Коли нарешті міська влада візьметься за одну із найстаріших вулиць Ужгорода?

Одна з найстаріших вулиць Ужгорода — Стародоманинська — потерпає сьогодні від недбалості та неуваги міських «батьків». Хоча саме тут колись розпочиналися Доманинці. Із цієї вулички у сто дворів, яку ще називали Старим селом, на всі боки, як гілки дерева, починалися інші вулиці — Транспортна, Доманинська... Але тепер жителі Стародоманинської покинуті напризволяще і живуть... як у Середньовіччі.

Маршрутне таксі зупинилося навпроти горезвісної вулиці і вистачило одного погляду, щоб зрозуміти, що тут і справді живуть забуті владою городяни. Вулиця, де ніколи за пам'ятних часів Ужгорода не було не те що асфальту, а й навіть елементарного щебеневого покриття, порита дрібними та великими ямами. А оскільки напередодні ще і йшов дощ, то всі фунтові вибоїни наповнені каламутною водою. Позаду почула гуркіт автомобіля... Щоб не бути облитою з ніг до голови брудною водою, довелося стрибати аж за канаву. А мешканці Стародоманинської ось так перебиваються щодня. Біля кожного двору лежать старі автомобільні шини чи великі кам'яні брили, які бодай трішечки захищають їх від болота і калюж та не допускають збільшення ґрунтових вибоїн.
Мешканці забутого куточка Ужгорода куди тільки не зверталися, щоб хоч якось зарадити своїй біді, але завжди та писанина була марною.
— Наша вулиця чотири рази змінювала свою назву. Була і Старою, й вулицею Гагаріна, Доманинською. Але від зміни назви абсолютно нічого не мінялося, бо як жили в жахливих умовах, так живемо і досі. — А писали фактично до всіх мерів Ужгорода, та результат один, — скаржиться Маргарита Ткач. Жінка — пенсіонерка і подолати їй, як і кожній літній людині, бодай невелику відстань, непросто. — Наша місцева влада за стільки років жодного разу не звернула направо з центральної вулиці у бік церкви. Ніхто ніколи не поцікавився, у якому стані Стародоманинська, як там живуть люди, як вони дістаються щоранку на роботу, а діти —до школи. Зате щоразу перед виборами вулицею пройде грейдер, який так-сяк її порівняє, наскільки це можливо. А де не може — так і залишає поміж ямами горбки.
Ще гіршого вигляду набула Стародоманинська два роки тому, відколи її перекопали з метою провести водопровід. Відтоді, щойно пройде злива, вулицею взагалі ні проїхати — ні пройти. А людей міська влада далі продовжує годувати обіцянками.
— На нашій вулиці був клуб, який викупили під пекарню, продали невідомо кому й приміщення старої школи, — скаржиться інша жителька Стародоманинської Ганна Сербіна. — То ж чому за виручені гроші хоча б частково не облаштували вулицю?
Люди в розпачі... Розчаровані неувагою з боку органів місцевого самоврядування, жителі вулиці написали нещодавно колективного листа до Президента України, в якому поскаржилися на своє життя-буття. Зі столиці листа на виконання направили до Ужгородської міської ради. Але тут знову ж таки взялися за старе. Мешканцям дали відповідь, мовляв, для виконання робіт «необхідно 1,3 мільйона фивень, що становить чверть коштів, які передбачені на ремонт доріг на 2008 рік». А самостійно вирішити цю проблему місто, буцімто, не може, тому й «потребує залучення додаткових коштів обласного або державного бюджетів». Саме тут і виникає купа справедливих запитань: куди ж діваються гроші, які місто вилучає від продажу земель? Адже за найменшої нагоди міський голова Сергій Ратушняк щоразу хвалиться, мовляв, скільки мільйонів Ужгород одержав від чергової земельної оборудки. Правда, простому ужгородцю не дозволено знати, яку ж то земельну ділянку, кому і, головне, за скільки продали. А, крім землі, скільки в Ужгороді тільки за останній рік продано об'єктів нерухомості? Згадаймо хоча б аптеку №1 в центрі міста, за яку вилучили 3,6 млн. грн. Тож куди зникають ці гроші, на дно чиєї великої кишені вони осідають? Правду кажучи, таких вулиць, як Стародоманинська, в обласному центрі чи не за кожним рогом. Причому непроїзними і непрохідними потроху стають і центральні магістралі. А в той же час ми не можемо пригадати, щоб хоча б за останній рік в Ужгороді було зроблено ремонт (не ямковий) котроїсь із міських вулиць. Тому ця чергова відписка Ужгородської міської ради ще раз довела, що у нашої влади не все прозоро... А тим часом жителі Стародоманинської вкотре залишилися при власних інтересах. І нікому нема до них діла.
Крім негараздів із вулицею, мають мешканці й багато інших незручностей та проблем, на які ужгородська міська влада традиційно не звертає ніякої уваги. Це й відсутність культурних закладів, де б після школи могли проводити свій вільний час діти, відсутність водопроводу та й, власне, вільного доступу до питної води. Ще одна біда жителів Стародоманинської — величезна безгосподарна цистерна, закопана в землі на початку вулиці, яка також створює чимало незручностей. І що найобра-зливіше, ніхто із площі Поштової не збирається навіть поцікавитися, не те що перейнятися бідами мешканців Стародоманинської.

Сніжана Русин, "Новини Закарпаття"
16 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

16:26
/ 3
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
» Всі новини