Тигр, яким налякали словаків, спокійно живе на Закарпатті (ВІДЕО)

При придбанні та утриманні хижака його власник порушив все, що тільки можна

Тигр, яким налякали словаків, спокійно живе на Закарпатті (ВІДЕО)

П'ятимісячне тигреня Талісман, що статечно розгулює по заростях у дворі свого господаря на Закарпатті, навіть не підозрює, що стало причиною паніки серед мешканців сусідніх прикордонних сіл у Словаччині! Його фото, зроблене тут же у дворі біля воріт із місяць тому, цими вихідними з'явилося у словацьких ЗМІ із попередженням, що на українсько-словацькому кордоні фотопастки спіймали у кадр звіра-втікача з місцевого господарства.

Поки мешканці прикордонної зі Словаччиною зони Закарпаття розмірено проводили вихідні, у групах сусідніх словацьких сіл зі швидкістю світла поширювалася інформація про небезпечного хижака, який тепер гуляє десь околицями. А місцевій владі почали нашкварювати з поліції з неодноразовими попередженнями про хижака поблизу - щоб мешканці не розслаблялися.

- З поліції дзвонили тричі: спочатку - що тигр перетинає кордон, потім - що він уже його проминув, і останнє - що він прямує до нашого села, - поскаржився виданню tvnoviny.sk голова села Улич Ян Голінка.

Жителів попросили бути пильнішими, виходячи на вулицю, і раптом щось - дзвонити одразу до поліції чи голови села. Стріляти в тигра заборонили, тож місцева влада з офіцерами, піднята за таким дзвінком, схоже, ганяла б тигра віником.

Поліція, щоб охопити більше співгромадян, також розмістила попередження про тигра у соцмережах, забезпечивши його аргументом: «Інформацію про тигра, що наразі втік із зоопарку, який зараз має бути біля східного кордону, отримали від українських колег». Для переконливості прикріпили кадр нібито з фотопастки на кордоні. Хто ж не повірить… Тож мешканцям кількох словацьких сіл біля України, між якими міг пересуватися втікач, довелося всі вихідні просидіти у напрузі.

Щоправда, незабаром почала поширюватися інша інформація: тигра більше ніхто, крім фотопастки на кордоні, і не фіксував. Може, додому повернувся?

@jurasyk_ Словацька сенсація!!!Красень Талісман!#тигр ♬ Ameno Amapiano Remix (You Wanna Bamba) - Goya Menor & Nektunez

 

Народився у Маріуполі на початку війни

Поки словаки сиділи на валеріанці, жителі прикордонного українського села Стричава грали з красунчиком Талісманом - так звати тигра, який нікуди не тікав у ці вихідні. Його тут обожнюють і геть не бояться.

- Ну подивіться, який він красень, як його можна боятися, - розчулюється один із мешканців села, яких вдалося розшукати «КП в Україні». - Як великий домашній кіт. Талісман гуляє подвір'ям із собаками – у господаря ще два пси, вони дружать. Він грає з ними, гарчить. Нереально гарний…

Отак, проїжджаючи повз будинок господаря, який стоїть практично у лісі, не доїжджаючи до села, хтось і зняв тигра місяць тому, розповідає сусід господаря. А потім у Словаччині «роздули зі старого фото сенсацію зі тигром, що втік».

- Він нікуди не втікав, завжди був удома, - продовжує чоловік. – Я щоразу його бачу, коли повз проїжджаю. Сьогодні возив до сусіда журналістів зі Словаччини. Тигреня народилося в Маріуполі, як тільки-но почалася війна. А потім сусід забрав його до себе.

Спілкуватись із журналістами господар хижака відмовився, заявивши, що зробив виняток лише для словацьких ЗМІ – щоб розвіяти створений ними міф.

На яких умовах та на скільки часу тигр потрапив до закарпатського господаря – невідомо. Наразі хлопець, за словами сусідів, заявляє – Талісмана нікому не віддасть.

- Він кастрував його, і тепер тигр начебто більше не становить небезпеки - так йому сказали, - зазначає один із знайомих господаря хижака. – Щоб зробити цю операцію, до нього приїжджав хтось із Харкова.

Люди кажуть, що раніше у сусіда інтересу до диких звірів не помічали, тому навряд чи він має досвід поводження з ними. Поки тигреня не викликає у навколишніх побоювання – тільки зворушення і бажання зробити фото, хоча воно вже й не маленьке… Але що буде, коли воно виросте і перетвориться на величезного 200-кілограмового звіра?

@jurasyk_ Талісман обідає)#тигр#tigre ♬ ジャングル - Healing Music Club

КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА


«Тигр все одно небезпечний. А за кастрацію доведеться відповісти»

– Тварина все одно залишається небезпечною, не має значення, кастрована вона чи ні, – зітхнувши, пояснює «КП в Україні» керівник реабілітаційного центру для диких тварин у Хмельницькому Сергій Палехін. - Друге питання: хто йому дав право каструвати тварину?! Для цього потрібно брати спеціальний дозвіл у Міністерстві екології чи екологічної інспекції. Після цього лише лікар має право, якщо є потреба, зробити стерилізацію тварини. Наразі воєнний стан, багато тварин постраждали і загинули, а популяцію в нашій країні треба якось зберігати, щоб потім не ввозити з-за кордону. Де він узяв цю тварину і на яких підставах? Третє – тримати просто так у дворі, навіть без загородження, небезпечно, у будь-який час хижак може як на нього напасти, так і на інших. Це протизаконно, він може нести кримінальну відповідальність і за неналежне утримання, і за кастрацію – і він, і лікар, який це зробив без спеціального дозволу. Потрібно піднімати галас і ставити питання перед Міністерством екології!

Ганна Міщишин, КП в Україні

07 вересня 2022р.

Теги: тигр, Словаччина, Маріуполь

Коментарі

Наталка Майстренко 2022-09-10 / 16:24:03
Де ж наше Міндовкілля та ДЕІ, яка за першої ліпшої нагоди киває на поставнову №303 від 13.03.2022 року про обмеження проведення заходів контролю? І хоч небо впади на Землю, її не бентежать наслідки.
Останнім часом тільки відписки і отримуємо, як від ДАБК, Держгеокадастру, міської ради, так і від Держекоінспекції (ДЕІ)
Таке враження, що вони зарплату отримують виключно за те, щоб всидіти під час воєнного стану в своїх кріслах, при цьому не мобілізуватися, але й не виконувати передбачені їх профільними положенями функції. То для чого на них тратити бюджету стільки грошей?! Розпустити їх на час воєнного стану. Скільки зекономимо, бо на плечі заявника/скаржника, громади падає все те, що мали б вони робити. Адже і так не виконують функцій і задач, для чого їх створено

***** рулю 2022-09-07 / 14:14:42


Ненормативна лексика без вагомого змісту. Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

15:06
На Рахівщині мотоцикліст і малолітній мопедист травмували дітей
10:37
Учора на Закарпатті горіли два сміттєзвалища – у Чопі та в Дубрівці на Хустщині
10:28
У Голубиному Полянської громади чоловік, прокинувшись вночі, вчасно помітив пожежу в літній кухні
03:42
29-річна ужгородка намагалася перерізати собі вени на вулиці у Львові
10:58
У Мукачеві згоріла припаркована на узбіччі занедбана Daewoo Nexia
10:48
В Оріховиці біля Ужгорода згорів дерев'яний дачний будиночок
15:28
У Ясіні на Рахівщині Land Rover травмував 8-річного хлопчика, що вибіг на дорогу
11:16
Під час гасіння пожежі сміттєзвалища в Чопі виявили чоловіка з опіками
11:11
/ 1
В Ужгороді на ходу загорівся старенький УАЗ 452
22:20
/ 2
У Малому Березному Audi врізалася в стовп, водія деблокували
11:28
У понеділок у Чинадійові та Ужгороді горіли закинуті будівлі
11:16
У Виноградові в понеділок вранці згорів Volkswagen Passat
12:33
/ 1
60-річного мешканця Бабичів на Мукачівщині випадково виявили без свідомості в лісі
20:49
В Ужгороді через засмічену вентиляцію вчаділи двоє маленьких діток
20:40
У Тересві на Тячівщині через розтоплену піч згорів дах будинку
11:23
На Закарпатті прикордонники виявили в Тисі тіла двох потопельників
14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
» Всі новини