На Закарпатті знають, як вирішити проблему черг на західних кордонах України

На західних кордонах України знову черги вантажівок перед пунктами пропуску. Щоправда, цього разу не на українському боці. Водії поки що не скаржаться, кажуть, уже звикли до цього. Ужгородські митники не лише знають про причини виникнення черг, принаймні, на кордоні зі Словаччиною, а й готові проблему вирішити.

З українського боку перед МПП«Ужгород» видно кількакілометрову чергу на словацькій стороні
З українського боку перед МПП«Ужгород» видно кількакілометрову чергу на словацькій стороні

Перед шлагбаумом Міжнародного автомобільного контрольно-пропускного пункту «Ужгород», що на українсько-словацькому кордоні, в черзі 25-30 вантажівок. Це фури з товаром, які лише прямують до Європи, але їхні водії вже переймаються тим, як повертатимуться. Водій одного з автомобілів Руслан показує рукою на розлогу словацьку рівнину, на якій зо три кілометри дороги перед кордоном проглядаються, і вся вона заповнена вантажними автомобілями. Каже Руслан: «Так, їхати страшно, але що робити? Їхати потрібно. Недавно повертався через Польщу, черга була десь 500 машин. Я не став очікувати, вирішив поїхати через Словаччину. Зараз також думаю, як буду їхати назад».
Спільні дії двох митниць
Митники кажуть, що через проблеми на українсько-польському кордоні всі вантажівки перенаправляються до ближчих, словацьких чи навіть угорських пунктів пропуску. Траплялося таке, за Територія МАПП «Ужгород» також переповнена вантажівками: за добу тут оглядають і пропускають понад 260 вантажних транспортних засобівінформацією начальника Ужгородської митниці Михайла Поради, що в окремих пунктах пропуску на Західному кордоні України черги з боку Європи перевищували тисячі вантажівок.Щоб не поглиблювати проблему на українсько-словацькому кордоні, ужгородські митники домовилися зі словацькими про спільні дії. Каже Михайло Порада: «Є протокольна угода, яка підписана на рівні Ужгородської митниці та Регіонального митного управління в Міхайловце стосовно того, що ми зобов’язуємося спільно забезпечувати пропуск не менше 100 вантажних транспортних засобів в обох напрямках. Це наше спільне завдання з метою належної організації роботи в пунктах пропуску з одного й іншого боку».
Обіцянки, обіцянки...
Митники переконують, що працюють майже без кави і відпочинку, і під час виникнення черг за добу пропускають і більше 260 вантажних машин. Цю пропускну здатність можна збільшити, якщо відкрити довгоочікуваний вантажний термінал, збудований в пункті пропуску «Ужгород» за європейські гроші. Здати в експлуатацію його більше півроку не можуть через відсутність під’їзних шляхів. 24 мільйони гривень на їхнє будівництво планували виділити з Держбюджету ще торік, але досі з обіцяного не надійшло ні копійки. Поки що підрядна організація будує дорогу за кредитні ресурси. Це і дасть змогу перейти до нового терміналу, каже Михайло Порада: «Перше й основне завдання, яке ми маємо на квітень, – вжити всіх вичерпних заходів для забезпечення переходу і початку роботи в нових умовах побудованого вантажного комплексу. Ми не можемо більше працювати в такому режимі, тим більше, що завдання, які нині на нас покладені, вимагають однозначного переходу в нові умови з метою максимального використання боксу поглибленого огляду, вагового комплексу, зв’язку, комунікацій тощо».
За попередніми планами, 30 квітня о 20 годині вечора, або 1 травня о 9-ій ранку запрацює новий вантажний термінал на українсько-словацькому кордоні. Новий термінал, як переконують митники, обладнаний, на відміну від діючого, всією сучасною зважувальною та контролюючою технікою. Усе це дозволить пропускати через пункт пропуску «Ужгород» не менше 500 вантажівок за добу.

Надія Петрів, Радіо Свобода
11 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

pfr 2008-04-11 / 15:02:00
Страйк польських митників. У багатокілометровій черзі стоїть водій-далекобійник і кляне все на світі. До нього підходить один із польських митників і питає: “А пан знає, у якому році фашисти напали на Польщу?” “Знаю, - відповідає водій, - у 1939 році”. “А чи знає пан, у якому році фашисти напали на СРСР?” “Звичайно, знаю, - у 1941–му”. “А чи знає пан, що фашисти робили весь цей час – із 1939 року по 1941-й?” “Що?” “Стояли на польській митниці!”

НОВИНИ: Соціо

11:04
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
/ 1
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
» Всі новини