Тендер на "курортний" 600-мільйонний ремонт дороги Ясіня-Чорна Тиса на Рахівщині, який хотіли віддати ТОВ "ПБС", скасували

Державне підприємство «Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області» скасувало відкриті торги з особливостями, за підсумками яких збиралось укласти угоду з ТОВ «ПБС» на 569 млн грн.

Тендер на "курортний" 600-мільйонний ремонт дороги Ясіня-Чорна Тиса на Рахівщині, який хотіли віддати ТОВ "ПБС", скасували

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Відкриті торги з особливостями проводили на закупівлю послуги капітального ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення О 070903 Ясиня-Чорна Тиса км 0+000 - 7+600 у Ясінянській територіальній громаді Рахівського району Закарпатської області. Очікувана вартість закупівлі була 595 692 028 грн. Фінансування мало здійснюватися з місцевого бюджету.

Факт того, що на другому році широкомасштабної війни влада Закарпатської області збирається витратити майже 600 млн грн на ремонт дороги до схилів Свидовецького масиву у Карпатах, де ТОВ «Скорзонера» та ТОВ «Буковель» мають плани побудувати курорти «Свидовець», «Бистриця» та «Турбат», обурив суспільство. До Держаудитслужби почали надходити звернення, у яких оскаржувалась закупівля.

Єдиним учасником, який подав пропозиції на тендер, було ТОВ «ПБС», з яким замовник як з переможцем і збирався укласти договір.

Управління Західного офісу Держаудитслужби Західного офісу Держаудитслужби Державної аудиторської служби України почало моніторинг закупівлі по причині «повідомлень в засобах масової інформації, що містять відомості про наявність ознаки порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель», а також через «виявлені органом державного фінансового контролю ознаки порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель в інформації, оприлюдненій в електронній системі закупівель».

Під час моніторингу закупівлі державні аудитори виявили, що тендерна документація була складена не у відповідності до вимог закону, а також були порушені строки розгляду тендерної пропозиції.

Зокрема, у Додатку 4 до тендерної документації замовник вказав, що «зазначені в цьому додатку основні вимоги до договору не є остаточними і вичерпними, і можуть бути доповнені і скориговані під час укладання договору з учасником-переможцем торгів в залежності від специфіки предмету, характеру, інших умов конкретного договору». Тобто, замовник і переможець торгів, усупереч закону, залишали для себе можливість вносити коригування та доповнення до умов договору, що не були вказані у тендерній документації та тендерній пропозиції і не відносились до дозволених Особливостями здійснення публічних закупівель випадків.

У своєму висновку управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області зобов’язало закарпатських дорожників усунути виявлені порушення шляхом відміни процедури закупівлі, що ті і зробили.

Повторний тендер на капремонт дороги Ясіня-Чорна Тиса, що веде до планованих курортів на Свидовці, Державне підприємство «Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області» поки не оголошувало.

Засновником і кінцевим бенефіціаром компанії-переможця ТОВ «ПБС» значиться колишня працівниця курорту «Буковель» Іванна Непик. Але фактично фірма належить депутатові Івано-Франківської обласної ради Олександрові Шевченку – нардепу 7 і 8 скликання та ексдиректору туристичного комплексу «Буковель», що контролюється групою Ігоря Коломойського. Сам Шевченко не приховує зв’язку ні з Буковелем, ні з фірмою «ПБС».

Сума договорів компанії, укладених через «Прозорро», –  48,65 млрд грн. Із ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області» –   на 2 млрд грн.

Кому потрібні курорти на Свидовецькому масиві?

Наприкінці 2022 року ТОВ «Буковель» звернулося до Поляницької сільської ради Івано-Франківської області та Усть-Чорнянської сільської ради Закарпаття з питанням підготовки проєктної документації для будівництва курортів «Бистриця» та «Турбат». «Буковель» належить Захару Палиці і Оксані Палиці – сину і дружині народного депутата з Волині Ігоря Палиці, що є одного з найближчих партнерів Ігоря Коломойському по «Укрнафті».

У квітні 2023 року голова Івано-Франківської Торгово-промислової палати Андрій Левкович публічно підтримав майбутні курорти.

ТОВ «Скорзонера» з проєктом курорту «Свидовець» звернулось до влади Закарпатської області ще раніше. 21 квітня 2017 року на підставі клопотання ТОВ «Скорзонера» тодішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль видав розпорядження про розроблення детального плану території туристично-рекреаційного комплексу «Свидовець». Замовником документу назвали Тячівську та Рахівську райдержадміністрації.

«Скорзонера» належить українським мільярдерам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову, ряду пов’язаних з групою «Приват» юросіб та ТОВ «Галичина-цукор». Останнє належить цивільній дружині екснардепа Олександра Шевченка – Тетяні Шевченко. Керівником «Галичина-цукор» є Іванна Непик, на яку записане ТОВ «ПБС».

У березні цього року на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України з’явилась петиція із закликом до Володимира Зеленського «сприяти якнайшвидшому створенню заказника «Вільний Свидовець» та не допустити тут та на сусідніх гірських хребтах будівництва монструозних гірськолижних курортів», яка зібрала понад 25 тисяч голосів.

У відповіді на неї Президент Зеленський доручив прем’єр-міністру Дмитру Шмигалю опрацювати пропозиції створення заказника.

Однак посадовці Ясінянської селищної ради, на території якої і мали освоювати майже 600 млн грн на капремонті дороги Ясіня-Чорна Тиса, – проти. Створення заказника там не погодили. Натомість розпочали розробку комплексного плану території, де можуть передбачити і курорт «Свидовець».

Олена Мудра

03 жовтня 2023р.

Теги: Свидовець, курот, закупівля, дорога, Шевченко

Коментарі

Воїн 2023-10-04 / 15:12:44
Якби ваші чоловіки та сини боронили Україну , а не ховались то питання про курорти та дороги не стояло !

Марічка 2023-10-04 / 14:25:52
За дурний розум село лишилося дороги

Анничка 2023-10-04 / 08:15:04
Ви не про дороги думайте...а думайте як допомогти нашій країні,нашим хлопцям знищити ворога на НАШІЙ ЗЕМЛІ,а дороги відбудуємо після ПЕРЕМОГИ!!!

до Ясня 2023-10-03 / 16:24:30
Що, неборе, не вийшло грошенят заробити на гробленні Свидовця?)

Ясня 2023-10-03 / 16:07:37
Домінтигували
Тепер тисьинці сідайте на активістів

най носять вас по розбитих дорогах
Довго небуде дороги у тису
Допи……ся

НОВИНИ: Соціо

11:04
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
» Всі новини