Закарпатські лялькарі активно включилися у волонтерський рух (ФОТО, ВІДЕО)

Гасло «Коли гримлять гармати — мистецтво не може мовчати!» об’єднало усіх працівників Закарпатського академічного обласного театру ляльок.

Закарпатські лялькарі активно включилися у волонтерський рух (ФОТО, ВІДЕО)

З перших днів війни весь колектив активно долучився до волонтерського руху Ужгорода в організації  розселення,  пошуку житла, забезпечення  харчування вимушено переселених осіб, збору речей найпершої потреби для дітей і дорослих, плетінні захисних сіток, пошиття   державної символіки, балаклав. Дирекцією було введено графік посиленого чергування в театрі, проведено підготовчу роботу на випадок можливого тимчасового розміщення  евакуйованого  населення в будівлі театру. Згідно з Указом Президента України №69 «Про загальну мобілізацію» у зв’язку з введенням воєнного стану, у межах виконання військового-транспортного обов’язку передано на портреби ВСУ театральний автобус — усіма організаційними справами опікувався директор-художній керівник Мирослав Петій.

Але в міру масового прибуття на Закарпаття вимушених переміщених осіб із зон проведення бойових дій у колективі дійшли розуміння, що головне й найважливіше завдання, що стоїть  перед закарпатськими лялькарями на сьогодні — домогтися, аби на обличчях малюків та їхніх матусь знов засяяли усмішки. Тобто — робити те, що саме лялькарі вміють найкраще! Свою діяльність в театрі назвали ЛЯЛЬКОТЕРАПІЄЮ, і це влучне гасло перетворилося на загальне АРТТЕРАПІЯ і  одразу було взято на озброєння всіма культурно-мистецькими закладами області. Відтак у тісній співпраці з колегами з мистецьких закладів та волонтерами почалася щоденна благодійна праця щодо повернення дітей, вимушено переміщених з обпалених війною територій країни до дитинства. Головна режисерка театру, заслужена артистка України Наталія Орєшнікова разом з колегами   налагодили тісні зв'язки з волонтерами, завдячуючи чому оперативно узгоджувались місце та час проведення заходів. Протягом березня майже щоденно у місцях проживання вимушено переміщених осіб та окремо визначених закладах та майданчиках  почала реалізовуватися програма арттерапії, яка увібрала до себе майстер-класи  з виготовлення ляльок,  пізнавально-розважальні програми, руханки, квести, читання казок за допомогою ляльок, і головне — показ вистав, у яких добро завжди перемагає зло, правда бере верх над брехнею. Так, вистави «Бука», «Бонжур, Катруся!» проводилися  на Слов'янській набережній, у бібліотеці ім. Ф. Потушняка; розважально-пізнавальна програма «Ось так шоу!», майстер-класи та ігрові програми в кафе «Смаколіно» на Слов’янській набережній, вистави «Жирафа і Носоріг» та «Підкова на щастя»  по двічі  відбулися на малій сцені Закарпатського муздрамтеатру,   квест  та  вистава «Бонжур, Катруся!» на стадіоні   села Минай, в Музеї архітектури побуту, «Мишка та рожева стрічка» -  в каплиці Ужгородському замку.  Також закарпатські лялькарі підтримали пропозицію голів Полянської та Свалявської об'єднаних територіальних громад й виступили з благодійними виставами перед дітьми тимчасово переміщених осіб у населених пунктах с. Поляна та Неліпино.  Діткам показали виставу «Дід Кузьма та юрба» (Як хоробрий пес кудлатий зміг пташок порятувати), створену у жанрі балаган-мюзиклу.

З другої половини березня з дотриманням усіх заходів безпеки почали проводитись вистави також  і  у приміщенні обласного театру ляльок — актори показували  діткам вистави  «Бонжур, Катруся!»,  «Як Їжак і дітвора рятували Гусеня»,  «Стійкий олов’яний солдатик», «Чок та його вірні друзі», «Котик і Півник»; вистави за мотивами українських народних казок  «Дерево-Диво, або що посієш, то й пожнеш», «Казка про лад».  Ековиставу  «Нова сукня для принцеси» було показано з попереднім розважально-повчальним  вступом на тему збереження природи.

До відзначення Міжнародного дня театру 27 березня  лялькарі провели мистецьку акцію «Діти — дітям», провівши виставу «Справжня піратська історія» за участі вихованців театральної студії БАВКА,  що було надзвичайно тепло прийнято глядацькою аудиторією.  Треба зауважити, що всі заходи проводилися безплатно, весь склад театру ляльок працював самовіддано, з повною віддачею.

Також працівники театру проводили запис  патріотичних відеороликів. Чудовий пластиліновий мультик «НЕПЕРЕМОЖНА УКРАЇНА», від юних патріотів – Наталки та Микити Чепурних та їхньої мами, художниці театру  був розтиражований навіть міжнародною мережею.

Активно долучені творчі працівники Закарпатського академічного обласного театру ляльок  до спільного артпроєкту з Управлінням інформаційної діяльності Закарпатської ОДА, департаментом культури, національностей та релігій Закарпатської ОВА  — запису подкасту «Аудіоказки – дітям», на меті  якого — дати можливість навіть в сховищах вмикати малечі казки українською мовою. Режисер – заслужений артист України Олександр Куцик, ролі озвучують актори театру ляльок та діти-студійці театральної "Бавки". На сьогодні записано вже чотири казки.

Незмінно колектив Закарпатського академічного обласного  театру ляльок бере участь у загальних обласних акціях та подіях під гаслом  «БЛАГОДІЙНИЙ КУЛЬТУРНИЙ МАРАФОН», який спрямований на підтримку незламності духу українців, зокрема  таких, як:  флешмоб  біля обласної філармонії  «Митці Закарпаття  на підтримку прохання Президента України Володимира Зеленського про закриття від авіанальотів і ракетних обстрілів неба над Україною»; мітинг з нагоди відзначення 208-ї річниці від дня народження Т. Шевченка  на площі Народній та в організації проведення акції «Відкритий мікрофон на площі Театральній» до відзначення 208  річниці від дня народження Т. Г. Шевченка «Борітеся — поборете»;   заходи до 83-річчя проголошення Карпатської України, та багатьох інших ініціативах.

На завершення — випадок з практики щоденної роботи лялькарів з дітьми: перед початком благодійної вистави для дітей переміщених осіб була оголошена повітряна тривога й усі спустилися у бомбосховище. Дітки почали нервувати, декотрі плакали, кричали «Мамо, я не хочу повітряної тривоги! Заборони!» Працівник театру ляльок Роман, побачивши таку ситуацію, почав відвертати увагу малят на інше — став складати різні фігурки з клаптика паперу, граючись з дітками. Вистачило п'яти хвилин, щоб дітки почали посміхатися, а відтак вже сміятися. По закінченні повітряної тривоги лялькова вистава відбулася, і малюки з радістю спостерігали за казковими персонажами.

Спостерігаючи за реакцією малят, чиє безтурботне дитинство спаплюжено агресією ворожої держави, за тим, як усмішки з'являються на   їхніх обличчях, як радіють їхні матері, ще раз переконуєшся у важливій місії арттерапії, до якої долучені зараз працівники культури та освіти області, у якій участь закарпатських лялькарів неоціненна.

Адже виростити та виховати з українських діточок  здорових, успішних, розумних, свідомих громадян нашої держави, наше майбутнє — чи не найголовніша мета, раді якої й відбувається беззастережна боротьба нашого народу за незалежність і територіальну цілісність!

P.S.  З 1 квітня в Україні поступово розпочинають роботу заклади культури та мистецтв, зокрема в Закарпатському академічному обласному театрі ляльок почнеться плановий показ вистав згідно з розкладом та рекламі.  Відвідати вистави зможуть всі охочі ужгородці та гості нашого міста.

Виставу “Жирафа І носоріг” показали на Закарпатті для дітей вимушених переселенців

Пластиліновий мультик НЕПЕРЕМОЖНА УКРАЇНА

Для дітей записують аудіоказки

Ніна Малишка

05 квітня 2022р.

Теги: лялькарі, Бавка, вистава, волонтер

НОВИНИ: Соціо

17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
» Всі новини