У Закарпатській облраді "визріла" нова коаліція, а кандидат в заступники голови ОДА є "сфальшованим" громадянином Угорщини

У Закарпатській обласній раді буде нова владна коаліція. Про це протягом останнього часу стабільно повідомляють джерела Закарпаття онлайн в надрах обласної влади – як в облраді, так і ОДА.

У Закарпатській облраді "визріла" нова коаліція, а кандидат в заступники голови ОДА є "сфальшованим" громадянином Угорщини

Власне, йдеться про те, що майбутнє переформатування стосується цих обох гілок влади – представницької та виконавчої.

Щодо другої, то, за інформацією Закарпаття онлайн, попередньо, погодження в Офісі Президента пройшли кандидати, політична приналежність яких чітко окреслює склад нової коаліції. Відповідно, з різних куточків владних кулуарів наразі звучать ті самі прізвища – Едгар Токар («Слуга народу»), Василь Іванчо («За майбутнє»), Георгій Горват («Батьківщина») та Юдіта Петеі («КМКС» Партія угорців України). Усі вони – депутати облради і інформацію про них можна знайти на її офіційному сайті. Ближчим часом вказані кандидати мали би пройти співбесіду в Кабінеті міністрів.

При цьому варто пам’ятати, що, за так само попередньою інформацією, свою нинішню посаду в керівництві ОДА мав би зберегти перший заступник Мирослав Білецький, що представляє у владі «Рідне Закарпаття». Крім того, наразі не хитається крісло і під Олександром Пацканом.

Тобто, як видно, з політичних сил, представлених у нинішньому складі Закарпатської облради, за владним бортом, відповідно до нового сценарію, можуть опинитися тільки «Команда Андрія Балоги» та її сателіт «Опозиційний блок – За життя».

Більше того, вже ближчим часом удару буде завдано і по існуючих позиціях команди Балоги в обласній раді – буквально щойно представники трьох фракцій облради зареєстрували звернення до голови облради з вимогою скликання позачергової сесії Закарпатської облради з єдиним пунктом порядку денного – відкликання повноважень чинної заступниці голови облради Андріани Сушко (при, наразі, збереженні її депутатських повноважень). А.Сушко, як відомо, формально потрапила в обласні депутати  від партії «За майбутнє», однак «працювала» в інтересах «Команди Андрія Балоги», завдяки якій була буквально протиснута на вказану посаду.

У заявлений термін сесія, вочевидь, не відбудеться – вже тепер йдеться про заплановане на цей час закордонне відрядження чинного голови облради Володимира Чубірка. Але зняття А.Сушко, вочевидь, – це всього лише питання часу.

Що цікаво, вчора В.Чубірко вийшов у фейсбучний  ефір і з дивної публічної «самоізоляції» повідомив, що він і його заступники – хворі на коронавірус. Ця локальна «пандемія» в керівництві Закарпатської облради виглядає дивно саме в контексті назрілих рухів щодо переформатування більшості в облраді –  за попередньою інформацією, владна «табуретка» буде вибита і з-під В.Чубірка, який, доклавши неймовірних зусиль до створення нинішнього формату коаліції саме заради «вистражданої» ним посади голови, незабаром знову може опинитися у підвішеному стані.

Саме в контексті запланованого переформатування закарпатської влади варто розцінювати і політичний інформаційний вкид, що його вчора першим зробило близьке до політичного клану Балог видання «Мукачево.нет» (при цьому майже в той самий час, хоча і з деякою затримкою в часі, його було запропоновано до озвучення і ряду інших інформаційних ресурсів, зокрема і редакції «Закарпаття онлайн»). Йдеться про те, що на сайті поліції Угорщини розміщено інформацію про розшук громадянина Угорщини, мешканця Косівської Поляни Івана Кабаля (KABALY IVÁN). Його підозрюють у підробці документів, зокрема незаконному набутті громадянства Угорщини під іншим прізвищем. При цьому, вказану інформацію ілюструє фото вже згаданого претендента на посаду заступника голови ОДА Василя Іванча.

У тому, що свого часу В.Іванчо отримав угорський паспорт саме шляхом фальшування даних, сумніватися не доводиться – такі помилки на офіційному сайті правоохоронців Угорщини виключені. Тим більше, що у своїй фейсбучній реакції на появу цієї інформації В.Іванчо, по суті, нічого не заперечив. Суттєвим є інше: виявляється, у розшук Кабаля-Іванча Кішвардський районний суд подав ще у 2017 році. Однак  інформація про це була оприлюднена тільки тепер – в контексті висунення В.Іванча кандидатом на посаду заступника голови ОДА. Бо, як відомо, чинним законодавством особам з подвійним громадянством займати посади в органах державної влади заборонено.

Ну і як помста за А.Сушко це теж проходить.

На те, що "Мукачево.нет" не "помилилося", вказує і цікава "погроза" вкінці публікації про В.Іванча: "Наші джерела зазначають, що це не єдиний випадок і незабаром з'являться факти наявності угорського громадянства серед депутатів Батьківщини та Слуг народу на Закарпатті".

Утім, не менш цікавим є й інше: майже вслід за сайтом Балог інформацію про сфальсифіковане В.Іванчом громадянство Угорщини озвучив у своєму Телеграм-каналі також очільник фракції «Рідне Закарпаття» в Ужгородській міськраді Віталій Глагола. А до редакції Закарпаття онлайн ця інформація просочилася теж через «ріднозакарпатські» канали.

Тому у цьому випадку варто добре подумати, чи йдеться про випадковість, чи, може, про якісь неафішовані узгодженні дії команд Балог і «Рідного Закарпаття» за спинами  авторів нового формату закарпатської влади.

Тим більше, що цю співпрацю вже відшліфовано в процесі створення існуючої коаліції в облраді.

Ну і відомо ж, що закарпатська політика вміє дивувати.

21 січня 2022р.

Теги: коаліція, влада

Коментарі

777 2022-01-22 / 14:56:35
Редакція тут невинна, це в облраді не орієнтуються в просторі і не знають який зараз рік:)

777 2022-01-21 / 20:05:51


Вибачте, сесію скличуть 29 лютого якого року? Бо в цьому році лютий має 28 днів:)

Тимчасово зняли дату до уточнення на початку наступного тижня. На жаль, редакція в цьому випадку не має на руках самого документа, а вимушена керуватися інформацією з джерел в облраді. Звідси певні неточності, які, втім, на суть того, про що йдеться, не впливають.

Дякуємо за уточнення. Адмін


карпатором 2022-01-21 / 15:09:16
Яким тупим треба бити аби тебе, якого каждий пес знає, записатися пуд чужим іменьом.

Адмін 2022-01-21 / 14:53:00


Уважному

Час  проведення сесії буде уточнено. Хоча на ситуаці загалом він не впливає.

1. Ніхто й не писав, що Чубірко перебуватиме в самоізоляції саме з цієї причини. Йдеться про рухи в контексті формування нової коаліції загалом, а не виключно позачергової сесії по зняттю А.Сушко

2. виправили механічну помилку з "ОДА" на "облради". Дякуємо

3. уникайте образ на адресу адміна, бо такі коментарі, відповідно до правил коментування, будуть видалятися без попередження і пояснень.


Уважний 2022-01-21 / 11:20:47
У мене питання до безіменного автора та адміна:
позачергову сесію хочуть скликати 27 ЛЮТОГО, як у тексті, чи 27 СІЧНЯ? Бо:
1.Навряд чи В.Чубірко буде на самоізоляції 5 тижнів...
2. Що означає "представники трьох фракцій облради зареєстрували звернення до голови ОДА з вимогою скликання 27 лютого позачергової сесії Закарпатської облради"? Відколи голова ОДА скликає сесію? Щось ви перебрехали...

Щур 2022-01-21 / 11:00:18
Міжгір'я візьміт мене кисиром Балиг та мого олуха Юріка завгоспом.

Ніка 2022-01-21 / 10:44:25
У продюсера Суспільного є угорський паспорт скоріш за все, сфальшований, у крайньому разі вся його рідня має сфальшовані паспорти

Вася 2022-01-21 / 10:43:54
Людей уже тошнить від цього всього!!!нехай думають кого обиратимуть іншим разом!!!

Кості 2022-01-21 / 09:55:07
Вонии з коритом

Костя 2022-01-21 / 09:34:14
Щось ви зовсім проігнорували Європейську Солідарність )
Вони з ким?

народ 2022-01-21 / 09:21:53
так у всех депутатов есть гражданство второе и все об этом знают и молчат абсурд

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини