До Дня захисту дітей колектив Великоберезнянської школи-інтернату просить керівника закарпатських "Слуг народу" зберегти заклад (ВІДЕО)

Йдеться про обласну санаторну школу-інтернат у Великому Березному, яку трудовий колектив та селищні депутати просять не закривати, а зберегти, реорганізувавши її в спортивний ліцей на балансі обласної ради.

До Дня захисту дітей колектив Великоберезнянської школи-інтернату просить керівника закарпатських "Слуг народу" зберегти заклад (ВІДЕО)

Про це повідомив Закарпаття онлайн громадський правозахисник Віталій Грегор, який водночас за дорученням від 1 березня є представником даного спеціалізованого навчального закладу.

Відповідне відео-звернення до керівника Закарпатської обласної організації партії «Слуга Народу», народного депутата Миколи Тищенка опубліковано  на Фейсбук-сторінці Великоберезнянської санаторної школи-інтернату:

"Шановний Миколо Тищенку!

Звертаємося  до Вас, як до Народного депутата України та керівника Закарпатського осередку партії "Слуга Народу".

Ми, колектив Великоберезнянської загальноосвітньої санаторної школи-інтернат І-ІІІ ст., яка існує на Закарпатті вже понад  55 років та виховала не одну сотню гідних людей.

Наш спеціалізований навчальний заклад хоче закрити обласна влада, не зважаючи на Закон України щодо захисту дітей з особливими освітніми потребами.

25  лютого 2021 р. Закарпатська обласна рада прийняла рішення  ліквідувати наш заклад, тобто закрити повністю. 20 травня депутати не підтримали проект  рішення  про відміну ліквідації на підставі  нових змін в законі про освіту.

Сьогодні в Міжнародний день захисту дітей просимо Вас зберегти право на освіту для наших вихованців та всіх закарпатських діток,  зокрема тих, які мають легеневі та серцеві захворювання.

Ми просимо Вас, Миколо Миколайовичу,  ініціювати скликання позачергової сесії Закарпатської обласної ради з одним питанням – зберегти заклад.  А саме: зупинити ліквідацію та доручити Департаменту освіти облдержадміністрації протягом року підготувати реорганізацію в інший тип навчального закладу на балансі області, передбачений діючим законодавством.

Надіємось на Ваше розуміння та підтримку!"

Як повідомляло Закарпаття онлайн, 25 лютого 2021 року на другій  сесії VІІІ скликання Закарпатської обласної ради було прийнято рішенння №161 про ліквідацію юридичної особи «Великоберезнянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів  Закарпатської обласної ради». Тогоріч, при попередній владі, даний проєкт, після протестів колективу та громадськості, неодноразово знімався з розгляду.

22 березня 2021 року на сесії Великоберезнянської селищної ради було прийнято рішення №116 «Про зверення Великоберезнянської селищної ради Ужгородського району Закарпатської області щодо внесення змін у рішення №161 від 25.02.2021 року Закарпатської обласної ради», мотивуючи, зокрема, відсутністю коштів в місцевому бюджеті на утримання даного закладу. Це в свою чергу ставить під загрозу збереження робочих місць та цілісності майнового комплексу. Таким чином селищні депутати звернулись до керівництва обласної ради та облдержадміністрації щодо збереження навчального закладу на балансі області, замінивши ліквідацію закладу на реорганізацію в обласний спортивний ліцей. 

13 квітня 2021 року Верховна Рада України прийняла Закон України №1385-IX «Про внесення змін до Закону України "Про повну загальну середню  освіту" щодо розширення можливостей для трансформації освітньої  мережі та захисту прав учасників освітнього процесу», який був підписаний Президентом України 29 квітня. Даним Законом трансформацію санаторних шкіл продовжено на один рік – до липня 2022 року, а сама реорганізація або закриття санаторної чи спеціальної школи допускається лише після погодження з Міністерством освіти і науки України.

Варіант трансформації (реорганізації) школи-інтернат у Великому Березному в обласний спортивний ліцей підтримала й заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова, яка перебувала з робочим візитом на Закарпатті 26 лютого.

Йдеться про обласну санаторну школу-інтернат у Великому Березному, яка наразі є унікальна і єдина на Закарпатті для дітей із бронхолегеневими та серцево-судинними захворюваннями, побудована ще в 60-х роках та розрахована на майже 300 учнів, де працює 105 педагогічних, медичних та технічних працівників. На території загальною площею 5,5 га знаходиться адміністративні, навчальні та спальні корпуси, медичний пункт, сад, котельня, душові (окремо для хлопців і дівчат), прачечна, кабінет перукарні, комп'ютерні класи, чудова сучасна кухня та їдальня, кімната аромотерапії, бібліотека, кабінет  швеї, майстерня по ремонту взуття, спортивний зал, приміщення та площадка з тренажерами, два футбольні поля (велике і мале).

20 травня депутати Закарпатської облради провалили голосування щодо відміни закриття Великоберезнянської школи-інтернату. Підтримали відповідний проєкт рішенння всього 20 із 56 зареєстрованих депутатів.

01 червня 2021р.

Теги: звернення, школа, інтернат, Тищенко

Коментарі

Віталій Грегор 2021-06-01 / 20:49:37
Іване, ні, не думаву. Рішення про ліквідацію прийняла обласна влада ще за місяць до призначення Тишенка на посаду керівника закарпатських Слуг. Читайте уважно хронологію, в тексті статті все є, додатково по посиланням пройдіться.

Іван 2021-06-01 / 15:43:15
Можливо Тищенко й став ініціатором закриття цієї школи, щоб у подальшому її ПРИХВАТИЗУВАТИ! Треба писати звернення до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів!

НОВИНИ: Соціо

16:26
/ 1
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
» Всі новини