У Батівській громаді планують створювати логістичні хаби

Повномасштабне вторгнення змусило територіальні громади шукати нові підходити залучення додаткових ресурсів для свого розвитку. Залучення інвестицій стало невід’ємною складовою в діяльності чи не кожної громади. У цьому процесі важливо правильно визначити пріоритети та спланувати роботу.

У Батівській громаді планують створювати логістичні хаби

Батівська селищна територіальна громада Закарпатської області увійшла в число територіальних громад, які отримали підтримку експертів Програми «U-LEAD з Європою» у розробці інвестиційних паспортів. Наприкінці 2022 року цей стратегічний документ був розроблений для Батівської селищної ради. З початком 2023 року громада розпочала роботу в напрямках, які були визначені в документі.

«Участь нашої громади в ініціативі «U-LEAD з Європою» по розробці інвестиційних паспортів дала можливість розробити документ, який розкриє економічний потенціал Батівської територіальної громади. У теперішніх умовах важливо мати такий інструмент, який дозволить у майбутньому залучати нові інвестиції», – поділилася заступниця голови Батівської громади Габріелла Галамбош.

У 2021 році громада робила перші спроби самостійно розробити інвестиційний паспорт. Допомога експертів U-LEAD дозволила їм отримати необхідні знання та механізм для розробки ефективного документа по залученню інвестицій.

За словами Габріелли Галамбош, за підтримки експертів U-LEAD їм вдалося виокремити основні пріоритети розвитку Батівської територіальної громади. Основним напрямком, який громада прагне розвивати, стала логістика та виробництво, зокрема створення логістичних хабів. Окрім цього в громаді планують розвивати рекреаційні можливості та сільське господарство, не відкидають й можливість створення індустріальних парків.

«Ми готові працювати над пропозиціями від  приватного сектору щодо залучення потенційних інвесторів  до роботи з складськими приміщеннями. Провівши аналіз ресурсів, нам вдалося дізнатися, що володіємо непоганим ресурсом у цьому напрямку. Деякі об’єкти перебувають у приватній власності, але ми можемо спільно працювати над їх ремонтом, реконструкцією та подальшим залученням інвестицій», – наголосила   Габріелла Галамбош.

На території громади вже діють комплекси, які працюють у сфері логістики. В умовах війни для Батівської громади розвиток логістичних хабів в пріоритеті. Для цього фахівці Батівської селищної ради розробляють  проєкти та працюють над популяризацією своїх об’єктів.

У селищі Батьово діє вузлова залізнична станція, існує хороше транспортне сполучення, дорога міжнародного значення М-25, а на території громади, у селі Горонглаб функціонує контрольний пункт пропуску на кордоні Угорщиною. Станція Батьово – потужній залізничний вузол у західному регіоні України, має вагоме стратегічне значення та з’єднує з європейськими країнами, забезпечує пасажирське та вантажне перевезення.

Громада активно веде роботу над отриманням 3-го погодження від Мінінфраструктури для створення виробничо-перевантажувального комплексу на території громади.

«Логістичний хаб одна із інвестиційних пропозицій, яка в нас у пріоритеті. Ми намагаємося використати наявний потенціал у першу чергу, тому активно працюємо у цьому напрямку. У нашому випадку інвестор більше звертає увагу не так на якесь приміщення, як на конкретну земельну ділянку. В інвестиційному паспорті такі земельні ділянки ми пропонуємо, оскільки кількість готових для експлуатації складських приміщень не велика. Виробничо-перевантажувальні комплекси, логістичні хаби ідеально вписуються в цю концепцію», – зазначають у громаді.

Також у громаді працюють над запрошенням релокованого бізнесу. Для цього передбачена підтримка у пошуку житла для працівників та інша допомога.

«Батівська територіальна громада має якісні передумови для залучення інвестицій. У громаді прогресивна, прозора та дієва місцева влада, ефективна система надання адміністративних послуг, є розуміння пріоритетів розвитку, добре розвинута інфраструктурна база та наявні вільні земельні ділянки, які можуть виділити бізнесу. Інвестиційний паспорт – це один із інструментів залучення інвестицій, які громада розробила за підтримки U-LEAD, але знаю, що Батівська громада на цьому не планує зупинятися, а ми готові й надалі її підтримувати на шляху розбудови громади дружньої до бізнесу», – підкреслив керівник регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Закарпатській області Микола Сюсько.

Зазначимо, що Батівська територіальна громада це прикордонна громада, в якій проживає більше 12 тис. жителів. До її складу входить 9 населених пунктів. Громада має вигідне географічне розташування, оскільки розташована у межах 5-го міжнародного «Критського коридору» та знаходиться в недалекій відстані від кордону з Угорщиною, Румунією, Польщею та Словаччиною.

 

 

16 травня 2023р.

Теги: Батьово, громада, хаби

НОВИНИ: Соціо

21:58
/ 3
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини