукраїнське громадське об’єднання «Інститут сестринської справи України» та громадське об’єднання «Закарпатське військово-патріотичне об’єднання «Карпатська Січ». Ці організації, логічно, мали закупити у когось товар за міністерські гроші та доставити його постраждалим.

Журналісти з’ясували, що — в одному випадку — частину товарів організації закуповували за гуманітарні кошти за значно завищеними цінами, в другому — просто привласнювали придбане, в третьому — нібито постачали продукцію у величезних об’ємах.

Також під час і розслідування журналісти помітили, що не пов’язані між собою спілки та фонди переказували гроші одним і тим же компаніям, серед яких — жодного відомого підприємця, що міг би постачати продукцію у великих об’ємах. До того ж, гуманітарну допомогу вдалося отримати не всім адресатам.

«Цікаво, що фонди з перевіреною репутацією — як от Жіночий ветеранський рух — не отримали кошти від Мінсоцполітики, хоч просили, а от незрозумілі організації без сайтів, з недійсною поштою та неіснуючою адресою — будь ласка», - резюмують журналісти-розслідувачі.

13 грудня 2023р.

Теги: Карпатська Січ, ВПО, переселенці, Мінсоцполітики

Коментарі

До пинзіяша 2023-12-16 / 20:51:10
Вони вже попадалися рік назад на махінаціях з машинами нічого їм за це не було вот і оборзіли красти цілі мільйони

Петро Мага 2023-12-16 / 12:18:14
Довіри вже ні до кого немає, люди втратили розум від грошей, всі крадуть.

пенсіонер 2023-12-16 / 08:36:20
До пенсіонера
А ти зароби УБД тоді будешь цвірінькати як дорослий. А то сидите на печі політики х..., мабуть депутат, чи інвалід, а може багатодітний інвалід. Не маєш ти права би... слова поганого сказали на адресу того хто в окопах.
А вищезгадане розслідування це не що інше як замовлння закарпатських медвечуківців, які не дочекалися на Срібній землі свого боса.
Коли буде відповідний судовий вирок тоді і подискутуємо панове, а поки що закрийте писки, бо наші хлопці гинуть щодня, а ви сидите дома на печі.

пенсіонер 2023-12-16 / 08:31:04
Для карпатської дічі.
А ти під..е піди на фронт і проконтролюй, бо із Закарпаття безумовно цього не видно. А ти пригрівся коло жінчиної пі.. строчиш коментарі як Анка кулеметчиця. Ану навідайся до "Карпатської січі" із ревізією. Знаєш на фронті може вбити і випадкова куля чи снаряд. Он загинуло троє хлопців із військової поліції і не на передовій. Зїзди туди, подивишся як там грають у карти, чи пісь... не виріс виїхати із Закарпаття на схід??? А пиз.... як великий, гів...к

Карпатська Дічь 2023-12-16 / 00:56:49
А хто цю шайку Деяка контролює? Красиві фотки наробили для тіктока і сидять карти грають в тилу, такі самі рембо як Шандор ще і мільйони в людей накрали

До пенсіонера 2023-12-15 / 17:50:39
Перебування на війні не дає преференцій і якщо ти злодій то УБД не дає тобі права красти та не нести відповідальність. Інакше ви нічим не відрізняєтесь від під@рів з бурятії.

Оксана 2023-12-15 / 14:43:37
До пенсіонера
Сильно сказано! Респект

пенсіонер 2023-12-15 / 12:19:51
До нижнього
Пішов ти на .... Іди на фронт, тоді будеш мати право келемендрати. Самі сос.... у контрабандистів та мудаків зелених, а гавкаєте на добровольців.
Найбільші продавці закарпатських земель сидять у міській мерії та обласній раді, а не в окопах.

До пенсіонера 2023-12-15 / 11:40:10
А не пизд$в би ти вилупку про погані землі для АТОшників. Наведу малий приклад Марчишак з Пугінським( псевдо активіст з Перечина чи то Великого Березного) оформлювали землі у жирних районах Ужгорода на піджаків з середовища АТОшників. На реальних людей з УБД які за умовну пляшку горілки чи 1000$ продавали аферистам право на отримання ділянки. А Деяк з СОНЕЧКОМ не першопрохожці і тільки наслідують попередніх аферистів.

Степан 2023-12-15 / 11:07:04


Є дві Карпатські січі,одна Деяка,інша свободівська 49-та бригада "Карпатська Січ" ім.Олега Куцина. Прохання не плутати.


пенсіонер 2023-12-15 / 09:19:58
Альо, тіпа коментатори, чого грієтеся біля жінчиних пи..... під юбками? Їдьте на схід, під Авдіївку, Купянськ, Марїнку, там будете ділити машини, отримувати ух....нні гроші, влаштовувати махінації. Бо якщо вас почитати, то саме на фронті, а не в Ужгороді цими речами займаються, то можете і ви взяти в цьому участь.
Підіть і ви побудьте псевдовоїнами, чого тут сидите за тисячу кілометрів від фронту і строчите коментарі. Що оч.... не залізне?? Вояки землю оформлюють кажете??? Та АТОвцям і нинішнім воїнам дають по декілька соток на свалках і в болоті, в той час коли всю Каменицьку Гуту приватизували Ледида з Ковачем, сотнями гектарів. Чи може воїнам дають ділянки на Червениці, або в ботанічному саду, а може біля драмтеатру чи в Сторожниці? Та ви під... кидаєте хлопцям обглодані кості, половина з яких інваліди, а самі жерете цю землю у місті. І ще претензії заявляєте, ско....? Провокатори су.... проросійські.
Якщо хлопці фронт не втримають і в Закарпаття прийдуть дикі ординці, все у вас заберуть і магазини, бари, ресторани, турбази, котеджі, як вони це робили у 1944 році. Ви будуйте будуйте житло росіянам і пиз...ь на військових, Бог палицею не б'є. Думаєте що ваші статки будуть захищати прості хлопці із сіл та гинути там. Не хочете під.... годувати свою армію, будете годувати орду.

Деяк і компанія 2023-12-15 / 05:00:05
Про їхні махінації з машинами і грошима ще воєнком узнав першим, так вони втекли звідси моментом тіпа десь сражаються

Свідок Єгови 2023-12-14 / 19:18:42
Пробудіться, скоро армагедон! Ви всі будете знищені, грішники!

Atacams 2023-12-14 / 13:26:52
Я дивлюся тут всі зібралися вояки, одні землю оформлюють на атовців інші гроші крадуть.

Ромчик 2023-12-14 / 11:30:51
Тарасик, я зроблю усе, щоб тобі було комфортно ###

Конарь 2023-12-13 / 23:59:33
Марчиішаку".Ти неборе думай що малюєш.За такі наклепи треба буде відповідати. Деякі в Бахмуті з хлопцями здоров'я втратив,декілька побратимів похоронив, а ти сучий потроху сидиш на дивані і воняєш своїм писком...Надіюся кантора вичислить тебе і ти за такий наклеп відповіш,рано чи пізно...А Марчишаком не прикривайся,він тоже воював...

Марчишак 2023-12-13 / 18:43:44
Деяка вже давно потрібно на нари. Псевдовоїн, який тільки піариться а по факту у бойових діях тільки в тік-току приймає участь. От вам і пазл склався. Микита з Шинкарюком активно піарять Тараса Деяка. ТЕПЕР зрозуміло чому. Через нього "прихватизовували" волонтерку і волонтерські гроші. За таке має бути розстріл на місці. І все це під кришуванням СБУ, позаштатним агентом якого є ДЕЯК (позивний Пінгвін).

Іван 2023-12-13 / 18:17:57
Нічого прокурори не зроблять, з одного корита кормляться і скоро міліонні премії собі почнуть виписувати, а військових кореспондентів із сонечка і січі бояться бо ті їх в мусорки кидають.

Лаба 2023-12-13 / 17:46:34
"Коменданте" Русланчику "СОНЕЧКО" моє прибери дурнуватий пост з Телеграм не ганьбися. Чи відкриваю я спорткомплекс не твоє псяче діло я у в твої мутні схеми не лізу та не оприлюднюю. Будеш умнічати сядеш.

До коментаторів. 2023-12-13 / 17:12:18
Може прокуратуру поміняти місцями із "Сонечком". Хай крадуть гуманітарку, ніж мають обкрадати державний бюджет та деррти хабарі із українців.

НОВИНИ: Кримінал

15:58
На Закарпатті передали ЗСУ автомобілі, які керівник ГО ввіз як гуманітарну допомогу та продавав
15:41
Справу закарпатця, який видурив у дружини військового $10,5 тис. за "звільнення з полону", передали до суду
15:31
Через Закарпаття без декларування намагалися везти з Німеччини побутової хімії на понад мільйон гривень
14:22
Жителя Велятина на Хустщині, який п'яним зарубав свого гостя сокирою, засудили до 8 років ув’язнення
11:20
/ 3
Через контрабандні сигарети 25-річний студент позбувся на кордоні з Угорщиною свого "Мерседеса"
13:12
/ 1
Злодій із Собатина протягом кількох днів виніс із магазина в Іршаві товару на 10 тис. грн
23:16
/ 3
На Берегівщині керівник одного з підрозділів Управління ДСНС на Закарпатті системно приторговував метамфетаміном
15:04
У Ганичах на Тячівщині затримали місцевого наркоторговця
10:48
/ 1
Директору та головному бухгалтеру Карпатського біосферного заповідника повідомлено про підозру
10:44
"Безправному" водієві "під кайфом", що порушив ПДР на трасі біля Середнього на Ужгородщині, виписали штрафів на 90 тис. грн
19:29
/ 2
80-річному жителю Пилипця, що застрелив собаку, "світять" до 3 років тюрми
23:33
/ 4
В Ужгороді вслід за підрядником з Харкова про підозру в розтраті майже 3 млн грн на ремонті доріг повідомлено спеціалісту з технагляду
23:08
Cуд у Тячеві звільнив від покарання підприємця, який п'яним вдарив поліцейського
14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
» Всі новини