На Закарпатті пройшли кінопокази на екотематику (ФОТО)

Руйнівні наслідки війни, збільшення кількості внутрішньо переміщених громадян, наплив туристів у гірські місцевості та відсутність культури правильного поводження з відходами це все у 2022 році збільшує навантаження на сміттєзвалища та забруднення побутовим сміттям навколишнього середовища.

На Закарпатті пройшли кінопокази на екотематику (ФОТО)

Всеукраїнський молодіжний рух Let`s do it Ukraine вже другий рік поспіль проводить проєкт, який спрямований на формування культури чистоти, правильного поводження з відходами та дбайливого ставлення до довкілля для зменшення негативного впливу людини та спільного розв'язання проблеми забруднення пляжів та зон відпочинку. 

Всеукраїнський проєкт “Чисті пляжі разом!” на Закарпатті продовжив екоекспедиції та спеціальні наукові дослідження для створення загальної картини. На основі отриманих даних у 2023 році будуть розроблені рекомендації для усунення проблем забруднення біля річок та озер. Моніторинг сміття здійснюється із застосуванням методології проєкту “DeFishGear” та посібника з «Моніторингу морського сміття в європейських морях», а для збору даних – використовують онлайн платформу  “Marine LitterWatch”, розроблена Європейським агентством з навколишнього середовища.

В рамках проєкту з 20 по 28 серпня вже відбулись кінопокази просто неба у Рахові, Мукачево та Ужгороді понад 600 громадян, серед яких не лише місцеві жителі, а внутрішньо переміщені особи, разом з дітками, подивитися мультфільм про Україну та документальний фільм “В ім’я Тиси - Шлях сміття від Закарпаття до Чорного моря”. 

“Ми обрали саме цей фільм, адже Тиса -   одна з річок, яка протікає на Закарпатті та має велику проблему забруднення побутовим сміттям. Закликаємо учасників та місцевих громадян долучитись до формування культури чистоти та разом зменшити забруднення зон відпочинку та річок побутовим сміттям” - коментує координаторка проєкту Дарина Скиба.

Фокусними населеними пунктами в проєкті стали: Ужгород, Мукачево, Рахів. Місцеві активісти сформували волонтерські команди екопатрульних, пройшли навчання та планують проводити різні активності у своїх громадах: тренінги, толоки, перегляди фільмів, соціальна екореклама тощо. До активностей також приєднуються небайдужі громадяни, внутрішньо переміщені особи та просто туристи.

“Разом з громадянами ми працюємо над формуванням щоденних екологічних звичок правильного поводження з відходами, які допоможуть зменшити об'єми сміття. Також  запрошуємо Закарпатців долучитись до Всесвітнього дня прибирання 17 вересня 2022 року разом з мільйонами учасників по всьому Світу  більше деталей, інструкції техніки безпеки в новинах на сайті letsdoitukraine.org. Участь у таких активностях допоможе не лише очистити Україну  від сміття, але і згуртує громаду, владу, бізнес в суспільно корисній справі в цей над тяжкий час. Зробимо Україну чистою разом!” - зазначила Юлія Мархель, лідерка  найбільшого екологічного руху в Україні “Let’s do it Ukraine”.

Нагадаємо, що у минулому році проєкт “Чисті пляжі разом!” урочисто відкривали Ігор Шинкарюк – Заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації, Богдан Андріїв – Ужгородський міський голова. Разом Закарпаттям проєкт реалізовували ще в одинадцяти регіонах, активісти реалізували 72 толоки, та десятки інформаційно-просвітницьких заходів: тренінги, кінопокази, фестивалі, майстер класи, плогінги. Онлайн та офлайн заходи проєкту об'єднали понад шість тисяч громадян серед яких місцеві жителі, туристи, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, журналісти, соціально відповідальний бізнес, громадські активісти та зіркові амбасадори. Під час екоекспедицій на пляжах та зонах відпочинку учасники зібрали 5058 кілограмів сміття, з яких 2803 кг відправили на переробку. 

Організатор Всеукраїнський молодіжний рух Let's do it Ukraine за підтримки  Міжнародного молодіжного руху School Recycling World,  міжнародного фонду PepsiCo Foundation, генерального партнера проєкту компанії PepsiCo Україна, за сприяння Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Закарпатської обласної державної адміністрації,  Ужгородської міської ради,  Мукачівської міської ради, Рахівська районна державна адміністрація.

02 вересня 2022р.

Теги: кінопокази, екотематика

НОВИНИ: Соціо

21:58
/ 3
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини