Генконсульство Угорщини політично "протискає" через владу Ужгорода встановлення в місті Другета на коні

Виходець з Італії є суб'єктом історії Угорщини, не має жодного прямого стосунку до Закарпаття, ніколи тут не був і не залишив по собі прямих нащадків

Генконсульство Угорщини політично "протискає" через владу Ужгорода встановлення в місті Другета на коні

Ідею встановлення в Ужгороді пам’ятника Філіпу І Другету було озвучено щойно 3 листопада на зустрічі керівництва Ужгородської міської ради з Генеральним консулом Угорщини в Ужгороді Йожефом Бачкаї та керівником благодійного "Фонду підтримки угорськомовної освіти Закарпаття" Олександром Шпеником. І практично негайно, в обхід громадськості та фахівців, влада Ужгорода оголосила громадське обговорення щодо місця розташування цього пам’ятника.

Як свідчать історичні дані, Філіп І Другет є суб'єктом угорської історії, передусім військової, однак не є навіть угорцем за походженням, а тим більше - не має прямого стосунку до Закарпаття і ніколи тут не був. Більше того, не залишив по собі прямих нащадків. Певним чином, як феодали-завойовники, стосунок до історії Ужгорода і Закарпаття мали хіба що нащадки родичів Філіпа І Другета.

Попри те, автор проєкту, архітектор Ігор Бровді, який працює на замовлення "Фонду підтримки угорськомовної освіти Закарпаття", пропонує уявити приїзд першого Другета до міста. «Я хотів зобразити Філіпа Другета у той момент, коли він заїхав до міста і побачив перед собою Замкову гору зі спаленим дерев’яним замком. Кінь його наче вдихає аромат нової Батьківщини. Філіп же розуміє, що перед ним відкривається його перспектива і сфера його діяльності, мовляв, це – мої землі і треба їх облаштовувати. У моєму ескізі Філіп зображений в обладунках, адже він був воїном і в далеку дорогу точно їхав в озброєнні. Під час роботи виникли питання стосовно форми шолома, але насправді якоїсь уніфікованої форми шолома у ті часи не було, кожен можновладець замовляв собі унікальне озброєння», – розповів Ігор Бровді в коментарі журналістці Тетяні Літераті.

"Поки триває громадське обговорення,  департамент культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА має надати висновок про доцільність встановлення в Ужгороді такого пам’ятника. Далі ж, імовірно, буде розроблено детальний проєкт із благоустроєм обраної локації. Очікується, що втілювати цей проєкт будуть спільними зусиллями міста, угорського уряду та окремих меценатів за координації "Фонду підтримки угорськомовної освіти Закарпаття". Фонд уже веде перемовини зі скульпторами, котрі могли би стати авторами першого кінного пам’ятника Ужгорода", - йдеться в публікації Т.Літераті з цього приводу.

Інтереси Угорської держави в цій ситуації очевидні - в такий звичний для неї спосіб, за допомогою ще одного політичного символа вона намагається "застовбити" угорський статус українського Закарпаття і обласного центру зокрема. Тобто, цілком очевидно, йдеться про абсолютно політичний, до того ж -  виразно контраверсійний саме з політичного кута зору проєкт. Не дивно, отже, що він вже викликав збурення в середовищі організацій, що представляють інтереси української більшості регіону.

Своє ставлення до цієї угорської ініціативи щойно висловила і Президія Громадської ради при Закарпатській обласній державній адміністрації. Вона "прийшла до спільної думки про те, що питання про можливе встановлення чи невстановлення пам’ятника Філіпу І Другеті у м. Ужгород потребує широкого та фахового обговорення з урахуванням правдивої української історії та захисту національних інтересів України, без надмірної поспішності".

В Ужгороді вже є вулиця, названа на честь родини Другетів. Також в обласному центрі Закарпаття встановлено присвячену їй мініскульптурку авторства колишнього ужгородця, а нині - мешканця Будапешта і громадянина Угорщини Михайла Колодка.

Раніше одіозний ужгородський депутат Волошин готував провокацію з угорською імперською короною на "Короні", хоча паспорт опорядження фасаду пам'ятки "Корона" не передбачає встановлення на споруді символу Угорської імперії.

А генконсульство Угорщини самовільно встановило в Ужгороді провокативний імперський пам'ятник.

Тим часом, днями влада Ужгорода вже збурила громадськість роздачею "під гаражі" землі, в якій поховані німецькі солдати часів Другої світової війни.

Печатка Філіпа І Другета

Ескіз пам'ятника Філіпу І Другету авторства архітектора Ігоря Бровді. З публікації Тетяни Літераті

08 грудня 2021р.

Теги: Другет, статуя, Угорщина

Коментарі

МѢСТНЫЙ 2021-12-10 / 13:49:43
то вiн приїхав подивиться, де там за перевалом Земля хантiв та манciв

До няня 2021-12-10 / 02:37:21
А типирьки буде ге.Не(а)логічний
Не плутати з гінекологічний

njksr 2021-12-09 / 20:26:08
уже в берегівському дурдомі є памятник турєцкоподданному дегенерату ракоцію? а чого доброго се чудо принесло Закарпаттю? крім війни , голоду, злиднів і зради???

злий 2021-12-09 / 14:54:03
Мадярам треба саме військовий символ. Щоби в такий спосіб продемонструвати свої завуальовані претензії на Закарпаття, промаркувати "свою" територію, дати сигнал "своїм"

няньо 2021-12-09 / 13:27:32
рис. 3. ГенеОлогічний - це що за грамотність ? До сьогодні було генеАлогічний

Компроміс 2021-12-09 / 10:37:23
Якщо Другетів і вшановувати, то хіба в Ужгородському замку, яким вони володіли кілька століть і де знаходиться їхня родова усипальня. І то ще слід добре поміркувати кого саме з них? На це мають відповісти історики. Але явно не першого Другета, який для Закарпаття взагалі нічого не зробив. Та й кінний памятник для замку не годиться. Тут має бути щось камерне. Тим паче, що є достатньо території в замковому парку і для туристів була би нова фотозона та якесь логічне обгрунтування. Можливо, погруддя Другету, який переніс езуїтський колегіум з Гуменного в Ужгород, з чого почалася середня освіта в місті. Тепер це частина нинішньої єпископської резиденції -- історичної родзинки Ужгорода. Або це має бути якийсь символічний знак цілої династії, на гербі якої було сім дроздів. І поставити його в замку біля руїн церкви, де вони всі поховані.

форестер 2021-12-09 / 05:57:04
Якщо і встановлювати перший в Ужгороді кінний пам'ятник, то князю Корятовичу у сквері на площі його імені.
На відміну від Пилипа Другетового, князь Корятович дійсно залишив помітний слід в історії Закарпаття. До того ж, в певному сенсі є символом української єдності.
Мукачево спромоглося поставити пам'ятник Корятовичу, а Ужгород, "столиця", - ні

Вуву 2021-12-09 / 01:00:43
Носатий конюх вирішив і бабло в кишеню натягнути і себе увіковічнити на тому коню.
Бо хто там знає як той Другет виглядав , портретів/у нема .
А так придєлають тому другету фийс конюха і вуаля память на віки тай іще в центрі міста .
Конюх нагліє безкарно .
Народ мовчить.
А хуни лем то і роблять шо провокують народ на догоду дєду пУ .
Цікаво а що про це думають в самі ОПі наркоклоуна .

До Федора 2021-12-08 / 21:14:36
Будар є коло моста і не треба більше нич, лем го відреставрувати. Но наші дураки то не зроблять.памятник коло моста ни в якому разі: ніхто не буде ходити тим мостом, вать здрулять пам'ятник.

Другет 2021-12-08 / 21:11:53
Кунь буде дякувучи іванку волошину. Вун спонсор… ай і мадярску корону на ресторації Коруни вун покладе! Патріот!

Конарь 2021-12-08 / 21:03:32
Якщо вже пішло так, то нам треба подякувати і є за що чехослвакам.Всю красу Ужгорода було побудовано при Чехах.А мадяри що зробили для Ужгорода і Закарпаття????Якщо шанувати когось то Масарика,і Петефі перейменувати в площу Масарика,який заслуговує на подяку.А Петефі що,переночував одну ніч ,може,і трахнув якусь циганку,і на тобі,герой з шабльв.Чумно якось получається...

lemak 2021-12-08 / 19:25:50
Тоды вже i Шуфричу з Медведуком незабудьте.

Нік 2021-12-08 / 19:05:11
Слава Ігорю Бровді! Вчіть історію.

В. Піпаш 2021-12-08 / 18:45:57
Сподобався коментар, який мабуть найкраще зарактеризує ситуацію: цілковиту продажність влади на користь закордонних іридентських,атидержавних структур: "ОХРИНІЛИ"! Ну,ну, хай спробують ... Побачимо, як після того буде їм ...
П.С. Ну, нич не хочуть вчитися (про почуття патріотизму, захисту національних інтересів - просто мовчу)

Пак Іршава 2021-12-08 / 18:12:19
Всі правильно висловлюються.Яещо так то вже давайте і Адольфу Гітлеру пам'ятник забабахаємо,і Муссуліні,іСталінові,давайте..Вже цілком охреніла ота зелена влада.А що зробили мадярони доброго за стільки років панування на Закарпатті.Гнобили наших дідів і батьків.

Єва 2021-12-08 / 15:43:39
Хто свого цурається , той не гідний називатись закарпатцем , хіба у нас мало видатних людей ? Не розумію владу , невже гроші затуманили мозок (якщо там щось є) ? Чому з громадою не порадились ? Нас , що мають за бидло ?

нік... 2021-12-08 / 14:11:29
НІЧОГО ТУТ Робити памятнику якогось Другета!МИ-НЕ УГОРЩИНА!І Я АБСОЛЮТНО ЗГОДЕ З УСІМА ТУТ-А ОСОБО "верховина 08:24год" І Ще "Доманинці 13:41"-Най Вирішує МІСЦЕВА ГРОМАДА і КОРІННЕ НаселеннЯ!

сорри 2021-12-08 / 14:06:42
Мало вам провокативного пам'ятника на Верецькому перевалі, що, як магнітом, притягує як українських радикалів, так і, стократ більше, московських диверсантів, прокликаних, на радість Кремлю, збурити українсько-російські стосунки?
Мало підривів угорських офісів, треба ще вибухівку в центрі міста, під пузом бронзового коня особи, нога якої ніколи не ступала на нашу землю і не зробила для неї навіть на ніготь мізинця нічого доброго?

З Будапешта це затіяли тамтешні владні провокатори, а тут реалізовують ласі до грошей колаборанти і бездумна конюхівська влада.

Україна, її національні інтереси тут де?

Ау, СБУ! Закінчуйте кришувати наркотики, проституцію і контрабанду. Приступайте до виконання своїх прямих посадових обов'язків

Доманинці 2021-12-08 / 13:41:19
Провокація з памятником такаж низькопробна як і мова коментарів. Не паплюжте ні нашу русинську мову, ні історію, ні з Києва, ні з Будапешту, ні сирохманчата з Ужгороду. Чекати від Бровдія, щось інше ніж мадяронства і фальсифікації історії - наївно, це в пана сімейна традиція.

Незгідний 2021-12-08 / 13:33:01
У влади міста Ужгород зовсім мозок витік або повністю продався мадярам. Не можна ставити пам'ятник чужинцю завойовнику. Мадяри знищили Ужгородський замок і захопили територію східно-дунайської рівнини. Їх батьківщина російський Урал або десь там з білими ведмедями.
Може десь в центрі поставити пам'ятник Путіну аба Гітлеру?

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини