В Ужгороді презентували книгу-план економічного зростання України

В Ужгороді відбулася презентація книги «Новий Захід. Українська мрія». Книгу представили економіст та автор Ярослав Романчук і координатор проекту Михайло Камчатний.

В Ужгороді презентували книгу-план економічного зростання України

За словами Михайла Камчатного, це перша книга у новітній історії України, яка представляє системний погляд на економічні реформи в країні. «У ній подане наукове обґрунтування необхідності стратегічного курсу, який забезпечить економічне зростання ВВП України до 7-10% на рік, створення тисяч нових бізнесів і мільйонів робочих місць. І це незважаючи на складне післявоєнне відновлення економіки, яке на нас чекає», - каже Михайло Камчатний.

Системні пропозиції щодо трансформації економіки України базуються на аналізі основних моделей економічного зростання та практики реалізації реформ у країнах, що розвиваються. Продемонстровано результати таких реформ, успіхи та невдачі. Вперше було проведено ретельний аудит економічної політики України з початку 1990-х з визначенням можливостей та напрямів економічного зростання.

Як розповів Ярослав Романчук, він аналізував теоретичні дефекти в економічних моделях та програмах міжнародних організацій, які пропонувалися таким перехідним країнам як Україна та незмінно призводили до провалів реформ. «Результатом застосування формальних та відірваних від реального життя методів стало формування в Україні олігархату зі слабкими інститутами держави щодо захисту прав та свобод людини. До того ж, це супроводжувалося багатьма перешкодами для розвитку малого та середнього бізнесу. У результаті країна опинилася в зоні глибокої економічної кризи, беззаконня та низьких соціальних стандартів, що посилило еміграцію українців на захід у пошуках кращого життя», - каже Ярослав Романчук.

Ярослав Романчук пропонує створити «Новий Захід» в Україні за допомогою інноваційної моделі економічного розвитку, що ґрунтується на економічній свободі та теорії підприємницького зростання. Його висновки ґрунтуються на численних наукових дослідженнях та емпіричних даних, які були накопичені за більш ніж 30 років за такими явищами, як «економічна свобода», «приватна власність», «конкурентоспроможність» та «соціальний прогрес».

Практична реалізація запропонованої стратегії дозволить провести економічні реформи в Україні, зробивши її привабливою країною для життя та інвестування, що забезпечить входження до престижного клубу країн з ВВП понад трильйон доларів та перетворення на потужний локомотив розвитку та зростання Європи.

Проект здійснюється за підтримки засновників компанії Нова пошта В’ячеслава та Климова та Володимира Поперешнюка

Ярослав Романчук – відомий економіст, керівник напрямку з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів (2021-2022рр.), президент Науково-дослідного центру Мізеса (Мінськ). Консультант з економіки бізнесу, влади та НУО в Україні. Експерт із проблем системних соціально-економічних трансформацій і з проблем європейської інтеграції та співробітництва на постсоціалістичному просторі. Відомий представник та популяризатор Австрійської економічної школи на пострадянському просторі. 

Лауреат міжнародної премії Atlas Economic Research Foundation: Sir Anthony Fisher Award 2006 та 2009рр. за книги про феномен економічного дива та системні ринкові реформи для перехідних країн. Переможець Templeton Prize 2006 і 2007рр. Лауреат нагороди «Найкращий адвокат свободи в Україні у 2021 році» від Ayn Rand Center in Ukraine.

Автор 13 книг з економіки, реформ, транзиту від держплану до вільного ринку та понад 6500 публікацій на економічну тему в друкованих та електронних виданнях Білорусі, України, Польщі, США та інших країн. 

Був кандидатом у президенти Білорусі на виборах 2010 року, посів 3-є місце.

У 2021 році був вимушений залишити Білорусь і з того часу постійно проживає та працює у Києві. Став керівником напрямку з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів.

У 2022 році представив економічні програми «Україна - новий Захід. Економіка $500 млрд для 50 млн. українців до 2030 року» та «Економіка воєнного часу. Що робити».

У травні 2023 року вийшла нова книга Ярослава Романчука «Новий Захід. Українська мрія». Книга містить докладний план, як перетворити Україну на процвітаючу та успішну країну, а звичайних українців зробити багатими та щасливими.

 

14 вересня 2023р.

Теги: презентація, книга

Коментарі

Нік 2023-09-14 / 21:49:14
Фан-та-зер ти мене називала ...

просто МАРІЯ 2023-09-14 / 21:42:37
6500 публікацій на економічеу тему??? Це таке буває??? І тільки в Україні його чи отаке має мати підтримку.Чоловік пише й пише:програми, концепції, але яка різниця?- ніхто й не порахує, не говорячи вже про те, щоб прочииати.Це якийсь й справді сюр.

НОВИНИ: Соціо

11:04
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
» Всі новини