На Закарпатті мами з дітками на відновлювальних вікендах сповнюються силою Карпат (ФОТО)

Зустрічі з психологами, творчі майтер-класи, ароматерапія з виготовленням свічок, квести та розваги з аніматорами, оздоровлення на термальних водах – насичена й різноманітна програма покликана допомогти жінкам із дітками відновити ресурси та стабілізувати емоційний стан.

На Закарпатті мами з дітками на відновлювальних вікендах сповнюються силою Карпат (ФОТО)

Програму реабілітації та відновлення «Сила Карпат» впроваджує на Закарпатті ГО «Щасливі діти» у співпраці з БО «Благодійний фонд Комітет медичної допомоги в Закарпатті». Програма розрахована на жінок-переселенок, волонтерок, громадських активісток, дружин захисників України з дітками – усіх тих, хто наразі чи не найбільше потребує посиленої уваги й турботи про свій ментальний та психологічний стан.

Заходи програми проходять на базі рекреаційних комплексів в Ужгородському та Хустському районах у вихідні. Наразі вже проведено три таких ретрити, попереду – ще стільки ж.

Під час дводенного відпочинку мами з дітками долучені до різнопланових заходів. При цьому, для дітей розроблена окрема програма – із іграми, квестами та розвагами з аніматорами; для мам – своя, як от зустрічі з психологом у жіночому колі та за індивідуальними запитами, терапевтичні майстер-класи й інтерактивні творчі практики. 

Психологиня Ксенія Малаховська, яка працювала з мамами під час останнього відновлювального вікенду на Хустщині, розповідає, як разом із учасницями в довірливій затишній атмосфері жіночого кола говорили про ресурс, про те, де його шукати і як відновлювати.

«Ми вчилися визначати свій емоційний стан, символічно наповнюючи стаканчики емоціями: для кожної емоції – свій колір. Зважаючи на власний емоційний стан, шукали кожна свій власний ресурс, дізнавалися, що ми можемо щодня робити для себе – випити запашної кави, співати, сходити на риболовлю. Одній із учасниць під час вправи було важко визначити, що саме може додати їй ресурсу. В таких випадках команда робота дуже корисна: дівчата, перераховуючи ті чи інші заняття, допомогли їй зрештою сформувати перелік ресурсних речей, які допомагатимуть в емоційному відновленні. Було дуже приємно відчувати, що при зустрічі в жіночому колі панує довірлива спокійна атмосфера, ми могли говорити як про приємні речі, так і про те, що нас турбує. Тобто, оця безпечність, дружність – вона відчувалася», – каже Ксенія Малаховська.

Навіть 2 дні поза щоденними буденними турботами, сповнені приємними емоціями та заняттями, дають можливість «відключитися» від зовнішнього світу, відчути себе і свої потреби та сповнитися життєвими силами. Про таке після кожного проведено ретриту говорять всі без винятку учасниці.

Так, Оксана Пильникова, що брала участь в одному з відновлювальних вікендів, розповідає: «Це була дуже класна ініціатива, спогади – на все життя. Особливо мені сподобалося заняття з виготовлення свічок, коли ми поринули у світ ароматів і затишку. Окрім того, що це було дуже надихаюче, виготовлена мною свічка тепер ще довго нагадуватиме про той чудесий час. Важливою була зустріч із психологинею Ксенією, їй окрема вдячність за  поради, за відкриття спектру емоцій, за нові практики пізнання свого стану, прослідковування своїх емоцій. Також велика подяка організаторам за можливість побути в ролі акторів під час театротерапії – всі ці позитивні емоції залишаться з нами на все життя. Загалом, вся організація – на високому рівні, весь час ми бачили й відчували, з яким натхненням все робилося, як сильно дівчата віддані своїй справі. Дітям теж дуже сподобалося – і майстер-класи, і квести, і доброзичливі аніматори, і басейн, загалом усе. Час пролетів дуже швидко, і наприкінці нам всім просто не хотілося прощатися. Я дуже вдячна всій команді за таку підтримку в цей складний час».

Наразі організатори готуються до четвертого ретриту «Сила Карпат», який відбудеться у прийдешні вихідні на Ужгородщині. Менеджерка проєктів ГО «Щасливі діти» Людмила Сюзева каже: про актуальність та успішність проєкту свідчить кількість запитів, які щоразу надходять від потенційних учасниць на адресу організаторів, а також щирі та позитивні відгуки учасниць. Також наголошує: втілення ініціативи стало можливим завдяки партнерам та невтомній самовідданій роботі великої команди, задіяної у програмі.

«Ми розробили для учасників ретритів різноманітну програму активностей, аби зробити відпочинок максимально різнобарвним та наповнюючим. При цьому, для мам і для діток передбачені різні програми, хоч, звісно, мають вони і спільні родинні активності. Без кропіткої відповідальної роботи цілої команди людей цей проєкт просто був би неможливим. Тому я не втомлюся дякувати усім – нашим координаторкам ретритів, психологиням, аніматоркам, майстриням – за те, що з готовністю щоразу «включаються» в роботу і допомагають творити чудеса тут і зараз», – розповіла Людмила Сюзева.

Програма реабілітації та відновлення "Сила Карпат" відбувається в рамках реалізації проєкту "Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки" (ER-AA-UKR-2023). Проєкт реалізується Благодійною Організацією Благодійний фонд Комітет медичної допомоги в Закарпатті - CAMZ у співпраці з ГО "Щасливі діти" за підтримки terre des hommes та фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

13 жовтня 2023р.

Теги: Сюзева, реабілітація, відновлення, ретрит, Щасливі діти

НОВИНИ: Соціо

12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 1
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 2
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 54
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 11
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
» Всі новини