В Ужгороді мешканці з двох мікрорайонів протестували на сесії міськради проти незаконних забудов (ВІДЕО)

Близько 30 ужгородців виступили проти незаконних забудов – на вулицях Легоцького та Кримській. Обидва об'єкти будівництва запроектовані всупереч генплану міста та без обговорення з місцевими мешканцями.

В Ужгороді мешканці з двох мікрорайонів протестували на сесії міськради проти незаконних забудов (ВІДЕО)

23 листопада відбулось друге пленарне засідання XLVIII сесії Ужгородської міської ради, на якій, окрім розгляду земельних та бюджетних питань, перейменування вулиць, також заслухали мешканців двох мікрорайонів міста. 

Так, спершу слово дали представниці мешканців багатоповерхівок по вул. Легоцького, 70 і 72, Катерині Онищенко. Вона повідомила, що на прибудинковій території, фактично під вікнами їх будинків, будують комплекс гаражів. Ужгородці стверджують про його очевидну незаконність, оскільки його будують в санітарно-захисній зоні інженерних мереж та водозабору, всупереч генплану та  законодавства в цілому. 

Йдеться про земельну ділянку з кадастровим номером 2110100000:22:001:0135, площею 0,0762 га, по вул. Олександра Богомольця. Відповідно до укладеного договору, нова власниця землі, жителька м. Чоп Аліна Чернявська планує використовувати її за цільовим призначенням – для будівництва і обслуговування інших будівель громадської забудови. З огляду на це не виключено, що під виглядом гаражів в подальшому тут може "з'явитись" зовсім інший обєкт.

Як зазначили посадовці, розпорядженням міського голови 21 листопада була створена робоча група, яка має виїхати на місце, обстежити земельну ділянку та з'ясувати всі обставини конфлікту. Б.Андріїв запевнив, що реакція буде за тиждень.

Опісля слово надали мешканцям вулиць Північної, Великокам'яної, Акацій, Угорської, Симона Петлюри та Кримської щодо незаконного будівництва комплексу багатоквартирних житлових будинків по вул. Кримській, 24, які, водночас, також судяться з обласною владою. 

Їх представник адвокатка Наталія Майстренко повідомила, що детальний план території, який санкціонував даний проєкт житлового будівництва на території понад 1 гектар, не відповідає генплану та був прийнятий міськрадою з грубим порушенням процедури громадського обговорення. 

Мешканці приватного сектору вбачають порушення своїх прав, зокрема екологічних, зміною режиму забудови їх кварталу садибної забудови. Оскільки, згідно з містобудівними умовами та обмеженнями, через проєктування тут комплексу багатоповерхівок в рази зросте щільність населення та, відповідно, навантаження на інженерні мережі, більшість яких в цьому районі споруджувалася коштом місцевих мешканців.

Тому мешканці закликали депутатів розпочати процедуру внесення змін до містобудівної документації "Детальний план території, обмеженої вулицями Солов'їною, Красною, територією НПО "Реабілітація" та межею міста" шляхом розроблення проєкту рішення ради про надання дозволу на розробку таких змін та внесення його до порядку денного наступної сесії. 

Головний архітектор м. Ужгород Олег Боршовський повідомив, що дане звернення мешканців буде опрацьовано, підготовано відповідний проєкт рішення на розгляд депутатів на наступній сесії.

Як раніше повідомляла редакція Закарпаття онлайн, у травні 2023 року на території по вулиці Кримська-Великокам’яна в Ужгороді почалися незаконні підготовчі роботи, внаслідок яких було зрізано 350 дерев, що було зафіксовано працівниками Державній екологічній інспекції у Закарпатській області.

У подальшому стало відомо, що на даній території, посеред кварталу садибної забудови, із приватними будинками та зеленими насадженнями, забудовники, наближені до регіональної влади, планують забудову із 5-ти багатоквартирних будинків загальною площею 7500 кв.м. Відповідно до затверджених вихідних даних проєкту, висотність будівель повинна бути не вище 15 м, а щільність забудови – 450 чол./га.

Тобто, чисельність мікрорайону зросте, з урахуванням площі забудови, на понад 500 осіб, що не узгоджується із технічними умовами та існуючим станом інженерних мереж і комунікацій, які прокладалися виключно власним коштом мешканців цього мікрорайону. Тож влітку цього року мешканці прилеглих до даної території вулиць Високої, Стрільничної, а також вулиць Північної, Великам’яної, Кримської, Угорської та Акацій в Ужгороді відкрито виступили проти даного будівництва комплексу багатоповерхівок, зокрема в судовому порядку.

Кінцевим бенефіціаром фірми-забудовника ТОВ «ДОМІНУС СТАРК», наближеної до місцевої влади, є юристка партії «Слуга народу» з Рівного Наталія Гуль. Забудовник отримав право на забудову території понад 1 гектар по вул. Кримській, 24, через Державне підприємство «ДОБРОБУД» Закарпатської ОДА, що має ознаки «прокладки».

Відповідно до даних аналітичної системи YouControl новим керівником ДП "ДОБРОБУД" є колишна юристка ГУ Держгеокадастру у Закарпатській області Леся Ільницька. Нещодавно, під час судового процесу з мешканцями, вона замінила на посаді Руслана Балабана, який до того був заступником начальника другого відділу Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань Генеральної прокуратури України.

2 листопада одного із найактивніших представників мешканців по вул. Кримській та позивача в суді Ігоря Безкровного обласна влада намагалася показово покарати «мобілізацією».

28 листопада 2023р.

Теги: забудова, Кримська, Легоцького

Коментарі

Закарпатець 2023-11-29 / 14:06:37
Депутати ужгородські легалізують ці дерибани голосуванням, такі як Глагола, Білонка і сотні других цього скликання і минулих, при Ратушняку і Погорелову злодіях, і при цьому афері.
А самі депутати і їх дружини, діти батьки давно отримали за це безкоштовно ділянки або комунальне майно

Попердун. 2023-11-29 / 12:02:34
Для чого місту генплан, коли мажорна пиzдота вирубувала ліс ,щоб збудувати маєтки на Кримській.

НОВИНИ: Соціо

16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
» Всі новини