Голова Закарпатської облради "відмовчується" щодо встановлення осіб руйнівників Боржави (ДОКУМЕНТИ)

Перлина Карпат знову під загрозою, "невідомі" понищили полонину спорудженням дороги. Подія набирає суспільного обурення та всеукраїнського резонансу , а обласна влада тим часом "відмовчується".

Голова Закарпатської облради "відмовчується" щодо встановлення осіб руйнівників Боржави (ДОКУМЕНТИ)

24 жовтня представник Всеукраїнського громадського руху «Врятуй Боржаву», адвокат Наталія Майстренко звернулась до нещодавно обраного голови Закарпатської обласної ради від провладної партії "Слуга Народу" Романа Сарая з приводу незаконності будівельних робіт на природоохоронній території міжнародного значення – полонині Боржава. 

Приводом для звернення стало те, що в жовтні 2023 року невідомі особи із застосуванням важкої техніки розпочали роботи із прокладання дороги на гребені полонини Боржава, чим вже знищили частину трав'яного та грунтового покриву. Це в свою чергу вже призвело до поверхневих ерозійних процесів. 

В зв'язку з чим, менш ніж за 5 днів, близько 300 небайдужих українців, серед яких науковці, екологи, туристи, екскурсоводи, представники кількох відомих екологічних організацій та наукових установ, військові та волонтери підписались під зверненням до центральної влади з проханням зупинити забудову Боржави. Дане звернення підтримала і редакція сайту Закарпаття онлайн

Представник ініціативної групи "Врятуй Боржаву" просила в зверненні організувати робочу зустріч для з'ясування всіх обставин щодо робіт, які проводяться на полонині Боржава. Оскільки за інформацією Н. Майстренко жодних дозвільних документів на це не має.

Однак обласна влада вирішила по суті проігнорувати дане звернення, надіславши 7 листопада не тільки формальну відписку, а й зазначила абсурдну та протилежну до чинного законодавства інформацію.

У зв'язку з чим Н. Майстренко опублікувала пост на Фейсбуці із обгрунтованою критикою дій керівництва обласної ради та пояснила, в чому полягає його некомпетентність.

«Ще 24 жовтня 2023 року від імені ініціативної групи «Врятуй Боржаву» мною подано звернення до голови Закарпатської обласної ради із проханням призначити зустріч нашому закарпатському осередку, де мали намір почути від представницького орану закарпатської громади вичерпну та достовірну інформацію щодо здійснення невідомими особами із застосуванням важкої техніки робіт із прокладання дороги на гребні Полонини Боржави на відрізку між вершинами Великий Верх та Плай в межах заказника.

Така подія є надзвичайною для держави, що позиціонує себе як демократична, оскільки, по-перше, Україна несе обов’язок за міжнародними договорами за охорону територій з особливим статусом, якою є Полонина Боржава як об’єкт Смарагдової мережі та екологічної мережі області. По-друге, забудовнику (турецькій компанії «АТЛАС ВОЛОВЕЦЬ ЕНЕРДЖИ») судовим рішенням скасовано дозвіл на виконання будівельних робіт із реалізації проєкту будівництва ВЕС на 120 МВТ (справа №260/1058/19). А в той час Свалявський лісгосп – державне підприємство за свої (рахуй, державні) кошти прокладає дорогу від Воловця до г. Плай приватному забудовнику.

Ми розраховували, що голова Закарпатської обласної ради як юрист за фахом ознайомлений з обсягом повноважень, встановлених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», зокрема в тій його частині, що дає обласній раді відповідно до статті 43 вказаного Закону право заслуховувати звіти голів місцевих державних адміністрацій, їх заступників, керівників структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій і  заслуховувати інформацію прокурорів та керівників органів Національної поліції про стан законності та результати діяльності на відповідній території, а також на прийняття рішень щодо організації територій і об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення та інших територій, що підлягають особливій охороні, щоб розпочати суспільний діалог на регіональному рівні з пошуку компромісу у важливій для регіону та навіть для України проблемі виконання міжнародних зобов’язань vs «зелений» бізнес.

Проте, вчора 08 листопада мною отримано відповідь на наше звернення за підписом керуючого справами виконавчого апарату обласної ради, яку інакше як непорозумінням не назвеш.

Оскільки новообраний голова відмовив нам у цивілізованому спілкуванні, то публічно, користуючись нагодою та не вдаючись глибоко у подробиці кейсів по проєкту ВЕС на Полонині Боржава, інформуємо Вас, пане Романе Дмитровичу, що наразі жоден господарюючий суб’єкт не має дозволу на проведення будь-яких планових робіт на полонині Боржава, наявність якого є обов’язковою вимогою для їх виконання.

Проте обов’язок встановити суб’єкта порушень екологічного та містобудівного законодавства покладено Конституцією України та спеціальними законами на органи державної влади, зокрема, правоохоронні, оскільки те, що відбувається тепер на перлині Карпат є  кричущим порушенням закону, яке здійснюється на очах всієї громади області і обласної влади.

Тому, керуючись законом про статус депутатів місцевих рад зокрема, наполягаємо на зустрічі з керівництвом обласної ради, звісно ж за участі голови, для з’ясування і надання нам як членам закарпатської громади вичерпної та достовірної інформації про осіб, які здійснюють роботи на Полонині Боржава, вжитих заходів до припинення правопорушення з боку обласного керівництва, зокрема регіонального представницького  органу, та із встановлення наявності обов’язкових дозвільних документів, передбачених законом.»

Громадськість все ж сподівається на адекватну реакцію обласної влади – публічну інформацію про осіб та дозвільні документи, на підставі яких ведуться роботи на полонині Боржава, пагубні для екосистеми Карпат, та відповідну реакцію правоохоронних органів.

10 листопада 2023р.

Теги: Боржава, Сарай, Майстренко

Коментарі

Пішти 2023-11-12 / 11:03:15
Урізали свалявські бандіти ушиткий ліс на дриво, а типирь ниють ош удубрали у них полонину.

Гузинець Йван 2023-11-12 / 10:19:09
То мош типирь ся на біцігльов там їхати?

до Бийло Бачі 2023-11-12 / 07:07:42
нажаль в Ужгороді немає міського сортиру

Чилядь 2023-11-11 / 19:21:03
Так у нас всюди написано що джерелом влади є народ А тут нехтують волю людей адже більшість жителів висловилися проти зведення вітряків Ще й невідомо хто будує це є неподобство

май русин 2023-11-11 / 18:13:35
Кідь він ся поводить не ги закарпатець, то він не Сарай, а бударь (

Бийло Бачі 2023-11-11 / 16:22:54
Найшли до кого звертатись,так можна було і до прибиральниці міського сартиру.ОДИНАКОВИЙ БУВ БИ РЕЗУЛЬТАТ

Нижньому 2023-11-11 / 09:28:13
Прокладена дорога нагадує Карпати, красиві гори, завжди будуть красиві.дайте собі поків. Треба ся гризти як ліс вирубаний поновити!.

нік 2023-11-11 / 09:17:23
до Бейла ..ага будуть мати Турки..а ми і якщо будеме мати та ще і за доставку будеме платити..чинушам пофіг вони бабло взяли і злиняють на віллу в Італію

Бейло Бейлович 2023-11-11 / 08:19:29
Одстаньте уд тих вютряків, пак буде у вас елєктрика у хижі, а так ходите із свючками та не вюдете куда ся усцяти у бударьови!

ЛОХОТРОН 2023-11-11 / 06:35:01
Уже не раз говорили про це! Не можете руйнувати Карпати! Це деякi бiзнюки не розумiють! Народ не дасть вам шанс! Ви злодii,не доста вам кордону,який приватизували?

Наталка Майстренко 2023-11-10 / 19:46:30
Так, той, що "до нижнього", правду написав, у нас Микита двохголовий, він і ОДА, він і рада. Правда, щось мені то нагадує двохголову кацапську курку на їх гербу. А у Микити тим часом паспорта рф не знайшли. А то, як бачимо, у інших голів є, а цей преться бути "в тренді"

гра у мовчанку 2023-11-10 / 18:59:09
Та своіх не здаєм

злий 2023-11-10 / 17:57:17
до "до нижнього"
Ти серйозно? ))

До нижнього 2023-11-10 / 16:30:41
Микита і голова ОДА, і голова ради.

злий 2023-11-10 / 16:24:58
до ???
Голова ради - Сарай. Микита - голова ОДА (ОВА)

Волівчанин 2023-11-10 / 16:21:57
геть головою похворіли з тов Боржавов...

??? 2023-11-10 / 16:04:50
Відколи то Микита юрист, коли він контрабандист, а в СБУ працював касиром, збераючи данину з митників і контрабандистів.

НОВИНИ: Соціо

21:58
/ 2
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини