В Ужгороді практично немає площ для створення індустріальних парків – Андріїв (ФОТО)

Створення та функціонування індустріальних парків обговорили сьогодні на міжвідомчій нараді за участю – офлайн та онлайн – народних депутатів та урядовців, обласної влади, представників міст, об’єднаних територіальних громад Закарпаття і бізнесу.

В Ужгороді практично немає площ для створення індустріальних парків – Андріїв (ФОТО)

У виступах зазначалося, що механізм індустріальних парків – ефективна модель для успішності новостворених, а зараз ще й релокованих підприємств. Для цього вже діє перший із трьох прийнятих законів, два очікують на підпис Президента, уряд напрацьовує підзаконні акти, заплановано виділити 400 мільйонів гривень державних коштів, хоча до початку повномасштабного вторгнення планувалося 2 мільярди.

Для підприємців формат індустріальних парків вирішує кілька ключових питань: їм надається земельна ділянка, підводяться комунікації, визначені значні пільги у разі імпорту обладнання, на податок на прибуток, якщо вкладають співвідносні з ним суми у розвиток виробництва та інші. За розрахунками, середня вартість створення одного індустріального парку  – 250 млн грн., але 1 гектар землі під індустріальний парк при повноцінному навантаженні дає до 50 робочих місць, кожен долар інвестицій держави дає 5-6 доларів приватних інвестицій, це також ефективний інструмент розвитку громад і територій. Індустріальні парки передбачені для переробної промисловості, на Закарпатті їх планують 5, уже діє індустріальний парк у Соломонові, зареєстровано ще один – «Мараморош» у Солотвині, де діятиме деревообробка.

Заступник керівника Закарпатської ОВА Василь Іванчо повідомив, що в нашу область прийняли рішення релокуватися 384 підприємства, понад 300 із них уже почали діяльність, 20% заявили, що зацікавлені в форматі роботи на умовах індустріального парку. До речі, 52% із релокованих підприємств – це ІТ, але є також станко-, машинобудівні, де раніше працювало понад 8 тисяч спеціалістів і вони сплачували до бюджету понад 600 млн грн. податків.

Експерти повідомили, що вже напрацьовуються типові угоди для індустріальних парків, розроблено стандартизовані будівлі, які відповідають найсучаснішим стандартам щодо енергоефективності, екологічності та комфорту для працівників, формується мапа кластеризації України, підготовлено розподіл на 4 групи спеціалізації регіонів України із визначенням, яка промисловість мала б розвиватися в кожній тощо. Визначено, що до 2025 року потрібно задіяти не менше 25 майданчиків індустріальних парків, до 2032 року – не менше 60.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв  на міжвідомчій нараді наголосив, що в Ужгороді практично немає площ для створення індустріальних парків, але є чималі території, уже з комунікаціями та нерухомістю, колишніх промислових підприємств – «Електродвигуна», «Механічного заводу», «Турбогазу»  та інших, які зараз у приватній власності і використовуються лише дуже частково. Було б дуже доцільно знайти механізм задіяти їхні можливості, тим більше, що у порівнянні з іншими містами, районами Закарпаття в Ужгороді найбільше кваліфікованих спеціалістів і є всі можливості для їх підготовки в університеті та середніх професійно-технічних закладах, які останніми роками фінансуються з міського бюджету.

Цю та інші теми економічного потенціалу Ужгорода продовжили під час обговорення представників комітету економічного розвитку парламенту України, інших народних депутатів в Ужгородській міській раді. Зазначалося, зокрема, що бізнесу важливо бачити чітку стратегію розвитку міста, регіону, де він планує працювати, щоб розуміти свої перспективи, інтегрованість з іншими виробництвами, логістикою тощо.

Міський голова Богдан Андрів, секретар міської ради Арсен Мелкумян, депутатка міської ради, працівниця управління економічного розвитку міста Юліана Бокоч розповіли про релоковані в Ужгород підприємства. Одне з них, із виробництва полікарбонату, парламентарі планують сьогодні ж відвідати. Наголосили, що міськрада підготувала реєстр потенційних площ, нерухомості, які є в місті для бізнесу, він оприлюднений на сайті, міська влада активно комунікує з підприємцями, які хочуть перенести сюди своє виробництво, допомагає в якнайшвидшому проходженні всіх процедур. 

Ішлося також про надходження до міського бюджету, обмежені можливості використання  цих коштів під час воєнного стану, роботу міської влади щодо продовження переведення закладів медицини та інших бюджетних на альтернативні джерела теплозабезпечення.

13 липня 2022р.

Теги: парки, території, площі

Коментарі

Євстаф Богданович 2023-03-27 / 15:11:39
.... хоть-шо !!! Які еліти (багаті люди) в Ужгороді такі і дороги, так і будуємо, так і живемо. Лише тоді коли еліти захочуть щоб щось помінялося в Ужгороді тоді і мер появиться адекватний і якість життя стане в рази кращою.
А щоб багаті люди стали свідомими треба ще мінімум 50 років. Так що набераємось терпіння і спостерігаємо за еволюційним процесом.

P.S. якось то буде, з божою поміччу.

Даніель 2022-10-29 / 15:18:55
Корумповане х*йло часів мафії Януковича привласнює кошти жителів і громадян міста задля потреб свого клану і створив ручне Гестапо зі всякого бандитського зброду, яке займається рекетом. Позорище просто. Інфраструктури немає, дороги розбомблені навіть без війни. Зате брат Андріїва успішно будує нові ЖК на смітнику. Всі хто продавали свій голос за 500 гривень за цього конюха - ви заслуговуєте на саме гірше.

Фію 2022-07-15 / 08:23:24
ФМК разом з Маргарінкою пора забрати у Герберта & Ко, розвели срач посеред міста бо це їх власність...

Користувач 2022-07-14 / 18:47:32
Не довго їхня сопілочка ще буде грати, За ними теж прийдуть, На все свій час

Царь 2022-07-14 / 17:14:56


Пішов ти на*** андріїв


Федур 2022-07-14 / 14:29:38
Яуі "нові власники", злодіі, забрати у них, бо шо зробили? Нич! Люди без роботи, а андрііва вон з Ужгорода, бо то злодій над злодіями.

Іван 2022-07-14 / 13:31:58
Всьо ми успішно з Ратушняком, Погореловим, Балогами і депутами сп...дили,

Ольга 2022-07-14 / 13:00:23
Завод "Електродвигун" став в 9о роках власністю одного депутата, чи не так. Якщо депутат поацює на користь народу, то повернути завод державі з огромнезними територіями

злий 2022-07-14 / 07:30:22
А "Модуль М" (колишній "Ужгородприлад"), вкрадений братками Андріївими?

Byby 2022-07-13 / 23:00:47
Носатий конюх шо ти пи$&иш .
Буквально як в минулому році всі гуділи як ти з бородатим "дровосєком" хотіли дерибанити площі механічного .
Шо вже все роздирибанили .
Я думаю тобі ліпше загачитись сволочь .

Ужгородському міському голові 2022-07-13 / 22:27:38
Бодя, а про завод "Модуль" чого мовчиш, язик в сраку засунув? Думаєш так пройде тобі. Чи територію вже з братцем під своє замилити задумали. Не проковтнеш, вдавишся

Конарь 2022-07-13 / 22:01:11
Ви що,площ нема???Накопати в гузицю власників наших всіх заводів,ніхрега не роблять,тварі,старі площі роздавали в аренду і наживаються на людській біді,а на людей їм настати,сволота.На фронт їх ,окопи рити а не ґаті протирати в кріслах,скільки робочих місць дали Ужгородцям???

НОВИНИ: Соціо

16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
» Всі новини