Проект положення про комісію з вирішення земельних спорів з’явилось на Закарпатті

ТОГО "Спілка власників землі" розробила положення про комісію з вирішення земельних спорів, що дає можливість місцевій владі вирішувати конфліктні ситуації щодо земельних меж.

Той, хто хоч раз стикався з проблемою вирішення межового спору поміж, до прикладу, сусідами, підтвердить: справа ця важка, потребує чимало часу й зусиль і часто — безперспективна. Відповідальній особі в селі, до якої звертаються скаржники, важко розібратися в кіпі паперів, масою звинувачень, з одного й другого боку. Не вирішивши питання в селі чи селищі, людина звертається до обласної чи районної влади. Там створюють комісії, вивчають обставини, складають відповідний акт і... знову спір не вирішується.
— Це, як не прикро, — закономірне явище, — пояснює виконавчий директор „Спілки власників землі” Богдан КОНДРА. — Скаржники, не вирішуючи свої проблеми на місці, звертаються до органів виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Вони не відмовлять — приїдуть і розглянуть скаргу. Але, частина четверта статті 158 Земельного кодексу України чітко вказує: органи виконавчої влади вирішують земельні спори щодо меж земельних ділянок лише за межах населених пунктів. У частині третій цієї стаття зазначено, що в межах населених пунктів земельні спори вирішують виключно органи місцевого самоврядування. До їх компетенції входить вирішення земельних спорів у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, які у власності й користування громадян, дотримання громадянами правил добросусідства, розмежування меж районів у містах.
Але, як підкреслив Богдан Кондра, процедура розгляду спорів залишається недосконалою. Держава не сформувала єдиний еталон розгляду межових спрів, у нас немає практики однакового застосування правових норм до вирішення цієї категорії спорів. Одна з ключових причин того, що межові спори перетворюються на між сусідські війни — це відсутність загальноприйнятого для всіх органів місцевого самоврядування порядку розгляду межових спорів. У результаті, як снігова куля, збільшується кількість скарг з цього приводу у кабінетах усіх рівнів влади, в судах.
Нещодавно „Спілка власників землі” стикнулась з типовим прикладом багаторічного протистояння сусідів у Великому Говилові Теребовлянського району, де один сусід вимагає від іншого змістити межу на метр, тим часом як за земельно-кадастровою книгою має більше землі на дві сотих. Спілка мала практику вивчення межового спору в Йосипівні Козівського району, де один сусід „відрізав” від подвір’я іншого кілька десятків сантиметрів. У цьому випадку навіть суди різних рівнів не могли прийти до остаточного висновку й винести кінцеве рішення. І таких прикладів чимало. Межові спори не вирішуються роками, перетворюючись у "хронічні".
Та для чого людині звертатися до судів, витрачати гроші на адвокатів, час на поїздки на розгляд справи? Складне питання місцеві органи влади могли б вирішити відносно просто, маючи локально-нормативний документ, який би детально розписував процедуру вирішення земельних спорів і який би був легітимним на території даної сільської чи селищної ради. Такий документ розробила „Спілка власників землі” . Це — Положення про комісію з вирішення земельних спорів. Прийнявши на сесії місцевої ради Положення про комісію з вирішення земельних спорів та створивши таку комісію, місцева влада мала б можливість оперативно вирішувати межові спори на території, якою управляє.
Спілка готова надати документ усім, хто зацікавлений у його застосуванні. У положенні виписані порядок формування, склад, функції погоджувальної комісії, порядок прийняття нею рішень, строки розгляду спорів. Спеціалісти спілки розробили також форму та реквізити заяви про розгляд спору та перелік документів, що необхідно надати до заяви.
Створення таких комісій допомогло б вирішити, не доводячи до суду, сотні межових спорів й зберегти добросусідські стосунки сотням родин.
Положення розроблено в ході реалізації проекту "Запобігання проявам корупції в земельно-майнових відносинах на селі", що реалізовувався Тернопільською обласною громадською організацією "Спілка власників землі" в рамках проекту „Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні "Гідна Україна", який впроваджує компанія Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Корпорації "Виклики тисячоліття" (МСС).
Додаткова інформація за телефоном (0352) 25-27-93.

Ужгород.нет.уа
17 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:45
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 30
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
» Всі новини