На Закарпатті стартувала кампанія вакцинації від кору (ВІДЕО)

9 із 10 нещеплених людей, які контактували з хворим на кір, ризикують інфікуватися.

На Закарпатті стартувала кампанія вакцинації від кору (ВІДЕО)

Ліків проти цього захворювання не існує, підкреслив на брифінгу директор департаменту охорони здоров’я ОВА Анатолій Пшеничний.

За його словами, хвороба має циклічний характер і повторюється кожні чотири-п’ять років. Оскільки останній спалах кору в Україні був у 2017-2019 рр., то цьогоріч є високий ризик поширення захворювання. Запобігти цьому якраз покликана кампанія з вакцинації дітей.

Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали захист від цієї хвороби. Превентивні заходи – це завжди краще, ніж боротьба з наслідками захворювання, зауважив Анатолій Пшеничний.

Для повного захисту від кору потрібно мати два щеплення. Їх виконують дітям у 12 місяців та у віці 6 років. При цьому пропущену вакцинацію можна надолужити.

МОЗ спільно з ЮНІСЕФ доставили в Україну 657 000 доз вакцини КПК (комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Згідно з розподілом Закарпаття отримало 15 750 доз, цього достатньо для проведення кампанії з імунізації, розповіла генеральна директорка Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Галина Сітник.

«Цю вакцину використовують уже понад пів століття. Вона безпечна, ефективна та схвалена ВООЗ до використання. Батьки можуть бути абсолютно спокійні щодо безпечності цієї вакцини», – зазначила Галина Сітник.

Також вона наголосила, що хронічні захворювання не є протипоказами до вакцинації: діти, які мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, серцево-судинні чи інші хронічні захворювання, потребують щеплення в першу чергу, адже воно убезпечить їх від зараження кором та важких наслідків, навіть летальних після хвороби. 

Якщо у вас був контакт із хворим на кір, а ви не знаєте, чи вакциновані, то потрібно якнайшвидше пройти екстрену вакцинацію. До неї не потрібно готуватися, здавати загальні аналізи крові чи сечі. Щеплення КПК також надає захист проти краснухи й паротиту. Щонайменше через місяць після отримання першої дози вакцини у зв’язку з екстреним щепленням варто отримати і другу для надійного захисту в майбутньому.

Як зауважила головна епідеміологиня Закарпаття та регіональна координаторка вакцинальної кампанії проти кору Вікторія Тимчик, ця кампанія з імунізації в Україні триватиме з липня по вересень 2023 року. Вона має на меті провести щеплення тих дітей, які з певних причин не отримали жодної дози або мають порушення в Національному календарі щеплень.

Також Вікторія Тимчик повідомила, що до кампанії залучатимуть дітей віком від 2 до 17 років. Зараз в області жодної дози вакцини проти кору, паротиту й краснухи не отримали 8 472 юних краян, ще 5 779 – мають лише одну дозу і потребують довакцинації. 

Загалом протягом цієї кампанії закарпатські медики планують охопити щепленнями 11 680 осіб. Отримати вакцину безоплатно діти до 18 років можуть у пунктах щеплення, а також у дошкільних навчальних закладах та центрах компактного розміщення вимушено переміщених осіб, куди виїжджатимуть мобільні бригади. 

«Зробити щеплення для своєї малечі можна в будь-який зручний час. Для цього батькам слід звернутися до сімейного лікаря, який допоможе з’ясувати імунний статус дитини та сформувати оптимальний графік вакцинації. Зокрема, діти 6 років перед початком навчального року також мають отримати щеплення від поліомієліту, дифтерії та правця», – підкреслила Вікторія Тимчик.

20 липня 2023р.

Теги: вакцинація, кампанія, кір

НОВИНИ: Соціо

16:26
/ 3
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
» Всі новини