На Свидовці на Закарпатті рубають праліс

Значну частину пралісових ділянок, які впродовж кількох років чекали офіційних документів про їх високу цінність, - вирубали.

На Свидовці на Закарпатті рубають праліс

Експерти ГО “Дунайсько-Карпатська Програма” обстежили більше 570 га пралісів та квазіпралісів в Ясінянському лісгоспі, зокрема, на території Довжанського, Чорнотисянського та Станиславського лісництв  ДП “Ясінянське ЛМГ” із 664 га, які є у списку спірних ділянок по Ясінянському лісомисливському господарству, що потребували рішення комісії Мінприроди.

У ході польових обстежень експерти встановили, що через рубки у Довжанському лісництві вже втрачено більше 90 га ділянок таких пралісів та квазіпралісів (14% від спірних ділянок).

Йдеться про території, які були визначені групою національних експертів з питань лісового господарства ще у 2017-18 році. У цей час ДП “Ясінянське ЛМГ” заперечувало існування цінних лісів на їх території. Наказом Мінприроди №258 від 17.07.2019 року щодо визначення належності лісових ділянок до пралісів, квазіпралісів та природних лісів була організована виїзна комісія. Однак, комісію Міністерства не допустили на територію лісгоспу: близько 60 осіб, здебільшого мешканців с. Чорна Тиса заблокували дорогу. Формальним приводом стало те, що до складу комісії не було залучено представників місцевої громади. Проте, надалі виконком Чорнотисянської сільської ради так і не надав своїх представників  до складу комісії для Мінприроди, що підтвердило факт незаконного блокування групою осіб роботи комісії з метою підтримки нелегальних рубок на території ДП “Ясінянське ЛМГ”.

Активісти неодноразово писали про загрозу для найцінніших лісів -  пралісів, квазіпралісів та природних лісів, що були визначені експертами як пралісові пам'ятки, але досі не отримали офіційний захисний статус. Іноді документи для затвердження статусу пралісової пам'ятки лежать у владних кабінетах роками, а за цей час цінний ліс, якому сотні років, перетворюють на дрова. Саме це зараз відбувається із пралісами неподалік високогірного масиву Свидовець.

Останні два роки цінні лісові території та громадськість чекали, поки буде скликана чергова офіційна комісія Міндовкілля, яка б мала визначити їх долю та закріпити за ними природоохоронний статус - пралісової пам'ятки природи.

Згідно із Методикою визначення належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів і природних лісів, комісія впродовж місяця повинна була надати остаточний висновок щодо цінності цих лісових ділянок. Втім, цінний ліс так цього і не дочекався: через рубки (як суцільні, так і вибіркові, а також самовільні)  близько 90 гектарів, які мали б бути збережені для наступних поколінь, були знищені.

“Згідно Методики визначення належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів і природних лісів, до завершення розгляду спірного питання про належність ділянок до пралісів призупиняється здійснення заходів, що можуть вплинути на результати роботи комісії та підготовку повторного Висновку. На ці ділянки не повинні були видавати лісорубні квитки та інші дозвільні документи на проведення будь-яких лісогосподарських заходів. Це означає, що мали місце  порушення чинної нормативно правової бази і зі сторони лісогосподарського підприємства, і зі сторони Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарств. Ці дії мають ознаки правопорушення згідно зі статтею 64 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду), ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем). У цьому випадку до відповідальності необхідно притягати як працівників держлісгоспу, так і працівників обласного управління лісового та мисливського господарства, а також з’ясувати, чому бездіяльним було Міністерство захисту довкілля” -  каже юрист, заступник директора ГО “Дунайсько-Карпатська Програма” Анатолій Павелко.

Лист та звіт про обстеження ГО “Дунайсько-Карпатська Програма”  направила у Міндовкілля. Сьогодні критично важливо припинити рубки та відновити діяльність комісії.

Додамо, що в Карпатському регіоні, найбільше в Івано-Франківській та Закарпатській області, через значну протидію лісового господарства отримали офіційний природоохоронний статус “пралісової пам'ятки природи” приблизно лише четверта частина від встановлених експертами пралісових територій. Решта (а це десятки тисяч гектарів пралісів та старовікових лісів) знаходяться під загрозою вирубки. 

Наталія Федорова, комунікаційниця ГО "Дунайсько-Карпатська Програма"

21 лютого 2022р.

Теги: праліс, Свидовець, рубки

Коментарі

отг 2022-02-21 / 12:24:56
жаднисть до грошей всих рубщикив напередову на донбас.

НОВИНИ: Соціо

16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
» Всі новини