Обласній книгозбірні в Ужгороді передали колекції цінних і рідкісних видань з особистої бібліотеки Федора Потушняка (ФОТО)

У Закарпатській обласній універсальній бібліотеці ім.Ф.Потушняка відбулася презентація унікальної колекції цінних та рідкісних видань з особистої бібліотеки відомого українського письменника, етнографа, археолога Федора Потушняка.

Обласній книгозбірні в Ужгороді передали колекції цінних і рідкісних видань з особистої бібліотеки Федора Потушняка (ФОТО)

Участь у заході взяли краєзнавці, письменники, літературознавці, історики та родина Федора Потушняка. Зокрема, невістка відомого письменника Габріелла Потушняк розповіла, що для книг у  оселі письменника було виділено найбільшу кімнату, адже їх за життя Федір Михайлович зібрав надзвичайно багато.

«Для Федора Михайловича книга була найбільшою цінністю. Де б він не опинився, звідусіль завжди привозив книжки. З війська приїхав із трьома міхами літератури. Навіть з полону повернувся з книгою. Тому у нас вдома була така величезна бібліотека.  Ми дуже раді, що тепер вона зберігатиметься тут, а молодь і усі, хто цікавитиметься постаттю Федора Потушняка, зможуть з нею ознайомитися» - Габріелла Потушняк, невістка Ф.Потушняка.

Колекція налічує близько пів тисячі книг. Серед них українська і світова класика, твори закарпатських авторів, наукова література. Книги різного періоду, видані у різних країнах та різними мовами. Серед них надзвичайно цінні і рідкісні екземпляри.

«Ця колекція – це відбиток мислення, світогляду, зацікавлень Федора Потушняка. Вона демонструє величезну жагу до знань власника, той спектр наук, дисциплін, якими він цікавився а, разом з тим і історію бібліотечної справи Закарпаття. Майже половина книг написані іноземними мовами. Серед цінних екземплярів, до прикладу, – твори Платона латинською мовою, книга датована 1819р.» - Йосип Кобаль, історик.

Презентована колекція стала частиною золотого фонду Закарпатської обласної універсальної бібліотеки ім.Ф.Потушняка за сприяння та підтримки Благодійного Фонду Андрія Півня, який передав ці видання бібліотеці з метою збереження літературної спадщини письменника.

«Дуже важливо, щоб частина нашої історії була збережена для майбутніх поколінь. Поки ця колекція зберігалася у нас у Фонді, мені особисто телефонували з кількох країн і пропонували викупити ці книги, зробити електронну копію. Втім, і наша позиція, і бажання родини Федора Михайловича, що познайомитися з цими книгами можна буде тільки у бібліотеці Ф.Потушняка»- Андрій Півень, засновник Благодійного Фонду Андрія Півня.

«Важливо щоб бібліотека Потушняка, ось ці зібрані книжки жили і передавали нам вогонь його творчості, щоб сюди йшли науковці, літературознавці, історики, етнографи і доєднувалися до цієї скарбниці духу. І дуже приємно, що на Закарпатті була людина такого високого рівня – геніальна, ренесансна, яка стоїть на сторожі нашої національної душі» - Оксана Кузьма, літературознавиця.

Книги зберігатимуться у відділі проєктної соціокультурної діяльності, де будуть відповідним чином опрацьовані. У планах – створити каталог  презентованої літератури. 

«Ім’я Федора Потушняка бібліотека має, меморіальна дошка є, персональна колекція книг є, не вистачає тільки меморіальної кімнати. Я маю надію, що наступного разу ми зберемося уже на відкритті, власне, такої меморіальної кімнати, щоб гідно представити цю визначну людину» - Олена Канюка, директорка  Закарпатської обласної універсальної бібліотеки ім.Ф.Потушняка.

Впродовж тижня триватиме виставка презентованої літератури. За сприятливих епідеміологічних умов, кожен охочий зможе відвідати бібліотеку й ознайомитися із книгами з особистої колекції Ф.Потушняка. 

01 березня 2021р.

Теги: фонд, колекції, Потушняк, бібліотека

Коментарі

май русин 2021-03-02 / 05:10:30
Молодець Півень. І жона в нього паранна :)

НОВИНИ: Соціо

15:52
/ 5
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
» Всі новини