Ужанський нацпарк очолив депутат облради без профільних освіти та досвіду Ярослав Шукаль, раніше обвинувачуваний у недекларуванні доходів

15 травня 2023 року колективу Ужанського національного природного парку представили нового виконуючого обов’язки директора – Ярослава Юрійовича Шукаля.

Ужанський нацпарк очолив депутат облради без профільних освіти та досвіду Ярослав Шукаль, раніше обвинувачуваний у недекларуванні доходів

На події були присутні директор Департаменту природно-заповідного фонду та біорізноманіття Міндовкілля Едуард Арустамян, директор Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОВА Юрій Шпонтак та перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький.

Ярослав Шукаль – депутат Закарпатської обласної ради від політичної партії «Рідне Закарпаття». У облраді входить до складу постійної комісії обласної ради з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації.

Виходячи з короткої біографії Ярослава Шукаля на сайті Закарпатської облради, 60-річний уродженець села Чорноголова на Великоберезнянщині не має профільної освіти та досвіду роботи у природоохоронній сфері. Він закінчив Тернопільський національний економічний університет, магістр з професійної освіти (фінансова грамотність). Має досвід роботи на Великоберезнянському лісокомбінаті, меблевому комбінаті та як керівник приватних підприємств колишнього Великоберезнянського району. Останній голова Великоберезнянської районної ради (після адмінреформи '20-ого року район увійшов до складу Ужгородського).

Згідно із статтею 12 «Управління територіями та об’єктами природно-заповідного фонду» Закону України «Про природно-заповідний фонд України», очолювати спеціальну адміністрацію національних природних парків може керівник, що має екологічну, біологічну або географічну освіту. Призначають керівників за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища – тобто за погодженням з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України. Авторка статті, журналістка Олена Мудра, надіслала запит до Міндовкілля на Ужанського НПП щодо наявності у новопризначеного в.о. директора відповідної до Закону освіти.

Що ще відомо про Ярослава Шукаля?

У 2017-18 роках Ярослав Шукаль обвинувачувався у навмисному невнесенні у декларацію за 2015 рік понад 525 тис грн. Однак суд першої інстанції його виправдав, а у кінці 2022 року Закарпатська обласна прокуратура відкликала свою ж апеляційну скаргу, що мертво пролежала у Закарпатському апеляційному суді понад чотири роки.

До 20 квітня цього року Ярослав Шукаль очолював родинне підприємство ПП «Шукаль», кінцевим бенефіціаром якого є його донька Ольга Шукаль. Відповідно до останньої оприлюдненої декларації за 2019 рік, Ольга Шукаль працювала помічником судді Ужгородського міськрайонного суду.

ПП «Шукаль» серед іншого займається вантажним автомобільним транспортом, лісозаготівлею, виробництвом дерев'яних конструкцій. Сума договорів через «Прозорро»на неконкурентних закупівлях у 2017-19 роках – 660 тис. грн. Основний замовник – Великоберезнянський держлісгосп, який у ПП «Шукаль» замовляв послуги, пов'язані з лісництвом (на 604 тис грн).

З 20 квітня підприємство очолює Тетяна Шукаль. До 2019 року жінка працювала у Великоберезнянський РДА. Займається підприємницькою діяльністю, надаючи широкий спектр послуг - від будівництва і ремонтів до благоустрою і продажу деревини. Сума договорів на «Прозорро» на неконкурентних закупівлях – понад 1 млн грн.

Також новопризначений в.о. директора Ужанського НПП Ярослав Шукаль пов'язаний з ТОВ «Сервісбудтранс», кінцевим бенефіціаром якого значиться ще одна донька - Наталія Шукаль. Сума договорів на «Прозорро» переважно на неконкурентних закупівлях різних послуг (будівництво, лісництво тощо) – 24 млн грн.

Про Ужанський національний природний парк

Ужанський національний природний парк площею маже 40 тис га – частина першого у світі тристороннього українсько-польсько-словацького міжнародного біосферного резервату «Східні Карпати», який включено до Світової мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО.

Створений у вересні 1999 року на основі заповідних об'єктів, які існували у верхів'ях річки Уж вже на початку XX століття. Зокрема, ще за часів Австро-Угорщини в 1908 році з метою охорони пралісів тут були створені резервати «Стужиця» і «Тихий», котрі отримали свої назви від найближчих населених пунктів — сіл Стужиця та Тихий. Понад 3 тис. га буково-ялицево-яворових пралісів парку включені до Списку всесвітньої природної спадщини.

Прикордонний Ужанський НПП відомий скандалами навколо незаконної порубки дерев за участі працівників нацпарку. Останній із зафіксованих прокуратурою фактів спричинив збитки у понад 157 млн грн.

Також, керівництву нацпарку неодноразово закидали причетність до контрабанди та незаконної міграції через території ПЗФ, а Держприкордонслужбі у причетності до браконьєрства. Зокрема, широковідомою стала історія порятунку працівниками парку ведмежати-знайди та наступне оприлюднення фото, на якому, буцімто, зображені прикордонники із вбитою матір’ю червонокнижного дитинчати. Однак у Держприкордонслужбі це спростували і подали на нацпарк до суду за наклеп.

Ужанський нацпарк очолив депутат облради без профільних освіти та досвіду Ярослав Шукаль, раніше обвинувачуваний у недекларуванні доходів

Олена Мудра

16 травня 2023р.

Теги: нацпарк, Шукаль

Коментарі

Петро 2023-05-17 / 14:15:24
Як несподівано!!!Не може такого бути!!!

Березняни до срача 2023-05-17 / 11:55:21
То правда, на жаль. Ніякого конструктиву ми не достойні. Тільки срач, тільки хардкор.

Срач 2023-05-17 / 11:30:46
То я всюди маю бyти у Березному! Всюди у нацпарку,у сiльрадi, больницi! Боя так рiшив!

Ваня Каменца 2023-05-17 / 11:28:32
Шукаль достойний і я його підтримлю. Буде сприяти нам в переправленні ухилянтив і чорних в словакію)) . І дрива від нього купимо.

Березняни 2023-05-17 / 10:41:04


Будете апелювати до Адміна та "качати права", підете в бан. Адмін


Дiйсно 2023-05-17 / 07:42:11
Дайте дiдовi спокiй! Най же краде!

Каменца 2023-05-17 / 07:13:20
Шукаль краде ліс . Тому і хоче залізти в нац парк щоб ще більше ліс красти і мати прикриття

До прокурора 2023-05-16 / 22:36:28
Ще забули про кримінальну справу проти Шукаля за розтрату коштів державних. Як він на дверях заробляв коли був голова рай ради!! Закуповував в 5 разів дорожче!

Свій 2023-05-16 / 22:34:17
Головний конкурент шукаля це каменца. Він давно мріє про посаду директора

Прокурору 2023-05-16 / 22:02:00
Назвіть хто хабарник у наркобариг - Коптєв, домницький, намяк, вайда????

До березнян 2023-05-16 / 20:15:46
Це позор! У нацпарку доста достойних людей на цю посаду! Цього не можна!

Ваня 2023-05-16 / 19:43:45
Це просто позор усій системі як таку людину можна призначити на ньому нема де клейма ставити скільки разів Павлов зупиняв його урали з краденим лісом в Ужанському Нацпарку і серед працівників є достойні люди заняти цю посаду людей які є профісіоналами

Стрико янча 2023-05-16 / 19:41:06
Шукаль типовой злодiй-депутат,що все робить для своего збагачення! Освiти Немае, типовой гукан з Чорноголови! Своiх дiтей теж пристроiв до корита! Березняни як будуть знову голосувати на виборах нехай кращих вибирають,а не таких гуканiв!

Анонімному гуканові 2023-05-16 / 16:48:12
Перечинсько-березнянський суд і не таке "виправдовував". Нагадати? А тут всього лиш 4 роки без руху апеляція, яку потім прокуратура, нічтоже сумняшеся, відкликає. Нічого в цій історії не шкребе?
Ну і як з профільною освітою, яка є обов'язковою умовою?

Авторці 2023-05-16 / 16:34:33
Це не підвищення грамотності авдиторії, а нав'язування своїх наративів. Бо і бізнес був створений до депутатства, і суд виправдав, а отже кримінального правопорушення не було. Чи не так?

Микита 2023-05-16 / 16:25:15
Заплатив гроші та призначили, а що тут дивного? Кого в області призначили за фаховим принципом?

Авторка статті 2023-05-16 / 16:17:51
Заперечуйте на здоров'я - ваше право. У моєму тексті професійні стандарти витримані. Я ж пояснювала додатково для авдиторії, яка читатиме ці коментарі до матеріалу. Підвищення медійної грамотності авдиторії важливе. Зокрема воно запобігає надання кредиту довіри електоратом депутатам-шкідникам з їхнім подальшим призначенням на посади всупереч українському законодавству.

Авторці 2023-05-16 / 15:55:10


Флуд. Коментуйте по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


Авторка статті 2023-05-16 / 15:45:35
Думаю, що марно дописувачу, котрий взяв на себе відповідальність говорити від імені усієї громади Великоберезнянщині, пояснювати що таке суспільний інтерес та відповідальність для носіїв владних повноважень. Шукаль - типовий представник середньої ланки влади Закарпаття, котрий за депутатства вибудував бізнес для себе і дітей на плечах платників податків району. Бо це ваше "нагаздував" - це неконкурентне освоєння бюджетних коштів, біля яких він обався сидіти.

У всіх корупціонерів і тих, хто зловживає владою, дуже хороша біографія, улажене общаря і файні фоточки. Але факти, оті, які ви називаєте вирваними, однакові - вчинення кримінального правопорушення за "корупційною" статтею ККУ. Сподіваюся, що хоч кавиль вам покладуть за відбілювання. Ну, або, покладете його самі.

Адмін 2023-05-16 / 15:35:59


Це інформація на конкретну тему, а не публікування біографії пана Шукаля. Опубліковано виключно ті факти, які мають стосунок до цієї теми.

Ще раз: вам є що заперечити по суті написаного? Тоді конкретно і по пунктах, будь ласка


НОВИНИ: Соціо

21:58
/ 3
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини