Складну операцію на головному мозку з пацієнтом при свідомості вдруге провели в центрі нейрохірургії та неврології в Ужгороді (ФОТО, ВІДЕО)

Під час видалення пухлини головного мозку пацієнт перебуває при свідомості. Він чудово розуміє, що з ним відбувається, і допомагає лікарям: відповідає на питання афізіолога, ворушить руками і ногами, щоб перевірити, чи не впливає втручання лікаря на мову та здатність володіти тілом.

Складну операцію на головному мозку з пацієнтом при свідомості вдруге провели в центрі нейрохірургії та неврології в Ужгороді (ФОТО, ВІДЕО)

Довідка:   Операція з пробудженням – це нейрохірургічне втручання, під час якого здійснюють доступ до головного мозку і виводять пацієнта з наркозу. У стані повної свідомості, при комплексному знеболенні пацієнт виконує лінгвістичні завдання під контролем нейрофізіолога та афазіолога. Подібні втручання використовують при хірургії у ділянках мозку, що пов’язані з розумінням та продукуванням мови для уникнення *афазії у післяопераційному періоді. 

*Афазія – патологія мови, що призводить до труднощів говоріння, розуміння, читання і письма. 

Володимир СМОЛАНКА – професор, президент Асоціації нейрохірургів України:

«Пацієнт - молода людина 32 років.  У нього - доброякісна пухлина головного мозку (Low-grade гліома), яка росте повільно і немає чітких контурів. Пухлина розташована в зоні, яка відповідає за мову та її розуміння, близько прилягає до волокон які відповідають за рухливість у протилежних кінцівках. В даному випадку - правій руці та нозі. Саме тому це вимагає операційного втручання з пробудженням. Ця втручання вимагає мультидисціплінарної участі нейрохірурга, нейрофізіолога, афазіолога та анестезіолога.  При цьому кожен член операційної команди виконує свої функції:

нейрохірург -стимулює кору мозку та проводить хірургічне втручання- видалення пухлини;

нейрофізіолог - слідкує за виходом з медикаментозного сну, налаштовує силу стимуляції;

афазіолог – слідкує за правильністю виконання лінгвістичних завдань;

анестезіолог - виводить пацієнта з медикаментозного сну та контролює його загальний стан.

Часто такі пухлини є у молодих людей. Мета операцій - запобігти порушенням мови. Однак внаслідок видалення пухлини може виникнути афазія – складнощі з мовленням. Також може не розуміти що ій говорять. Тестування мови під час операції дозволяє цьому запобігти.  

Оксана Лялька – афазіолог, голова правління Українського товариства мови і мовлення:

«Перед операцією спілкуємось з лікарем-нейрохірургом, дивимось в яких зонах є це ураження і взагалі чи є  в людини покази для такої операції. Визначаємо комплекс завдань за якими тестуватимуть людину: це когнітивні та лінгвістичні завдання. Тестуючи пацієнта я бачу які теми  складно даються. Тому  підбираємо ті завдання, які зрозумілі та прості, і  їх можна виконати протягом 4 секунд. На операції ці питання є своєрідним навігатором для нейрохірурга. Нейрохірург проводить стимуляцію певної зони мозку і якщо під час цього пацієнт робить помилку у тестах – це сигнал, що хірургічні маніпуляції саме в цій зоні можуть призвести до порушення мови. Тому потрібно шукати інші шляхи, які  будуть  функціонально безпечними для хірургії.

Анестезіолог «веде» пацієнта протягом всієї операції. Його завдання - спочатку занурити в сон, потім розбудити, а потім знову «приспати»

Марина БОНЬ анестезіолог:

«Головне – це співпраця та довіра між анестезіологом та пацієнтом. Унікальність такої анестезії (awake surgery ) в комплексному застосуванні всіх видів наркозу.  Це внушньовенний наркоз і внутрішньовенна седація в поєднанні з регіонарною блокадою нервів. Така багатокомпонентність – запорука того, що пацієнт почуватиме себе комфортно під час оперативного втручання. Пацієнт може на тільки говорити, але й рухати  кінцівками, а за потреби навіть писати».

Володимир СМОЛАНКА – професор, президент Асоціації нейрохірургів України:

«Після того як пацієнт вводиться в наркоз - налаштовується інтроопераційний інструментарій.  Для того щоб проводити нейрофізіологічне дослідження нейрофізіолог встановлює спеціальні голки-датчики і проводиться хірургічне втручання: невеличка трепанація черепа та вихід на зону,  де знаходиться сама пухлина. Ось тут і починається найскладніше: нейрохірург працює  в тісній співпраці з нейрофізіологом, який робить інтраопераційний моніторинг функцій кінцівок. А після пробудження пацієнта  підключаються афазіолог .  Далі – операція (видалення пухлини)  повністю проходить з пацієнтом який у свідомості. Спілкується з ним – афазіолог , який підготоував низку тестів. В залежності від того яка ділянка вражена, розроблені різні тестові питання. Певні ділянки мозку відповідають за різні функції мови. Втручання всередині мозкової тканини є безболісним.  Безпосередньо під час оперативного втручання афазіолог задає питання пацієнту. Відтак ми знаємо чи можемо рухатися далі. На одному з інструментів є стимулятор, яким ми тестуємо певні зони мозку. Якщо під час стимуляції  виникають мовні порушення, які фіксує афазіолог ,то хірургічні втручання в цій зоні припиняємо і намагаємось видалити пухлину іншим підходом. Фактично під час операції для  підвищення безпеки хірургічного втручання  ми проводимо дві різні процедури які доповнюють одна одну: інтраопераційний нейрофізіологічний моніторинг для виявлення функцій кінцівок і тести, які ми проводимо щоб уникнути порушень мови у хворого у післяопераційному періоді».

Ольга ГЕРАСИМЕНКО –  нейрохірург-нейрофізіолог:

«Ця операція складна. У пацієнта задіяні як мовні, так і рухові центри. Буде проводитится як комплесний моніториг, так і комплексна анестезія. За допомоги апарату інтраопераційного нейрофізіологічного моніторингу ми можемо контролювати як рухові, так чутливі функції, зір, слух і функції всіх краніальних нервів. Ми використовуємо спеціальні стимулятори, які дозволяють нам визначати функціонально важливі зони в корі та стовбурі головного та спиного мозку. Під час операції це допомагає нейрохірургу надійно контролювати усі процеси, в тому числі нейрофізіологічні»

Практично всі втручання на головному мозку дуже високотехнологічні: застосовується дороговартісне обладнання - операційний мікроскоп , нейрофізіологічний моніторинг, інтраопераційний ультразвук і т. д.  На сьогодні, тарифи НСЗУ перекривають лише частину  витрат на такі операції (близко 24-25 тисяч гривень) . Відтак, за кордоном вартість подібних оперативних втручань сягає десятки тисяч доларів.  Наприклад, в США – близько 120 тисяч доларів. Вже зараз розглядається можливість застосування підвищенних коефіцієнтів в оплаті оперативних втручань найвищого класу складності, що проводяться в окремих медичних закладах.

27 квітня 2021р.

Теги: мозок, нейрохірургія, Смоланка

Коментарі

лікар 2 2021-04-28 / 01:55:40
йся операція доста складна - дуже грамотні лікарі

лікар 2021-04-28 / 01:11:27
Генрі Марш виконав це в Україні ще в 2006 році. дивись фільм Англійський хірург. Так що нема про що галдіти. Чому Смоланка про це не скаже. надоїла вже ця брехня, у всьому.

ужгородка 2021-04-27 / 22:04:07
Смоланка -лікар від Бога. І колектив підібрав відповідний

Хай Бог береже наших лікарів! 2021-04-27 / 19:57:29

Няньо 2021-04-27 / 14:16:45
Молодці!

НОВИНИ: Соціо

16:16
/ 2
БЕБ зупинило закупівлю Ужгородської міської лікарні на 5,8 млн грн
11:54
/ 2
У Мукачеві в семи амбулаторіях та на підстанції водоканалу встановлять сонячну генерацію
22:37
/ 2
У суботу у Верхніх Воротах на Мукачівщині зустрічатимуть полеглого Героя Івана Вотьканича
22:22
/ 1
"Щасливі діти" запрошують дітей із соціально вразливих родин в "УжТур"
20:57
/ 1
В Ужгороді сьогодні попрощалися із захисником Олегом Ващенком
16:39
/ 1
У Ясінянську громаду на Рахівщині надійшла звістка про загибель Ярослава Бузака, що вважався зниклим безвісти від січня 2023 року
11:06
/ 1
В Ужгороді в п'ятницю попрощаються з Олегом Ващенком
16:10
ТОП 10 вакансій: на Закарпатті є 46 вакансій водіїв і 53 – швачок
15:28
/ 1
У Міжгір’ї відкрили Алею Слави Героїв-Захисників
20:39
/ 4
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 3
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
16:53
/ 9
Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
» Всі новини