В Ужгороді пройдуть громадські обговорення з перейменування площі Пушкіна та вулиць Ломоносова, Мєндєлєєва та Крилова

Громадські обговорення триватимуть впродовж 2 місяців: з 5 травня до 5 липня

В Ужгороді пройдуть громадські обговорення з перейменування площі Пушкіна та вулиць Ломоносова, Мєндєлєєва та Крилова

В Ужгороді із 5 травня до 5 липня 2022 року –  громадські обговорення з перейменування:

– площі Олександра Пушкіна на площу Малий Ґалаґов,

– вулиці Михайла Ломоносова на вулицю Франтішека Крупки,

– вулиці Дмитра Менделєєва на вулицю Адольфа Лібшера,

– вулиці Івана Крилова на вулицю Іштвана Лаудона.  

Пропозиції подаються до 5 липня у письмовій чи усній формі за адресою: вул. Небесної Сотні, 4, м. Ужгород, управління містобудування та архітектури, номери телефонів: 617103, 616144 або на e-mail: architect@rada-uzhgorod.gov.ua із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає.

Довідково:

Франтішек Крупка (1885-1963) – чеський архітектор. Навчався у Празі, згодом у Відні – в художньо-промисловій школі, в Технічному університеті та в Академії образотворчих мистецтв. Після Першої світової війни Крупка переїхав до Братислави, де отримав роботу в щойно відкритому управлінні охорони пам’яток культури під керівництвом Душана Юрковича. Власну канцелярію Крупка відкрив у 1922 році в Братиславі, коли там почав проєктувати свій перший масштабний об’єкт – управління поліції.

Більшість своїх важливих проєктів реалізував на території Словаччини і Підкарпатської Русі, де творив в класичних, традиційних рисах модернізму. В Ужгороді спроектував Будинок Леґіодружества (вул. Олександра Духновича, 2) та Земський уряд (пл. Народна, 4).

Адольф Лібшер (1887-1965) – чехословацький архітектор, доктор архітектури, урбаніст, інженер, професор, художник. Народився в родині відомого художника Адольфа Лібшера-старшого. Після отримання докторського ступеня у 1923 році переїхав до Брно, де отримав посаду професора архітектури Чеського технічного університету. У 1925–1926 роках був деканом факультету архітектури та наземного будівництва. Розробив близько 15 генпланів чехословацьких міст, в тому числі Опави, Ужгорода, Знойма та Сміхова.

Адольф Лібшер не лише створив містобудівну концепцію і розробив план Малого Ґалаґова, але й збудував кілька урядових і житлових споруд – комплекс багатоквартирних будинків для працівників фінансового управління (вул. Олександра Довженка, 16, 18, 20) та Краєвий суд (пл.Народна,5).

Малий Ґалаґов (назва походить від італійського «da lago» - «від озера», заболочена місцевість) – урядовий квартал, ядро розвитку «нового» («чеського»)  міста, загальний план якого розробив у 1921 році архітектор Адольф Лібшер. Зараз це – ціла частина міста, спроєктована в міжвоєнну добу. Від початку 1920-х років стартували роботи, а сама забудова тривала до 1938 року. Квартал характеризується прямими широкими вулицями, масивними монументальними будівлями, спорудженими в стилі функціоналізму, модерністського класицизму, рондокубізму, ар-деко, традиціоналізму. Центром цього урядового кварталу стала будівля земського уряду (1936). Навколо розміщувалися різноманітні урядові установи (крайовий й окружний суд, військове й поліцейське управління, в’язниця, банк, дитяча лікарня тощо) та житлові квартали. Паралельно з розбудовою Малого Ґалаґова була врегульована набережна р. Ужа та побудований сучасний транспортний міст (1937).

Іштван Лаудон (1862-1924) – ужгородський педагог і натураліст, доктор Ужгородської Королівської католицької гімназії, видатний діяч культури і науки нашого краю. Лаудон заснував унікальний дендропарк – тепер це сквер міської дитячої лікарні. З подорожей він привозив також цінні й рідкісні види рослин, частину яких висаджував у своєму саду. Розміщувався дендросад позаду будинку натураліста й тягнувся вниз по схилу до сучасної дитячої лікарні. Колись у саду росли чудові таксодіуми (Taxodium L.), кілька цінних видів закордонних сосен, вірджинська, гігантська, канадська, китайська ялини, канадські тсуги, кипарисовик Лавсона, віргінські ялівці, китайське мильне дерево та інші екзоти. Тепер там залишилось небагато екзотів: тис ягідний (Taxus baccata L.), кипарис болотний (Taxodium dystichum L.), криптомерія японська (Cryptomeria japonica L.) та ін. Важливо також нагадати, що тут зростає найстаріше дерево в Ужгороді — гінкго (Ginkgo biloba L.).

Крім рослинного світу, Іштван Лаудон цікавився також і тваринами. Він зібрав невелику колекцію рогів різноманітних тварин, яка зараз зберігається в Зоологічному музеї Ужгородського національного університету.

 

06 травня 2022р.

Теги: обговорення, перейменування, вулиці, площа

Коментарі

ІВАН 2022-05-07 / 05:01:32
А што там робить у комісії з перейменування федаківська просвіта, яка сидить у гузиці ратушняка?

Пак Іршава 2022-05-06 / 15:12:29
До "Аналітика".то шо натворив Андріїв і єжи з ним Погорелов,Рата,може колись і відповідять за законом людським,народним,а з мацкальським духом туй в Ужгороді пора кінчати,кому нелюбиться, - чемодан ,вокзал ,расея...і бігом ,поки поїзди ходять.
.

Аналітик 2022-05-06 / 14:24:20
Площу Пушкіна можна перейменувати у площу 500 гривневого мера Андріїва, який у 2015 році, на виборах міського голови, гуртом і вроздріб скуповував "гідних ужгородців", а тепер перейменуваннями хоче відволікти увагу від комунального безладу і срачу.

НОВИНИ: Соціо

11:00
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 2
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
» Всі новини