Закарпатська ДПА: Ціни в регіоні — під щодениим моніторингом

З метою стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку країни, забезпечення населення соціально значущими продовольчими товарами за доступними цінами 3 квітня 2008 року у Києві відбулося підписання Меморандуму порозуміння між Кабінетом Міністрів України, виробниками продовольчих товарів та суб’єктами системи мережевої роздрібної торгівлі. Аналогічний Меморандум, але вже у Закарпатській області, між облдержадміністрацією, виробниками продовольчих товарів та суб’єктами системи мережевої роздрібної торгівлі, було підписано 8 квітня 2008 року в Ужгороді.

До переліку соціально значущих товарів продовольчої групи вітчизняного виробництва входить борошно, хліб та хлібобулочні вироби, макаронні вироби, крупи, рис, яловичина, свинина, м’ясо птиці (курятина), ковбаса варена, молоко та кисломолочна продукція, масло вершкове, яйця курячі, цукор, олія соняшникова та овочі.
За цим Меморандумом виробники, зокрема, зобов’язалися не допускати необґрунтованого зростання оптових цін на соціально значущі продтовари, суб’єкти мережевої роздрібної торгівлі – встановлювати на ці товари надбавку не більше 10% від оптових цін виробника, який поставляє товари. Влада, у свою чергу, пообіцяла створювати рівні умови доступу виробників до державної фінансової підтримки, залучати і виробників, і суб’єктів торгівлі до підготовки рішень щодо регулювання ринків продовольства та торговельних відносин шляхом проведення нарад, «круглих» столів, консультацій тощо.
Державна податкова адміністрація України на виконання Меморандуму зобов’язала регіональні ДПА провести наради з представниками виробників продовольчих товарів та суб’єктами господарювання мережевої роздрібної торгівлі з питань дотримання ними домовленостей Меморандуму. ДПА у Закарпатській області провела таку зустріч 7 травня.
Виконувач обов’язків голови облДПА Василь Іванчо звернувся до керівників найбільших підприємств краю та представників супермаркетів з проханням поставитися з розумінням до роботи податківців, яка зараз зводитиметься більше до контролю за дотриманням цін. Питання це суто економічне і дуже непросте, наголосив В.Іванчо. Тому податківці поставили собі за мету разом з присутніми на нараді представниками бізнесу проаналізувати причини зростання цін, спільно розробити заходи щодо цінової ситуації на споживчому ринку.
Всі присутні на зустрічі виробники та представники супермаркетів підкреслили, що домовленостей Меморандуму щодо надбавки не більше 10% дотримуються, з цим проблем немає ніяких. Однак разом з тим представники торгівлі наголосили, що кінцева вартість товару залежить від постачальника. Часто буває так, що посередник не хоче показувати ціну виробника і ставить свої умови: хочеш – придбавай товар, не хочеш – то ні. А оскільки понад 90% продукції у краї привізної, то торгівці мусять погоджуватися на такі умови. Тобто надбавка не вище 10% іде вже на ціну посередника, цим і пояснюється, що ціни так чи інакше зростають.
Ще один чинник, який впливає на собівартість товару, зазначали виробники, це постійне зростання цін на газ, електроенергію, паливо. Зростають ціни і на саму сировину, до прикладу, тільки за останній місяць на 10%. Додайте сюди ще й банківські кредити під надзвичайно високі відсотки та ряд інших об’єктивних чинників (зростання з 1 квітня мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму тощо), от вам і наслідок - зростання ціни товару. На думку бізнесменів, не можна відкидати і ще одного: світової тенденції зростання цін. Так виходить, що суттєво вплинути на зростання цін – нереально. Адже ринкова економіка сама регулює всі ці процеси. Чим більше втручання у цей процес, тим більше проблем. Тому підприємці зазначили, що зараз головне – не шукати винних, а допомагати людям працювати. Ніхто з виробників соціально значущої продукції сьогодні не отримує надприбутків, багато хто працює так, що головним завданням є втриматися на плаву.
Представники ДПА наприкінці зустрічі зазначили, що зауваження та пропозиції підприємців будуть опрацьовані та взяті до уваги. Стосовно державного регулювання цін (на що найбільше нарікають підприємці), то світова практика підтверджує, що державне регулювання цін у тій чи іншій мірі існує в усіх країнах. Лише форма такого державного впливу на процеси ціноутворення залежить від стану економічного розвитку країни. Однак оскільки зараз найважливішим завданням є не допустити стрімкого зростання цін на соціально значущі товари, то підприємці і податківці домовилися співпрацювати у цьому напрямку, зокрема, у проведенні моніторингу цін.

Сайт ДПА в Закарпатській області
12 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:00
/ 2
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 22
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 13
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
» Всі новини